Ρόδος, 13 Μαΐου 2021
Επώδυνες για τους εργαζόμενους αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, φέρνει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Απασχόλησης κ. Κωστής Χατζηδάκης χθες.
Ουσιαστικά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες καταργούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.
Καταργείται στην πράξη το οκτάωρο και τα καλοπληρωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ των Αθηνών, κάνουν λόγο για …ευέλικτο οκτάωρο όταν από τώρα είναι γνωστό, πως οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή για τις υπερωρίες.
Οι κλαδικές συμβάσεις που ήταν το οχυρό για τα δικαιώματα των εργαζομένων, παραπέμπονται στις καλένδες και καθιερώνονται οι ατομικές, που θα συνάπτονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με τις ελάχιστες διασφαλίσεις για τους δευτέρους και ως προς το ύψος των αποδοχών και ως και προς την ασφάλιση τους.
Πολύς λόγος και προπαγάνδα έγινε για την ψηφιακή κάρτα που ανακοινώθηκε πως θα τεθεί σε εφαρμογή, σταδιακά αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα ωφελήσει μόνο τις εταιρείες που θα εγκαταστήσουν τα λογισμικά. Χωρίς κλαδικές συμβάσεις που θα διασφαλίζουν το ύψος των αμοιβών, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες χωρίς διασφαλισμένο τον ακριβή χρόνο εργασίας ανά εβδομάδα, αλλά με μόνο μπούσουλα την όποια ατομική σύμβαση, η ψηφιακή κάρτα είναι απλά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τα δικαιώματα που δεν θα …έχουν.
Ανακοινώθηκε και επίσημα η κατάργηση του ΣΕΠΕ και η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας που θα είναι ανεξάρτητη αρχή όπως η ΑΑΔΕ. Δεν διευκρινίστηκε όπως πως θα λειτουργεί στα νησιά η συγκεκριμένη υπηρεσία και πως θα στελεχωθεί.Το ΣΕΠΕ ήταν ήδη υποστελεχωμένο και επί χρόνια οι συνδικαλιστές ζητούσαν, την ενίσχυση του με προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις.
Πως θα διασφαλιστεί τώρα λοιπόν πως η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει όλο το απαραίτητο προσωπικό και θα πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες;
Με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης καθιερώνεται και η τηλεργασία. Όμως ποιος θα διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν από το σπίτι τους, θα έχουν ίσα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εκείνους που θα απασχολούνται στην έδρα της εκάστοτε επιχειρήσεις και κυρίως ποιος θα ελέγχει τους παραβάτες;
Επιπλέον το συνδικαλιστικό κίνημα αποδυναμώνεται αφού η απεργία, ως υπέρτατο μέσο ασκησης πίεσης στην εργοδοσία, ουσιαστικά καταργείται πλέον με το άρθρο 92.
Το ΜέΡΑ 25 θεωρεί πως το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας δεν δημιουργεί ανάπτυξη και μετατρέπει την εργασία σε δουλεία
Η κυβέρνηση στηρίζει τους εργοδότες που θα απολύουν μόνιμο προσωπικό και θα το υποκαθιστούν με εργαζόμενους που θα τους παρέχουν τα ιδιωτικά γραφεία ενοικίασης, δηλώνει πως θα πατάξει την αδήλωτη εργασία και αντί να ενισχύσει το ΣΕΠΕ το καταργεί και δημιουργεί μια άλλη αρχή, που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει προσωπικό και που θα είναι αυτό για να ελέγχει τις συνθήκες εργασίας τις αμοιβές και όσα θα γράφουν οι περιβόητες ψηφιακές κάρτες, κόπτεται για το δικαίωμα των εργαζόμενων να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας, ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να έχουν εργαζόμενους-λάστιχο στη δούλεψή τους, στους οποίους επιβάλει να «θέλουν» να εργάζονται όσες ώρες συμφέρει εκείνους – άπειρες ώρες τη μια εβδομάδα, έως μηδέν άλλες εβδομάδες.
Στην ουσία το σχέδιο νόμου καθιερώνει όσα επιχειρήθηκαν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με τα μνημόνια.
Το ΜέΡΑ 25 είναι κάθετα αντίθετο με τον εργασιακό μεσαίωνα που πάει να καθιερώσει η κυβέρνηση και απαιτεί την απόσυρση του επαίσχυντου σχεδίου νόμου!
Θανάσης Μπαράκας
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου