Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Γιατί 33 εκατομμύρια ευρώ με απόφαση δια περιφοράς στον ΦΟΔΣΑ;

Ρόδος, 29 Ιουνίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Γιατί 33 εκατομμύρια ευρώ με απόφαση δια περιφοράς στον ΦΟΔΣΑ;

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το θέμα που αφορά την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, που φέρει το διακριτικό τίτλο ΦΟΔΣΑ, για τις δράσεις ανάπτυξης υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων στους δήμους της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ.
Σημειώνεται πως ο ΦΟΔΣΑ ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και να παράγει έργο, στο αντικείμενο και στην περιοχή ευθύνης του.
Θυμίζουμε πως το ΜεΡΑ25 από την αρχή διαφώνησε, με το άρθρο 93 που αφορά τη δημιουργία ΑΕ για τη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ στο Νότιο Αιγαίο, γιατί εκτιμά πως η συγκεκριμένη δομή, δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά και να δώσει λύσεις σε ένα τόσο μεγάλο τομέα, όπως αυτός της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στην συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, περιλαμβάνονται σειρά υποέργων δηλαδή:
Υποέργο 1: Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης ευαισθητοποίησης επιβράβευσης με διάρκεια υλοποίησης τους 12 μήνες.
Υποέργο 2:Προμήθεια εξοπλισμού δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με διάρκεια σύμβασης 12 μήνες.
Υποέργο 3 :Τεχνικό Σύμβουλο υποστήριξης για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διάρκεια σύμβασης 24 μήνες .
Υποέργο 4:Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διάρκεια σύμβασης 24 μήνες.
Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ανάγνωση των λεπτομερειών θα δώσει την εντύπωση στους πολίτες ότι πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ένα διαφορετικό project για την ανακύκλωση.
Στην πραγματικότητα όμως, πάλι μιλάμε για τα αυτονόητα. Πάλι η διαφορά … είναι στο περιτύλιγμα και στο πλασάρισμα του αντικειμένου για το έργο.
Η Περιφερειακή Αρχή δείχνει πως επιχειρεί να κάνει άνοιγμα στην ανακύκλωση αλλά όμως έχει αντιμετωπιστεί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων το πρόβλημα που έχει να κάνει με τα απορρίμματα ή υπάρχουν ακόμη ΧΑΔΑ που προκαλούν πονοκέφαλο στους δημάρχους;
Πως νοείται το δίκτυο χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών όταν ακόμη στη Ρόδο δεν έχει λειτουργήσει το ΚΔΑΥ που με τόσο κόπο η προηγούμενη δημοτική αρχή δρομολόγησε ;
Ποιο θα είναι το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών ; Πρόκειται για θέση ήδη καλυμμένη ή για νέα που δημιουργείται προκειμένου να τακτοποιηθεί κάποιος εκ των εκλεκτών της ΠΝΑΙ;
Το κυριότερο όμως είναι το κόστος. Τι το εξαιρετικό θα δημιουργηθεί στον τομέα της ανακύκλωσης ώστε να κοστίσει στους φορολογουμένους 33 εκατομμύρια ευρώ καθώς από το σχετικό κείμενο δεν προκύπτει κάτι που να παραπέμπει σε …λάμψη και πρωτοπορία;
Επιπλέον για τόσο μεγάλα έργα με εξίσου τόσο μεγάλο προϋπολογισμό οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται δια περιφοράς και στο σκοτάδι.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά για τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση το αντικείμενο της οποίας και κυρίως το πολύ μεγάλο κόστος πάλι αποτελούν πρόκληση σε μια εποχή που το ενδιαφέρον και το κυριότερο τα πολλά χρήματα πρέπει να στραφούν άλλου και ειδικά στην επιχειρηματικότητα που
θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά εξαιτίας του κορονοϊού και των μεταλλάξεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/