Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Ενημερώνω τους αναγνώστες του Ιστολογίου μου, ότι από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ημέρα των 12των «γενεθλίων» του, σταματά τις πολιτικές αναρτήσεις και θα ασχολείται μόνο με θέματα – κείμενα, φωτογραφίες - που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα χωριά της… δεν σταματούν οι αναρτήσεις που έχουν Πολιτιστικό, Ιστορικό, Περιβαλλοντικό χαρακτήρα…

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Με το βαμβάκι σφάζει ο Γιώργος Νικητιάδης τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη

Δελτίο Τύπου
Με το βαμβάκι σφάζει ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, εγκαλώντας τον για δηλώσεις του, συμφώνως με τις οποίες «θα προωθήσει την ορκωμοσία αποφοίτων των Ιατρικών σχολών από όλο τον κόσμο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου». Στην επιστολή που απέστειλε
ο κ. Νικητιάδης στον υπουργό ΠΕΚΑ ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, εξηγώντας στο κ.Μανιάτη τους λόγους για τους οποίους η πρόταση του στερείται ιστορικής βάσης και είναι ανεδαφική και επικίνδυνη, προσφέρεται να βοηθήσει στη κατάρτιση σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Επιδαύρου που θα βασίζεται σε αυτά που πραγματικά έχει να αναδείξει  ( και είναι πολλά ) η περιοχή, και όχι σε ορκωμοσίες που ουδεμία σχέση έχουν με το εξαιρετικό κατά τα άλλα Ασκληπιείο της Επιδαύρου . Η επιστολή του κ. Νικητιάδη προς τον κ. Μανιάτη έχει ως εξής :
« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,  Αγαπητέ Γιάννη,
Πληροφορήθηκα με έκπληξη απ’ τον τοπικό τύπο τη δήλωση σου κατά την ορκωμοσία του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων  , όπου μεταξύ άλλων ως υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρεις ότι « ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, ξεκινάμε ένα διεθνώς πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα αναδείξει τον Ασκληπιείο της Επιδαύρου σε παγκόσμιο τόπο προσέλκυσης ενός εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που είναι οι Γιατροί και φοιτητές Ιατρικής από τα Πανεπιστήμια όλου του πλανήτη. Τα εκατομμύρια των γιατρών και φοιτητών Ιατρικής θα προσκαλούνται να επισκεφτούν και να ορκιστούν με τη λήψη των πτυχίων τους ή με την ολοκλήρωση της ειδικότητας τους, στο χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου …..»
            Στη συνέχεια, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην παραπάνω δήλωσή σου, διάβασα την «καθησυχαστική» σου απάντηση όπου δηλώνεις ότι «πρόθεση σου είναι να αξιοποιηθούν και τα 200 Ασκληπιεία της χώρας και όχι μόνο αυτό της Επιδαύρου».
Αγαπητέ       Γιάννη, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις πως στην αρχαία Ελλάδα  εκτός του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, εξίσου γνωστό και φημισμένα υπήρξαν το Ασκληπιείο της Κνίδου και το Ασκληπιείο της Κω που μάλιστα ήταν προγενέστερο των άλλων.
            Εκείνο ωστόσο που φαίνεται να αγνοείς, ή από κεκτημένη ταχύτητα λησμόνησες είναι ότι μόνο το Ασκληπιείο της Κω ταυτίζεται με τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα Ιατρό , τον Ιπποκράτη τον Κώο. Φαίνεται όμως να  παραγνωρίζεις ταυτοχρόνως, τόσο τον γνωστό όρκο του Ιπποκράτη που παγκοσμίως ως αξιακό κείμενο δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, όσο και το ότι ο Ιπποκράτης δίδαξε στη Κω, όπου είχε δικό του το Αρχαίο διάσημο Νοσοκομείο και έγραψε βιβλία που σώζονται σήμερα και αποτελούν τις βάσεις της Ιατρικής Επιστήμης.
Τέλος , είμαι βέβαιος ότι δεν σου είναι γνωστό το γεγονός ότι στο Ασκληπιείο της Κω γίνεται εδώ και δεκάδες χρόνια η αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη και έχουν ορκιστεί χιλιάδες απόφοιτοι της Ιατρικής μέχρι σήμερα. Προσωπικώς                                           παραβρέθηκα σε ορκωμοσία 400 Ρώσων πτυχιούχων της Ιατρικής προ τετραετίας όταν ήμουν μέλος στην ίδια κυβέρνηση που ήσουνα και εσύ.
Αντιλαμβάνομαι λοιπόν την επιθυμία σου που είναι καθ’όλα θεμιτή να στηρίξεις το Ασκληπιείο της περιοχής σου, αλλά αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να διεκδικήσεις ορκωμοσίες  από το πουθενά. Ούτε, ο Ιπποκράτης πέρασε ποτέ από το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, ούτε υπάρχει όρκος Ιατρού που γράφτηκε εκεί, ούτε υπάρχουν αρχαία βιβλία της Ιατρικής που γράφτηκαν εκεί.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το Υπουργείο στο οποίο υπηρετείς δεν έχει καμμία αρμοδιότητα για να αναδείξει τα 200 Ασκληπιεία  που αναφέρεις ( μακάρι να έδειχνες τον τρόπο στο κ. Τασούλα και ενδεχομένως θα σου εκχωρούσε με εντολή Πρωθυπουργού την αρμοδιότητα ) θα μου επιτρέψεις με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω για τον τουρισμό να σου προτείνω να αναδείξεις το Ασκληπιείο της Επιδαύρου που όντως είναι εκπληκτικό μνημείο, σε συνδυασμό με το θέατρο της Επιδαύρου , που αποτελεί τον Παγκόσμιο Ναό και την Κοιτίδα του θεάτρου και που κανείς δεν μπορεί ,ούτε να αμφισβητήσει ,ούτε να ανταγωνιστεί.
Σκέψου, θέατρο Επιδαύρου , σχολή θεάτρου , τριήμερα πακέτα με επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο και παρακολούθηση παράστασης, επίσκεψη στο Ασκληπιείο που όντως επαναλαμβάνω είναι μοναδικό μνημείο, Ναύπλιο, Νεμέα στην διπλανή Κόρινθο κλπ. Αυτό θα ήταν μια σκέψη που θα προσέλκυε τουρισμό και όχι η ορκωμοσία σε χώρο που δεν έχει απολύτως καμμία Ιστορική ή άλλη ταύτιση με παρόμοια τελετουργία,  διότι αλίμονο αν όλοι οι φορείς περιοχών που έχουν Ασκληπιεία αρχίζανε ξαφνικά να διαλαλούνε , «εδώ κάνουμε ορκωμοσίες, ελάτε να ορκιστείτε ……». Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι τον ευτελισμό που θα υφίστατο ο θεσμός του όρκου του Ιπποκράτη.
Θα είμαι στη διάθεσή σου για όσα παραπάνω σου ανέφερα σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σου , αφού όμως αφήσουμε κατά μέρους τις ορκωμοσίες σε μέρη που δεν συνάδουν με αυτές .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/