Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Χωρίς άλλοθι και ελαφρυντικό η απάλειψη Δωδεκανήσου και Κυκλάδων από τις Πολιτιστικές Διαδρομές του ΥΠΠΟΑ

Ρόδος, 10 Μαΐου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Χωρίς άλλοθι και ελαφρυντικό η απάλειψη Δωδεκανήσου και Κυκλάδων από τις Πολιτιστικές Διαδρομές του ΥΠΠΟΑ
Οργή, αγανάκτηση και πλείστα ερωτηματικά, προκαλεί η παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προτεινόμενου έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές που συνδέουν εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία» καθώς ουδεμία αναφορά γίνεται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Στην σχετική ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια, τα έργα που θα γίνουν στα πλαίσια των πέντε πολιτιστικών διαδρομών, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα πλην Δωδεκανήσου Κυκλάδων και Κρήτης. Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί όπως φαίνεται με 32 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΥΠΠΟΑ.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός αφορά την υλοποίηση όπως κατά λέξη αναφέρει η απόφαση, πέντε εμβληματικών πολιτιστικών διαδρομών με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια:
1. «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
2. «Πολιτιστική Εγνατία Οδός»
3. «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»
4. «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
5. «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία»
Οι πέντε Διαδρομές αναπτύσσονται σε δύο γεωγραφικούς άξονες:
Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί όπως αναφέρει το υπουργείο πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα
Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς το νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο, διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε Διαδρομές.
Στην σχετική απόφαση αναφέρονται αναλυτικά τα έργα που θα γίνουν σε Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Νικόπολη, Ροδόπη Καστοριά Αλμωπία Πέλλας, Ιωάννινα Ολυμπία Ναύπακτο Κέρκυρα Βοιωτία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Άστρος Κυνουρίας , Πάτρα και Ζάκυνθο.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η αναφορά από το υπουργείο Πολιτισμού, ότι οι πολιτιστικές διαδρομές σχεδιάστηκαν κατά μήκος σύγχρονων αυτοκινητόδρομων που διασχίζουν όλη τη χώρα και διασυνδέουν Περιφέρειες, πόλεις και αγροτικές περιοχές πλούσιες σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, σύγχρονα πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα και ειδυλλιακά φυσικά τοπία.
Είναι τουλάχιστον απαξιωτικό το γεγονός ότι από την 1η Διαδρομή στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και από το σχετικό χάρτη απουσιάζουν η Ρόδος η Κως νησιά από τα οποία πέρασε.
Δεν έχουν διαβάσει τις πράξεις των Αποστόλων Κεφ ΚΑ΄ όπου αναφέρεται ρητά το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την Ρόδο και την Κω ή θα πρέπει να ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας για να μην πέφτουν σε τέτοιου είδους ατοπήματα;
Είναι ανιστόρητοι ή υπάρχει άλλος λόγος που τα νησιά μας εξαιρέθηκαν από τις πολιτιστικές διαδρομές γιατί στο δεύτερο συμπέρασμα οδηγεί το γεγονός, ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη που θα έδινε ανάσα στη Ρόδο με έργα πνοής;
Αλλά δεν είναι μόνο η 1η Πολιτιστική διαδρομή ( Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου) που εξοργίζει είναι η 5η που αφορά τη δημιουργία «Δικτύου κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία».
Δεν γνωρίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού πως εκτός από την Κω στη Ρόδο υπάρχει το Παλάτι των Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη, το κάστρο της Αρχαγγέλου το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κρητηνίας το Ιπποτικό κάστρο του Ασκληπειού και το κάστρο Φερακλού ;
Γιατί δεν περιελήφθησαν αυτά τα κάστρα στο περίφημο δίκτυο των πολιτιστικών διαδρομών;
Ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου η απάντηση που δόθηκε στο ΜέΡΑ 25 για τις παρεμβάσεις στο κάστρο Φερακλός και πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν για να ξαναεπικαιροποιηθούν οι μελέτες και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο;
Οι ειδικές μορφές τουρισμού και εν προκειμένω ο πολιτιστικός τουρισμός δηλαδή κατά την λογική του υπουργείου Πολιτισμού, αφορά μόνο την κεντρική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά;
Τα Δωδεκάνησα οι Κυκλάδες και η Κρήτη καταδικάζονται εσαεί δηλαδή στο γνωστό και ξεπερασμένο πλέον μοντέλο ήλιος και θάλασσα και εξαιρούνται από έργα και δράσεις τον τομέα του πολιτισμού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας ;
Δεν υπάρχει άλλοθι ούτε και δικαιολογία για την απαξίωση των νησιών μας από το σχεδιασμό της πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού .
Μπορεί η πατρότητα της ιδέας των Πολιτιστικών Διαδρομών να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, πρέπει να εισηγείται και να προτείνει έργα που αφορούν όλη τη χώρα και όχι να αγνοεί τη Ρόδο και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ακόμη και την Κρήτη.
Δεν είναι δυνατό τόσο καιρό στη θεωρία να ακούμε μόνο να ακούμε για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη και στην πράξη να μην έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί να απαξιώνει και να περιφρονεί την ιστορία και τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Αν πράγματι η διαδικασία είναι ακόμη στις διαδικασία της πρότασης να τροποποιηθεί και να περιληφθούν δράσεις ανάλογες με αυτές τις υπόλοιπης Ελλάδας που να αφορούν και τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/