Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Έξω ο Βαρδινογιάννης και τα μοναστήρια από τη Σιθωνία

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία
Θεσσαλονίκη, 20.6.2014

Δελτίο τύπου

Έξω ο Βαρδινογιάννης και τα μοναστήρια από τη Σιθωνία

Σαν να μην έφτανε το ξεπούλημα της ΒΑ Χαλκιδικής στους χρυσοθήρες των ντόπιων και πολυεθνικών εταιρειών της καταστροφής, το ξεπούλημα δεκάδων παραλιών μέσω ΤΑΙΠΕΔ στα λαμόγια της «αξιοποίησης», οι περιφράξεις χιλιάδων στρεμμάτων γης και θάλασσας προς όφελος λίγων πλούσιων αλλά και του βιομηχανοποιημένου τουρισμού τύπου “all inclusive”, οι τεράστιες εκτάσεις που κατέχουν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τώρα κινδυνεύουν επιπλέον 54.000 στρέμματα γης της Σιθωνίας από της ορέξεις επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών.
Συγκεκριμένα, η ΣΕΚΑ ΑΕ (όμιλος Βαρδινογιάννη) –εδώ και 41 χρόνια- διεκδικεί την κυριότητα μιας περιοχής που αποτελεί το 1/3 της χερσονήσου και περιλαμβάνει δημόσιο δάσος, καλλιέργειες, οικισμούς και νησιά, στηριζόμενη σε μεσαιωνικά -βυζαντινά και οθωμανικά- χρυσόβουλα, αγοραπωλησίες μεταξύ μοναστηριών, αλλά κυρίως στη σκανδαλώδη παραχώρηση της περιοχής με απόφαση της χούντας στο Βαρδινογιάννη το 1973. Παρόλο που η παραχώρηση ανακλήθηκε από το δημόσιο μετά την πτώση της χούντας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας -40 χρόνια μετά (!)- δεν έχουν ακυρωθεί και έτσι συνεχώς εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες οι οποίες αφορούν τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης.
Γιατί η πραγματική ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού- προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών «επενδυτών», δεν θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα. Η αποδοχή από όλες τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού δρόμου «ανάπτυξης» είναι που παραδίδει τελικά τη γη, το νερό, τις θάλασσες και τον αέρα στα νύχια των μεγάλων συμφερόντων της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, τις ζωές μας θυσία στο βωμό του κέρδους.
Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, η απάντηση βρίσκεται στους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και την κατοχύρωση του ως τέτοιου απέναντι στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, για την προστασία και επέκταση των δημοσίων αγαθών απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πάντων.  Ήρθε η ώρα να σταματήσει η λεηλασία του τόπου από κάθε Βαρδινογιάννη, Eldorado, ΤΑΙΠΕΔ, μοναστήρι ή μεγαλοξενοδόχο. Ως Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και απαιτούμε την εκδίωξη των αρπαχτικών, τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου της Σιθωνίας και ολόκληρης της Χαλκιδικής, την απαλλοτρίωση και απόδοση στην κοινωνία των μοναστηριακών εκτάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.
Όλοι στα δικαστήρια στον Πολύγυρο στις 17/9 , στις 9 πμ στην εκδίκαση της υπόθεσης !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/