Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αναγκαία η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι η «αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Έκθεση επαναλαμβάνει την πρότασή του που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020 για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα αναγκαίο βήμα».
Όσον αφορά τη νέα ειδική σχέση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία». Όπως επισήμανε θα πρέπει να είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. «Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να εμπεριέχει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».
Τέλος, καθώς η συζήτηση συνέπεσε χρονικά με την 102η επέτειο από την έναρξη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα από τα «από τα μαζικά εγκλήματα που συνέβησαν στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1912-1922, με θύματα Έλληνες, Αρμενίους και Ασσύριους», ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι μόνο με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας διασφαλίζεται ότι «η ανθρωπότητα δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοιες θηριωδίες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη:
Η έκθεση που συζητάμε σήμερα κάνει μια ακριβή περιγραφή της κατάστασης. Η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν. Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να εμπεριέχει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου.
Η συμπερίληψη στην έκθεση του εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία είναι ένα αναγκαίο βήμα.
Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι, συμπληρώνονται 102 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, ενός από τα μαζικά εγκλήματα που συνέβησαν στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1912-1922, με θύματα Έλληνες, Αρμενίους και Ασσύριους. Μόνο η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η αναγνώρισή της διασφαλίζουν ότι η ανθρωπότητα δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοιες θηριωδίες.
Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/VSZ5pxjVFf4
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου