Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο. Ξεκινάμε με αυτό γιατί πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το συνέδριο πολλοί εμφανίζονται να στέκονται δήθεν κριτικά στα όσα έγιναν, μένοντας όμως μακριά από την ουσία και ξεχνώντας οι ίδιοι τις τεράστιες δικές τους ευθύνες που συνέβαλλαν εξίσου για να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση.
Δεν μπορούμε, να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, αλλά και η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ, παρουσίασε όλο το προηγούμενο διάστημα ως κοσμογονία για την περιοχή, το γεγονός της διενέργειας του συνεδρίου στη Ρόδο.
Στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τις περιοδείες και τις εξορμήσεις, γενικά τη δράση του ΠΑΜΕ τις μέρες της διεξαγωγής τους συνεδρίου σε διάφορους κλάδους, η ντόπια εργατική τάξη (όπως άλλωστε και πανελλαδικά) δεν πήρε κυριολεκτικά χαμπάρι αν γίνεται στην περιοχή εργατικό συνέδριο ή όχι.
Μάλιστα, κάτι πραγματικά τραγελαφικό! Το γεγονός ότι από μερίδα των ΜΜΕ ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάστηκε το συνέδριο ως γεγονός «διαφήμιση», που θα συμβάλλει και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης!
Δεν μπορούμε επίσης να αφήσουμε ασχολίαστο το συμβολισμό της επιλογής του ίδιου του χώρου φιλοξενίας του Συνεδρίου. Το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, στο οποίο όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες με την υπογραφή της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων οι εργαζόμενοι αμοιβονται με 586 ευρώ, πράγμα για το οποίο δεν άνοιξε το στόμα του κανένας άλλος εκτός του ΠΑΜΕ να πει μια κουβέντα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Και αυτό γιατί είναι ένας συμβολισμός πέρα για πέρα ταιριαστός με το ίδιο το περιεχόμενο του συνεδρίου με το συσχετισμό που υπάρχει (και έχουμε επανειλλημένα καταγγείλει με ποιο τρόπο, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνεται, ούτε το δικό μας ΕΚ ήταν απαλλαγμένο από τέτοια φαινόμενα, και έχουμε κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες) ένα καραμπινάτο παράδειγμα τι σημαίνει στην πράξη για την εργατική τάξη ο κοινωνικοεταιρισμός, το ξεπούλημα των δικαιωμάτων.
Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτό το συνέδριο, ότι θα βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματά της.
Ο εκφυλισμός αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο όσων – ελάχιστων – τοποθετήσεων έγιναν, σχεδόν αποκλειστικά των επικεφαλής των παρατάξεων, αφού μετά το κοκοροφάγωμα κυρίως ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ για το πόσους νόθους αντιπροσώπους θα νομιμοποιήσει ο καθένας, η αίθουσα άδειασε από συνέδρους για όλες τις υπόλοιπες ημέρες - επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.
Όμως θέλουμε να σταθούμε και σε μια δήθεν κριτική που γίνεται αυτές τις μέρες από κυβερνητικά στελέχη και κυβερνητικούς συνδικαλιστές για τη ΓΣΕΕ, το συσχετισμό δύναμης, τον αν το συνέδριο ήταν χλιδάτο ή όχι. Είναι αλήθεια ότι ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες από τα χρήματα των εργαζομένων, ενώ θα μπορούσε το συνέδριο κάλλιστα να διεξαχθεί στην Αθήνα, στην καρδιά της εργατικής τάξης, στο κέντρο των εξελίξεων και πολύ, πολύ φτηνότερα ακόμη και τεχνικά πολύ ευκολότερα, σε μια περίοδο μάλιστα που αποτελεί πραγματικά πρόκληση να ξοδεύονται τέτοια ποσά. Και να πούμε εδώ ότι επιχειρήματα που παλεύουν να αποπροσανατολίσουν πατώντας πάνω στον τοπικισμό (Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα), είναι απλά γελοία.
Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που το συνέδριο είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, και πάντα, με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποκαλύπτουν και αυτή την πλευρά Δεν είναι όμως άμοιρα ευθυνών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όλα αυτά τα χρόνια ξέπλυναν την ηγεσία της ΓΣΕΕ από τις ευθύνες της, που σε τελική ανάλυση δεν έχουν και διαφορετική στρατηγική.
Όμως εκτιμούμε ότι αυτού του είδους η «κριτική» έχει κυρίως άλλη στόχευση. Ότι προετοιμάζει το έδαφος για το νέο νόμο για το συνδικαλιστικό κίνημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και που πρόκειται να επιβάλει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας, της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων συνολικά.
Φτιάχνει λοιπόν με αυτό τον τρόπο κλίμα αναδεικνύοντας πλευρές της σαπίλας στο συνδικαλιστικό κίνημα για να τους τσουβαλιάσει όλους και να παρουσιάσει ως κάθαρση αυτό που στην ουσία είναι εντολή της εργοδοσίας, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Άλλο ένα ζήτημα που πολλές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να το προχωρήσουν ως τώρα.
Να γιατί το ΠΑΜΕ έχει όλα αυτά τα χρόνια διαχωρίσει τη θέση του. Να γιατί κάνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις πορείες, γιατί έχει το δικό του σχεδιασμό και αρνείται να βάλει πλάτη να γίνονται οι εργαζόμενοι ουρά των αφεντικών και των κυβερνήσεων.
Μπορεί λοιπόν το συνέδριο της ΓΣΕΕ να τελείωσε, τα προβλήματα όμως των εργαζομένων, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της ΕΕ, των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, είναι σε εξέλιξη.
Καθυστέρησαν προσωρινά τα νέα σκληρά μέτρα με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό, όμως προγραμματίζουν μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Απρίλη να κλείσουν την αξιολόγηση. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ως τότε νομοθετήσει.
Είναι γνωστό ότι έχει αποφασιστεί 48ωρη απεργία που θα γίνει συγκεκριμένη η ημερομηνία της όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή. Έχουμε πείρα από την 3η του Δεκέμβρη του 2015 και πολύ περισσότερο από την 4η Φλεβάρη του 2016. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Όμως οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις δεν πέφτουν σαν ώριμο φρούτο, χρειάζονται σκληρή δουλειά για την προετοιμασία τους. Δουλειά που οι άλλες δυνάμεις το συνδικαλιστικό κίνημα έχουν αποδείξει ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κάνουν. Πολύ περισσότερο που στη συνείδηση των εργαζομένων γίνεται προσπάθεια να επιδράσουν και άλλοι παράγοντες, να φοβηθεί ο λαός, να ρίξει τις απαιτήσεις του. Όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στο προσφυγικό, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η ένταση της καταστολης.
Με βάση τα παραπάνω το ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εντείνουν την προετοιμασία, να προγραμματίσουν δράσεις τις επόμενες ημέρες στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης όσο πλησιάζουμε προς την υλοποίηση της καινούριας λαίλαπας.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το σημερινό συλλαλλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κύπρου στο οποίο καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος.
Ρόδος, 31/3/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου