Ρόδος, 15 Μαΐου 2021
Θανάσης Μπαράκας :Η τοπική αυτοδιοίκηση κύριε Βορίδη δεν πάσχει από έλλειψη δημοκρατίας αλλά από έλλειψη πόρων!
Eπίθεση στη Δημοκρατία την πολυφωνία και τον πλουραρισμό συνιστά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εκλογικό νόμο σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι βασικές αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο είναι :
-Επαναφορά της πενταετούς θητείας.Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
-Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφος.
-Η πρώτη δύναμη παίρνει τουλάχιστον το 60% των εδρών ανεξάρτητα από το ποσοστό της.
-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
-Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και τη δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.
-Καταργείται η ανεξαρτησία των κοινοτήτων με την κατάργηση της τέταρτης κάλπης.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο δεν δίνει ώθηση στην αυτοδιοίκηση και κυρίως, δεν δημιουργεί στους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες την επιθυμία, να ασχοληθούν με τα κοινά.Αντιθέτως αποτρέπει όσους θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων του.
Ποιος μπορεί να συμφωνήσει με τη μείωση των αριθμών του δημοτικού συμβουλίου όταν αυτό σημαίνει πως στη Ρόδο για παράδειγμα μπορεί να μην έχουν εκπρόσωπο όλοι οι πρώην Δήμοι του νησιού ;
΄Όπως έχει επισημανθεί ήδη και από την ΚΕΔΕ για τους Δήμους που προέρχονται από συνένωση άνω των 6 Δήμων και κοινοτήτων ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβούλιου πρέπει να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.
Ενστάσεις υπάρχουν και για τη μείωση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, από κάθε φύλο από 40% που ισχύει σήμερα σε 33%. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά πρέπει να είναι ισότιμη.
Καταστροφική για τις κοινότητες ειδικά στη Ρόδο, είναι η κατάργηση της τέταρτης κάλπης.Στα πλαίσια του νέου εκλογικού νόμου δηλαδή όσοι θέλουν να αγωνιστούν για τα χωριά τους, δεν μπορούν να μετάσχουν στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό αλλά με το συνδυασμό του εκάστοτε υποψηφίου δημάρχου, με τις θέσεις του οποίου όμως μπορεί να διαφωνούν.Δεν θα είναι δυνατό δηλαδή να συγκροτηθούν από υποψηφίους ανεξάρτητοι συνδυασμοί όπως έγινε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό είχε δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους, να εμπλακούν με τα κοινά και να προσφέρουν στα χωριά όπου διαμένουν μόνιμα, αγωνιζόμενοι για αυτά καθημερινά ενώ τώρα θα είναι αναγκασμένοι να κολλήσουν σε κάποιο συνδυασμό που θα έχει τη στήριξη του όποιου κόμματος.
Επίσης οι τοπικές κοινότητες δεν θα έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς αλλά θα εξαρτώνται κάθε φορά από την όποια «επιχορήγηση» θα τους «κληρώνεται» από το Δήμο.
Αυτό αποτελεί για την τοπική αυτοδιοίκηση οπισθοδρόμηση και τίποτε περισσότερο.
Δεν χρειάζονταν περισσότερη δημοκρατία με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αλλά περισσότερους πόρους και κυρίως πόρους που θα συνοδεύουν τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζονται από το κράτος. Χρειάζονται και περισσότερο μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους.
Χρειάζονται εκτός από αύξηση των ΚΑΠ και περισσότερη ευελιξία ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν και να δίνουν λύσεις και να μην μένουν θεατές, όπως στην περίπτωση του προβλήματος που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας στη Νότια Ρόδο.
Είναι φανερό πλέον πως ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα εκείνων που θα έχουν την δυνατότητα κυρίως την οικονομική, να είναι υποψήφιοι τόσο για τον Α όσο και για τον Β βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, όχι η δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου