Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Νίκος Ανδρουλάκης: Να ανατρέψουμε τον δικομματισμό που βουλιάζει τη χώρα

Νίκος Ανδρουλάκης στο «Έθνος»: Να ανατρέψουμε τον δικομματισμό που βουλιάζει τη χώρα 

«Να ανατρέψουμε τον δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που γεννά παθογένειες και βουλιάζει τη χώρα». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» του Σαββατοκύριακου ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης. 
Μιλώντας στη Φ. Γιωτάκη ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι «μπήκα σ’ αυτή τη μάχη για να συμβάλλω στην αλλαγή γενιάς που σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να συναντηθούμε ξανά με τους πολίτες, να τους πείσουμε ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Δεν αποτελούν πεπρωμένο του τόπου η μιζέρια και η στασιμότητα». 
Ο ευρωβουλευτής εκφράζει την αισιοδοξία του για τη μαζικότητα της εκλογικής διαδικασίας κι ότι τα όποια εμπόδια δεν θα περιορίσουν τη συμμετοχή στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου ενώ για το χρόνο που απομένει αναφέρει: «Ελπίζω ότι είναι αρκετός ο χρόνος ώστε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης που θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά αδιέξοδα». 
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι οι νέοι πρέπει να βγουν μπροστά να εκφράσουν τις ανάγκες της Ελλάδας του 2017 και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του μέλλοντος. «Να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά σε υπαρκτά προβλήματα, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και ισχυρή κουλτούρα εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας. Επιθυμία μου είναι η οικοδόμηση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης στην οποία θα υπάρχει χώρος για όλους: Από τη γενιά των γoνιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Θέση θα υπάρχει για όλους όσοι αποδέχονται το κοινό ηθικό και αξιακό πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς. 
Όχι στη Βαβέλ 
Σε ερώτηση για την «πολυφωνία» που εμφανίστηκε στη Βουλή απαντά: «Από την αρχή υποστήριζα τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ώστε να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα. Δυστυχώς, τα κόμματα που συμμετείχαν στη ΔΗΣΥΜ, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, δεν συμφώνησαν μ’ αυτή τη πρόταση και τελικώς υιοθετήθηκε το πολυκομματικό μοντέλο. 
Αναφέρει ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για συνεργασίες με άλλα κόμματα γιατί κάτι τέτοιο περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αποφύγουμε τη συγκυριακή σύγκλιση δυνάμεων, μια μικρή ένωση μεγάλων εγωισμών. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, ωστόσο, όποιος πάει κόντρα στους καιρούς θα απομονωθεί από την ίδια την κοινωνία. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να ενώσω όλες τις δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης, ανεξάρτητα από το αποτελέσματα των εκλογών. 
Τέλος, στην ερώτηση ποια θα ήταν η στάση του στη Βουλή στο νόμο για τα διεμφυλικά άτομα υπογραμμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής και θυμίζει μια ρήση του Καζαντζάκη: «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ…» 

--- 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος" 
«Ροκανίσατε» αρκετό χρόνο για να καταλήξετε στον “Οδικό Χάρτη” και την ημερομηνία των εκλογών. Χάσατε ή κερδίσατε από την καθυστέρηση; 
Ο λαός λέει ότι «υπάρχει πάντα αρκετός χρόνος αλλά λιγότερος από χθες». Τουλάχιστον, αφήσαμε πίσω τα διαδικαστικά και μπήκαμε στην πολιτική συζήτηση. Ελπίζω ότι είναι αρκετός ο χρόνος ώστε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό την ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης που θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά αδιέξοδα. Στο debate της Πέμπτης κατέθεσε την πρότασή μου για ένα κόμμα που δεν θα κοιτά πίσω του αλλά θα σχεδιάζει το μέλλον. 
Ο Μαραθώνιος την ημέρα των εκλογών μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα; 
Κατέβαλα προσπάθειες ώστε να αποφύγουμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ακριβώς επειδή θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη προσέλευση ορισμένων ψηφοφόρων, όλων των ηλικιών και όχι μόνο των νέων. Σε κάθε περίπτωση, ελπίδα μου είναι ότι τα όποια εμπόδια δεν θα είναι ικανά να περιορίσουν την μαζικότητα της συμμετοχής η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος. 
Είσαστε πολιτικός από τη νέα γενιά αλλά με σημαντική κομματική εμπειρία. Η υποψηφιότητά σας τι διαφορετικό κομίζει από τις άλλες; 
Μπήκα σε αυτή τη μάχη για να συμβάλω στην αλλαγή γενιάς που σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να συναντηθούμε ξανά με τους πολίτες, να τους πείσουμε ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Δεν αποτελούν πεπρωμένο του τόπου η μιζέρια και η στασιμότητα. Να βγουν οι νέοι άνθρωποι μπροστά, να εκφράσουν τις ανάγκες της Ελλάδας του 2017 και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του μέλλοντος. Να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά σε υπαρκτά προβλήματα, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και ισχυρή κουλτούρα εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας. 
Λέτε ότι δεν θα γίνετε «Ηρώδης» της παλαιάς γενιάς. Πώς, όμως, θα ενώσετε το παλιό με το νέο; 
Επιθυμία μου είναι η οικοδόμηση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης στην οποία θα υπάρχει χώρος για όλους: Από τη γενιά των γoνιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Θέση θα υπάρχει για όλους όσοι αποδέχονται το κοινό ηθικό και αξιακό πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς. Όπως είπα και την Πέμπτη η παράταξη έχει παρακαταθήκες και η εμπειρία είναι χρήσιμη, όμως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον προχωρώντας σε αλλαγή νοοτροπίας. Η παράταξη θα ξαναγίνει μεγάλη όχι κοιτώντας το παρελθόν αλλά προχωρώντας μπροστά. 
Έχετε δηλώσει -και σας κατηγορούν γι’ αυτό- ότι εφόσον εκλεγείτε θα παραμείνετε στην Ευρωβουλή. Στη Βουλή ποιος θα σας εκπροσωπεί; 
Από την αρχή υποστήριζα τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ώστε να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα. Δυστυχώς, τα κόμματα που συμμετείχαν στη ΔΗΣΥΜ, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, δεν συμφώνησαν μ’ αυτή τη πρόταση και τελικώς υιοθετήθηκε το πολυκομματικό μοντέλο. Στην Ευρωβουλή έχουμε πολλούς ευρωβουλευτές που ηγούνται εθνικών κομμάτων. Θα πράξω, λοιπόν, όπως και αυτοί και θα συμμετάσχω στις εθνικές εκλογές όταν αυτές προκηρυχθούν. 
Θα συνεργαστείτε μετεκλογικά με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; 
Αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη. Όποιος απεργάζεται εκλογικές συμμαχίες πριν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων. Ως θέση αρχής, μπορώ να σας πω ότι κυβερνητική συνεργασία χωρίς προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η στόχευσή μου είναι διαφορετική: Ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο. Ο σημερινός μίζερος δικομματισμός αποτελεί πηγή αναπαραγωγής της παθογένειας που βουλιάζει τη χώρα και πρέπει να ανατραπεί. 
Θέσατε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μπορεί αυτό να επηρεάσει από τώρα τους μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς; 
Το σπάσιμο της Β’ Αθήνας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, όπως επίσης και να ισχύσει ένα σύστημα όπου το πλαφόν των εδρών θα μοιράζεται ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων. Λέμε ναι σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο με «σκαλοπάτια»: στο 20% να παίρνει ένα κόμμα 5 έδρες, στο 25%, 10 έδρες, στο 30%, 15 έδρες, μέχρι να φθάσει τις 30 έδρες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στην επόμενη βουλή και θα εφαρμοστεί αργότερα, άρα δεν αφορά μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς. 
Ως συνιδρυτής του νέου φορέα θα συμφωνήσετε με την διάλυση του ΠΑΣΟΚ; 
Με βάση την απόφαση των σημερινών κομμάτων ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός στα πρότυπα της Ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και εκεί, σε βάθος χρόνου, η ΕΛΙΑ μετεξελίχτηκε στο σημερινό ενιαίο Partido Democratico. Σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμώ ο νέος φορέας να εμφανίζει την εικόνα μιας κακόφωνης Βαβέλ, όπως έγινε στη βουλή πριν από λίγες μέρες. 
Πώς μπορούν να συνυπάρξουν τόσο διαφορετικές φωνές στο ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς, ειδικά μετά την εικόνα που παρουσίασε η ΔΗΣΥΜ στη Βουλή; 
Πρέπει να αποφύγουμε τη συγκυριακή σύγκλιση δυνάμεων, μια μικρή ένωση μεγάλων εγωισμών. Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, ωστόσο, όποιος πάει κόντρα στους καιρούς θα απομονωθεί από την ίδια την κοινωνία. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να ενώσω όλες τις δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης, ανεξάρτητα από το αποτελέσματα των εκλογών. 
Αν ήσασταν βουλευτής τι θα ψηφίζατε στο νόμο για τα διεμφυλικά άτομα; 
Η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη. Η εικόνα που παρουσιάστηκε στη βουλή ήταν απογοητευτική, τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης. Έπρεπε να εξηγήσουμε στην κοινωνία τι ακριβώς φέρνει ο νέος νόμος, αφού πρώτα γίνει εκτενής διάλογος με επιστημονικούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση θα θύμιζα σε όλους αυτό που έγραψε ο Καζαντζάκης: «Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ…» 

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/