Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Η έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης ανατρέπει την όποια καλή προοπτική για τον τουρισμό στα μεγάλα και μικρά νησιά μας

Ρόδος, 11 Μαΐου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Η έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης ανατρέπει την όποια καλή προοπτική για τον τουρισμό στα μεγάλα και μικρά νησιά μας

Πολύ λίγος χρόνος έχει απομείνει πλέον, για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, που μπορεί να τορπιλίσουν την οποία προσπάθεια γίνεται, για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Η κυβέρνηση κινείται μόνο γύρω από το αφήγημα της και είναι ανίκανη να λύσει προβλήματα, που μπορεί να φρενάρουν τις όποιες αφίξεις στα νησιά μας.
Ως πανάκεια για την ανάκαμψη του τουρισμού, προβάλλεται το πρόγραμμα «Ελευθερία» και προσφάτως η « Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τα εμβόλια κατά του Covid-19, για τα μικρά και τα μεγαλύτερα νησιά.
Με τα εμβόλια θα κτιστεί κάποια στιγμή, τείχος ανοσίας στον πληθυσμό και τους εργαζόμενους αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα.
Ένα από αυτά και ίσως το μεγαλύτερο είναι τα PCR test που είναι το βασικό εργαλείο για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2021, και μέχρι τα ποσοστά των εμβολιασμών διεθνώς να τονώσουν το αίσθημα της ασφάλειας στη συνείδηση των κατοίκων ευρωπαϊκών κρατών από τα οποία η Ελλάδα και κατ΄επέκταση Δωδεκάνησα και Κυκλάδες αντλούν τουρίστες.
Όπως έχει επισημανθεί και από την IATA, τα PCR tests για τις περισσότερες χώρες, παραμένουν στην κορυφή της λίστας των μέτρων προστασίας, αναστέλλοντας συγχρόνως την επιβολή καραντίνας κάτι που απεχθάνονται οι ταξιδιώτες.
Όμως υπάρχει θέμα και μάλιστα τεράστιο στα νησιά μας, ακόμη και στη Ρόδο με τη διενέργεια των PCR test.
Στη Ρόδο για παράδειγμα τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν θα υπάρχει ανάγκη να γίνονται τουλάχιστον 3.000 PCR test τις ημέρες αιχμής, τότε δηλαδή, που θα υπάρχουν πολλές αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο «Διαγόρας».Στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, θα υπάρχει ανάγκη να γίνονται 15.000 PCR test ημερησίως αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για τις δυνατότητες της Ρόδου.
Το νοσοκομείο της Ρόδου όπως έχει αναφερθεί από τη διοίκηση του έχει τη δυνατότητα να κάνει 600 PCR test την ημέρα αν αυτό ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Δυνατότητες για τη διενέργεια PCR test έχει και η Euromedica, αν και δεν έχει αναφερθεί επακριβώς ο αριθμός σε ημερήσια βάση.
Σε λίγες ημέρες όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα ιδιωτικά κέντρα διενέργειας PCR test στη Ρόδο.
Όμως το κόστος των test θα είναι καθοριστικό, για την ανάκτηση μιας έστω μερικής κανονικότητας στον τουρισμό.Και εδώ είναι το πρόβλημα που επισημάνθηκε άλλωστε και σε δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων του τουρισμού στη Ρόδο.Κρίθηκε ήδη πως το οικονομικό βάρος είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το σηκώσουν τα ξενοδοχεία.Έτσι η δαπάνη μεταφέρεται στους επισκέπτες όταν στην γειτονική Τουρκία τα PCR test προσφέρονται δωρεάν από το κράτος.
Αλλά δεν είναι μόνο η επιβάρυνση για τα test είναι και το κόστος για τη μεταφορά των τουριστών, από τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού μας, στα ιδιωτικά κέντρα κάποια από τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.Για μια τετραμελή ή και με περισσότερα μέλη οικογένεια, το κόστος μεταφοράς με ταξί από τη δυτική την ανατολική πλευρά του νησιού και κυρίως από τη Νότια Ρόδο θα είναι πάρα πολύ μεγάλο.Αλλά η προχειρότητα της κυβέρνησης δεν σταματάει εδώ.
Ενώ η σεζόν ξεκινάει σε λίγες ημέρες, ουδεμία μέριμνα υπήρξε για τη διενέργεια των PCR test στους τουρίστες, που θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.Θα υποχρεώνονται οι τουρίστες, να φεύγουν δύο ή τρεις ημέρες νωρίτερα από τα νησιά που έκαναν διακοπές για να έρχονται στη Ρόδο για να κάνουν PCR test και να επιβαρύνονται και για το ταξίδι και για τη διαμονή επιπλέον;
Μεγάλο ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, είναι η καταγραφή των δεδομένων τόσο από τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν οι τουρίστες, όσο και από τα ιδιωτικά εργαστήρια διενέργειας των PCR test.Χιλιάδες προσωπικά στοιχεία πρέπει να συνοδεύουν τα δείγματα.
Αν ένα στοιχείο είναι λάθος, όπως για παράδειγμα το όνομα τότε δεν θα είναι έγκυρο το test.Αυτό θα σημαίνει πρόσθετη ταλαιπωρία για τους επισκέπτες, αφού θα αναγκάζονται να κάνουν ξανά το τεστ και να χάσουν την πτήση της επιστροφής ή να μην το κάνουν και όταν θα επιστρέψουν θα μπουν για ένα λάθος σε καραντίνα επί 14 ημέρες.
Αυτό αυτόματα, θα χαλάσει τις θετικές εντυπώσεις από τις διακοπές στα νησιά και θα γίνει αιτία για κάποιους να ζητήσουν αποζημιώσεις.
Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη αντιμετωπίσει αντί να πετάξει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες του τουρισμού.Στην κυβέρνηση όμως επέλεξαν το «βλέποντας και κάνοντας» αρνούμενοι να δώσουν λύσεις και να στηρίξουν τον τουρισμό στην πράξη.

ΥΓ.
Σε ποιους αναφέρεται τελικά ο Περιφερειάρχης με την ανακοίνωση στην οποία προέβη για τα rapid test στα αεροδρόμια με τις αναχωρήσεις; Δεν είναι γνωστό στην περιφερειακή αρχή ότι η απαίτηση των κρατών από τα οποία Δωδεκάνησα και Κυκλάδες αντλούν τουριστες αφορά τη διενέργεια PCR tests και μόνο ή η ανακοίνωση έγινε πάλι για τις εντυπώσεις και για να φανεί στους πολίτες πως υπάρχει ενδιαφέρον για το μεγάλο πρόβλημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/