Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων μπροστά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τους εργαζόμενους του κλάδου και την τοπική κοινωνία για μια σειρά ζητήματα.
Θέλουμε να ξεκινήσουμε με ένα ζήτημα που καίει τους συναδέλφους του κλάδου αυτή την περίοδο, το ζήτημα της ανεργίας. Χιλιάδες συνάδελφοι στο νησί της Ρόδου αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα βιώνουν έναν πραγματικό Γολγοθά μέχρι την έναρξη της νέας σαιζόν λόγω του κουτσουρέματος του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς, πολλοί μάλιστα όντας και απλήρωτοι από την περασμένη σαιζόν.
Πολλά ακούστηκαν για το ζήτημα αυτό, η προηγούμενη συγκυβέρνηση αλλά και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως κοσμογονία και νίκη του κινήματος μια τροπολογία που επέβαλλε το καθεστώς της τρίμηνης επιδότησης αφήνοντας παράλληλα απ΄ έξω χωρίς δηλαδή καθόλου επίδομα μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων που είχαν ξεπεράσει τα 200 αρχικά, 230 από φέτος, ένσημα.
Η αλήθεια είναι ότι οι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό (όπως και οι εποχιακοί εργαζόμενοι άλλων κλάδων), δεν ευθύνονται για την κατάσταση την οποία βιώνουν, αντίθετα, οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, έχουν συμφέρον και λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους μόνο την πιο κερδοφόρα περίοδο, συρρικνώνοντας τη σαιζόν.
Την περασμένη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, ταξικά συνδικάτα του κλάδου του Επισιτισμού – Τουρισμού, με επικεφαλής το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας στον κλάδο του Τουρισμού, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, έκαναν παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας συνολικά για το ζήτημα της ανεργίας, ζητώντας άμεσα μέτρα ανακούφισής τους, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος των 600 Ευρώ.
Σαν πρώτο άμεσο μέτρο απαίτησαν εδώ και τώρα να επανέλθει η επιδότηση ανεργίας στο καθεστώς που ίσχυε πριν το νόμο 3896/2011 που επέβαλλε τους γνωστούς περιορισμούς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Φλεβάρη του 2015 ώστε να μη διακοπεί η επιδότηση των συναδέλφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευθεί για οτιδήποτε! Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το Συνδικάτο της Αττικής καλεί όλα τα Σωματεία της χώρας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων  για το ζήτημα αυτό στις 19 Μάρτη. Είναι φανερό ότι τίποτα δεν πρόκειται να χαριστεί στους εργαζόμενους χωρίς αγώνες.
Πιάνοντας το νήμα από το ζήτημα αυτό, μιας και είναι γνωστό, ότι στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε λίγες μέρες από τώρα ,στις αρχές του Μάρτη, θα γίνουν εκλογές, ενώ αύριο είναι η ΓΣ του Σωματείου, θέλουμε να απευθυνθούμε στους συναδέλφους του κλάδου.
Μπροστά λοιπόν στις εκλογές, πρέπει να αναρωτηθούμε τι Σωματείο θέλουμε, με ποιο κριτήριο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πάνε και στη Γενική Συνέλευση και στην κάλπη. Η ΔΑΣ εκτιμά ότι σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα Σωματείο που στη Διοίκησή του να είναι εκλεγμένοι αγωνιστές, που θα έχει προσανατολισμό την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, με γερές ρίζες μέσα στο κάθε ξενοδοχείο, στο κάθε επισιτιστικό κατάστημα, Σωματείο μαζικό, πραγματική φωνή και αποκούμπι των εργαζομένων όχι φερέφωνο των εργοδοτών και ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης.
Η γραμμή που προτείνει η μέχρι τώρα ηγεσία στο Σωματείο, είναι γραμμή ήττας, γραμμή συμβιβασμού με αυτή την κατάσταση, με την αντίληψη ότι όσο το αφεντικό κερδίζει να μη ζητάμε πολλά για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, όταν χάνει να φορτωνόμαστε εμείς τη χασούρα του. Αυτή η αντίληψη είναι που οδήγησε αυτήν την πλειοψηφία να υπογράψει δυο φορές μείωση των μισθών των εργαζομένων, τη δεύτερη φορά μάλιστα σε μια περίοδο που οι δείκτες που μετρά η μεγαλοεργοδοσία του Τουρισμού έχει σπάσει τα κοντέρ.
Αυτή είναι η γραμμή που επιβάλλει είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο να μην εφαρμόζεται ακόμα και αυτή η σύμβαση σε μεγάλο ποσοστό του κλάδου και μάλιστα με πολιτικές που στήριξαν αυτές οι ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια.
Το μόνιμο αντεπιχείρημά τους είναι ότι αν δεν υπογράφαμε θα χάναμε περισσότερα, πράγμα που φανερώνει ότι ο αγώνας, η ρήξη δεν είναι στον προσανατολισμό τους.
Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι τα χρόνια που πέρασαν από τις περασμένες αρχαιρεσίες, έχουν συγκεντρώσει πείρα, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Τους καλούμε σε συμπόρευση ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι οι πιέσεις, ειδικά από την πλευρά της εργοδοσίας είναι τεράστιες, όμως οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη και πρέπει να τσακίσουν την τρομοκρατία.
Πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή για μεγάλη μερίδα των συναδέλφων ο ρόλος της σημερινής πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου έχει αποκαλυφθεί, αναγκάζεται να πάρει μέτρα για να αλλοιώσει το συσχετισμό σε βάρος του ΠΑΜΕ. Έχουμε ήδη καταγγείλει τεκμηριωμένα το πώς επιχειρείται να γίνει αυτό.
Θα το επαναλάβουμε σήμερα καλώντας κατ’ αρχήν τα ίδια τα μέλη του Σωματείου να προβληματιστούν βαθιά και μη μείνουν αμέτοχοι. Καλούμε επίσης την ίδια την πλειοψηφία να μην προχωρήσει σε αυτό το σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα:
1.Η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να διαγράψει από το Σωματείο όσους εργαζόμενους δεν έχουν δώσει τη συνδρομή τους πάνω από δυο χρόνια. Μπορεί το καταστατικό τυπικά να το προβλέπει, όμως αν αυτό εφαρμοζόταν στα Σωματεία δεν θα έμενε εργαζόμενος για εργαζόμενος σε Σωματείο σε όλη τη χώρα. Επιπλέον δεν έχει γίνει σχετική συνεδρίαση του ΔΣ που να αποφασίσει ποιοι και για τι διαγράφονται
2. Αρνείται να δώσει αντίγραφο μητρώου, λίστα με τους συναδέλφους που έχει πρόθεση να διαγράψει, λίστα με τους οικονομικά εντάξει ώστε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.
3. Αρνείται να εγγράψει ως μέλη στο Σωματείο συναδέλφους που έχουν μέσω της ΔΑΣ (δηλαδή μέσω εκλεγμένων μελών του ΔΣ), καταθέσει υπογεγραμμένη αίτηση εγγραφής. Την ίδια στιγμή, όμως, κάνουν νέες εγγραφές οι ίδιοι, χωρίς να τις έχουν φέρει ποτέ για έγκριση στο ΔΣ όπως προβλέπεται.
4. Δηλώνουν ότι για να γίνει κάποιος συνάδελφος οικονομικά εντάξει, πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του. Έτσι ένας συνάδελφος που δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή του για 3 χρόνια, θα πρέπει να πληρώσει 60 ευρώ σε μια περίοδο που κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος δεν έχει δεκάρα τσακιστή, ενώ υπήρχαν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που δεν ήρθαν να κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης γιατί δεν είχαν τα 20 ευρώ που ζητάει η πλειοψηφία. Άλλοι ενώ θέλουν να γραφτούν μέλη δεν έχουν να πληρώσουν.
5. Δήλωσαν επίσης ότι πρόθεσή τους είναι να γίνουν οι εκλογές 1 μέρα στη Ρόδο και 2 μέρες στ’ Αφάντου, κάτι που είναι εντελώς παράλογο, εξηγείται όμως από το γεγονός ότι ο συσχετισμός εκεί ευνοεί την πλειοψηφία.
Η ΔΑΣ, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, απαιτεί:
Να μη διαγραφεί κανείς μπροστά στις εκλογές του Σωματείου, υπάρχει όλος ο χρόνος μετά τις εκλογές να γίνει εκκαθάριση του μητρώου αν προκύπτει τέτοιο ζήτημα.
Να τακτοποιούνται οι συνάδελφοι οικονομικά με ένα συμβολικό ποσό (π.χ. 5 ευρώ) και να έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα Σωματεία και γινόταν μέχρι τώρα και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου. Επιπλέον να μειωθεί η συνδρομή στο μισό με αναδρομική ισχύ καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης για τους εργαζομένους, και να καταβάλλετεται τμηματικά μήνα το μήνα, όχι να προπληρώνεται, πράγμα που δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς. Αντίστοιχα συνδικάτα σε περιοχές που οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλο το χρόνο και όχι εποχιακά, μείωσαν τη συνδρομή, ενώ το δικό μας την αύξησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αττικής, όπου όλοι γίνονταν οικονομικά εντάξει μπροστά στις εκλογές με 10 ευρώ, η ομογάλακτη παράταξη με αυτή της πλειοψηφίας του Σωματείου της Ρόδου, κατήγγειλε ότι τα χρήματα είναι πολλά.
Να δοθεί εδώ και τώρα το μητρώο των μελών το οποίο έχουμε ζητήσει εγγράφως από το Σεπτέμβρη του 2014 (και επανειλημμένα νωρίτερα) και να αναγράφεται ποιοι είναι οικονομικά εντάξει.
Να γίνουν οι εκλογές 2 μέρες στη Ρόδο, 1 μέρα στην Ιαλυσό, 1 μέρα στην Αφάντου, 1 μέρα στη Νότια Ρόδο όπως και στο παρελθόν και να κριθεί εάν χρειάζεται παράταση.
Να γίνονται δεκτές υπογεγραμμένες αιτήσεις εγγραφής συναδέλφων που κατατίθενται από τα μέλη του ΔΣ.
Θα θέσουμε αυτά τα ζητήματα υπόψιν της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνέλευσης στην οποία επίσης όμως δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και όπως είναι λογικό δεν έχουν να πληρώσουν 60 ευρώ. Επίσης η ΔΑΣ θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της ενάντια στο μαζικό αποκλεισμό συναδέλφων από τη συμμετοχή τους και στην αλλοίωση του συσχετισμού που επιχειρείται σε βάρος του ΠΑΜΕ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/