Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Η κυβέρνηση κόπτεται για τον τουρισμό αλλά απαξιώνει τους ξεναγούς

Ρόδος, 17 Μαΐου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Η κυβέρνηση κόπτεται για τον τουρισμό αλλά απαξιώνει τους ξεναγούς

Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν που προβλέπεται εξίσου δύσκολη, όσο και η περσινή, δεδομένου ότι δεν έχουν λυθεί, τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παραμένουν σε αβεβαιότητα σε ότι αφορά τον χρόνο απασχόλησης και τις αποδοχές, που θα καταφέρουν τελικά να έχουν από τη φετινή τουριστική περίοδο.
Προσδοκίες από τη σεζόν έχουν και οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αρκετοί από τους οποίους δεν έτυχαν στήριξης από το κράτος.
Σε χειρότερη κατάσταση όμως είναι ορισμένοι κλάδοι που δεν είχαν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης ούτε και στα …δανεικά που μοιράστηκαν όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες των ταξί αλλά και οι ξεναγοί.
Ειδικά οι ξεναγοί είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, καθώς έμειναν στην πράξη εκτός όλων των προγραμμάτων στήριξης της κυβέρνησης και ούτε ελαφρύνσεις σε ότι αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είχαν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία.
Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματοποιούν αύριο στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημαρχείου, ζητώντας από την κυβέρνηση ότι παρέχεται και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που επλήγησαν εξαιτίας των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού , δηλαδή, αναδρομική αποζημίωση για τους 6 μήνες του 2020 με ένσημα, αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με ένσημα, ένταξη στην κατηγορία των “κορονόπληκτων”, ώστε να δικαιούνται τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις (αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κλπ.).
Υπενθυμίζεται πως οι ξεναγοί έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο δύο μήνες το 2020 και αντίστοιχα δύο μήνες το 2021, δηλαδή 1.868 ευρώ το ένα έτος και 1086 φέτος. Και αυτά τα χρήματα ήταν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους για τους 15 μήνες που είναι άνεργοι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.Οι ξεναγοί ζητούν να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να εργασθούν όπως πρέπει.Αυτό σημαίνει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλετια να έχουν ρεαλιστική βάση και να μπορούν να εφαρμοσθούν από τους επαγγελματίες του κλάδου και όχι να λειτουργούν απαγορευτικά για τις ξεναγήσεις.
Όπως λένε οι ίδιοι οι ξεναγοί, τα υγειονομικά πρωτόκολλα του 2021 στην πράξη, απαγορεύουν τις εκδρομές αφού για τις επισκέψεις σε ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους, επιτρέπεται να μετέχουν 15 άτομα μαζί με τον ξεναγό, δηλαδή 14 τουρίστες και στα μουσεία 8 άτομα πάλι μαζί με τον ξεναγό δηλαδή επτά επισκέπτες. Πρακτικά δηλαδή για ένα γκρουπ που επιβαίνει σε ένα λεωφορείο ανάλογα με το είδος της εκδρομής, χρειάζονται δύο ή τέσσερις ξεναγοί. Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν όμως, όταν μια δεκαμελή ή εικοσαμελής παρέα τουριστών θελήσει να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Για αυτούς δεν υπάρχουν περιορισμοί.
Εξαιτίας των μέτρων έχει αυξηθεί πολύ το κόστος των εκδρομών και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να οργανώσουν γκρουπ για ξεναγήσεις αφού άρχισαν να γίνονται ακυρώσεις εκδρομών στη Ρόδο.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά γίνεται φανερό, πως η κυβέρνηση μόνο στα λόγια στηρίζει τον τουρισμό. Στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Δεν γίνεται να μην μπορούν να κατανοήσουν, τόσο στο υπουργείο τουρισμού όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία, πως δεν ζούμε πλέον στις δεκαετίες του 70 και του 80.
Τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία διαθέτουν στο προσωπικό τους σύγχρονα μέσα ενδοεπικοινωνίας.Αυτό σημαίνει πως με τη χρήση αυτών οι ξεναγοί, μπορούν να κάνουν τις παρουσιάσεις τους από την απόσταση που πρέπει, έχοντας και τους τουρίστες τοποθετημένους σωστά, για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού .Έχουμε λοιπόν άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση, χειρίζεται σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως ένας ολόκληρος κλάδος απειλείται με αφανισμό, αφού κανείς από τους ξεναγούς γνωρίζει παρότι η πολυδιαφημισμένη σεζόν του 2021 άνοιξε, αν θα εργαστεί και πόσες ημέρες.
Το ΜέΡΑ 25 στηρίζει τους ξεναγούς στον αγώνα που κάνουν και ζητά από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα, για την οικονομική στήριξη τους και ρεαλιστικά και κυρίως εφαρμόσιμα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα για εργασία και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/