Ρόδος, 05 Μαΐου 2021
Έρευνα και μάλιστα εις βάθος φαίνεται πως χρειάζεται να γίνει πλέον, για να αποκαλυφθεί, τι ακριβώς συμβαίνει στο νοσοκομείο Ρόδου και συγκεκριμένα στον χειρουργικό τομέα και το αναισθησιολογικό τμήμα.
Οι καταγγελίες στις οποίες προέβη η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κυρία Πολύμνια Γαλανού, στον Sky Rodos είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και χρήζουν διερεύνησης.
Στο νοσοκομείο σύμφωνα με την κ.Γαλανού έχουν απομείνει δύο αναισθησιολόγοι, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος όλων των περιστατικών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξαναγκάζονται να κάνουν και 15, 24ωρα το μήνα εκτός της εργασίας τους από τις 08:00 έως τις 24:00 καθημερινά.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο χειρουργικός τομέας, αξιολογεί τα περιστατικά με τρόπο που δεν συνάδει, με την κρισιμότητα της κατάστασης, στην υγεία των ασθενών.
Γίνεται αναφορά, για πελατειακές σχέσεις και αυτός είναι ο λόγος που η κυρία Γαλανού, η οποία δέχθηκε απειλή από γιατρό αν μιλήσει, έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας από επιθεωρητές δημόσιας υγείας για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο αλλά τώρα πλέον, οι δύο αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο Νοσοκομείο έχουν φθάσει στα όρια τους. Δίνουν το εαυτό τους, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές που χαροπαλεύουν είτε από ατυχήματα είτε από επικίνδυνες ασθένειες και έχουν και τις « απαιτήσεις» των χειρουργών οι οποίοι έχουν δικό τους πρόγραμμα ως προς την …αξιολόγηση των περιστατικών.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, είναι ελάχιστοι οι αναισθησιολόγοι που δέχονται να έρθουν για να εργασθούν στο νοσοκομείο της Ρόδου. Και όσοι έρχονται, φεύγουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί δεν αντέχουν με όσα γίνονται.
Παλαιότερα στο τμήμα υπηρετούσαν εννέα αναισθησιολόγοι που κάλυπταν όλα τα περιστατικά. Χρόνο με το χρόνο, οι θέσεις μειώθηκαν και αυτές που υπάρχουν δεν καλύπτονται.
Δεν μπορεί το νοσοκομείο της Ρόδου που κατασκευάστηκε για να είναι περιφερειακού χαρακτήρα, να λειτουργεί μόνο με δύο αναισθησιολόγους, που δουλεύουν μέρα νύχτα, συν τις εξοντωτικές εφημερίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Γαλανού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της, επισημαίνει τα κακώς κείμενα και την τραγική υποστελέχωση του τμήματος της και όχι μόνο.
Είναι ώρα ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, κατά την παρουσία του στη Ρόδο, να εξετάσει την κατάσταση ο ίδιος και να δώσει εδώ και τώρα λύσεις.
Το αναισθησιολογικό τμήμα, χρειάζεται ενίσχυση με γιατρούς, που θα δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε συνθήκες Μεσαίωνα.
Επιπλέον να σπάσει το χρόνιο απόστημα του χειρουργικού τομέα και αν η έρευνα που επιβάλλεται να γίνει εις βάθος δείξει πελατειακές σχέσεις, να γίνει κάθαρση για να λειτουργεί όπως πρέπει το νοσοκομείο.
Το χειροκρότημα για αυτούς τους ανθρώπους, που παλεύουν σε συνθήκες πανδημίας να σώσουν ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί.
Χρειάζεται επιτέλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση του ΜέΡΑ 25 να ασχοληθεί ενδελεχώς με το νοσοκομείο της Ρόδου.
Να στελεχώσει το αναισθησιολογικό τη ΜΕΘ και τα άλλα τμήματα που με γιατρούς και νοσηλευτές.
Να ενισχύσει τις γραμμές εμβολιασμού για να τρέξει επιτέλους όπως πρέπει το πρόγραμμα «Ελευθερία».
Να σπάσει το απόστημα στο χειρουργικό τομέα.
Οι προχειρότητες και τα μπαλώματα, που χρησιμοποιούνται κάθε φορά που η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου, υπερβαίνει τα όρια δεν είναι λύση.
Το ΜέΡΑ 25 ζητά έρευνα εις βάθος για τις καταγγελίες περί πελατειακών σχέσεων και στελέχωση με γιατρούς που θα υπηρετούν μόνιμα στη Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου