Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Γιώργος Καμίνης: Το επιχειρηματικό περιβάλλον, μαστίζεται από ένα παράλογο φορολογικό καθεστώς

Πού βρισκόμαστε σήμερα 

Η χώρα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία διαρκή κοινωνική και πολιτική κρίση. Η αστάθεια που προκαλείται, αντικατοπτρίζεται πλήρως στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που μαστίζεται από ένα παράλογο φορολογικό καθεστώς και μια δαιδαλώδη, δυσκίνητη γραφειοκρατία. 
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία επιτείνεται από το πρόβλημα ρευστότητας, με τις επιχειρήσεις να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. 
Σε μια χώρα που υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (20%) έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα, και στην οποία καταγράφονται υψηλά ποσοστά
αυτοαπασχόλησης, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνει χαρακτηριστικά «επιχειρηματικότητας ανάγκης» και όχι «επιχειρηματικότητας ευκαιρίας». Αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο εμπόδιο στην αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας ως προς την αναπτυξιακή της διάσταση. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν. 
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το χαμηλό ποσοστό του βαθμού καινοτομίας στα νέα εγχειρήματα. Μόλις 12,3% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν εντελώς νέες τεχνολογίες στην παραγωγή / παροχή των προϊόντων / υπηρεσιών τους. 
Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι για τις έντονα εξωστρεφείς νέες επιχειρήσεις απαιτείται αρκετά υψηλό αρχικό κεφάλαιο (περίπου 66.000€). Το αντίστοιχο ποσό είναι διπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη (32.000€). 
Το brain drain παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, αντανακλάται και στο γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις σκέφτονται-σχεδιάζουν να φύγουν στο εξωτερικό με κύριο προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. 
Η έλλειψη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων που καλλιεργούνται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις ανάγκες της αγοράς, αποτελούν μία ακόμη τροχοπέδη στην επιχειρηματική ανάπτυξη. 

Τι μας κρατάει πίσω 
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ακολουθεί μια «παλιά» λογική, χτισμένη πάνω στις παθογένειες του Δημόσιου τομέα και στην εξάρτηση του ιδιωτικού από ένα παρεμβατικό και πατερναλιστικό κράτος. 
Απουσιάζει ένα γενικότερο πλαίσιο εθνικών πολιτικών για την επιχειρηματικότητα. Η προβληματική πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα υψηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά και οι κρατούσες αντιλήψεις δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια για ανάπτυξη. 
Η επιχειρηματικότητα δεν αξιοποιείται ως αναπτυξιακό εργαλείο παρά μόνον αποσπασματικά, και δεν υπάρχει συντονισμένη στόχευση σε τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατά συνέπεια, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται στην επιχειρηματικότητα δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε και θα μπορούσαν. 
Ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να εντοπίσει θύλακες γνώσης και καινοτομίας. Αντ’ αυτού συνομιλεί με παραδοσιακούς παράγοντες και δεν καταφέρνει πάντα να αποκτήσει σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για τις πολιτικές. 
Παρά τα θετικά δείγματα ως προς τον εξωστρεφή προσανατολισμό των νέων επιχειρηματιών, η οικονομία παραμένει εσωστρεφής. 
Η επίσημη εκπαίδευση παραμελεί την επιχειρηματικότητα, ενώ στα πανεπιστήμια επικρατεί κλίμα απαξίωσης του επιχειρείν. 

Πώς #vazoumemprosta 
Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός εθνικής πολιτικής για την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να εστιάσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας σε κλάδους που έχουν προστιθέμενη αξία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να στοχεύουμε στην ανάπτυξη. 
Η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται στη διεθνή αγορά πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος και να συνδυαστεί άρρηκτα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτούς τους κλάδους, τόσο σε υπάρχουσες, όσο και σε νέες επιχειρήσεις. 
Στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με σημαντική απλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. 
Προωθούμε εναλλακτικές μορφές εξεύρεσης πόρων, όπως η συμμετοχική χρηματοδότηση μέσω crowdfunding και ο άμεσος δανεισμός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια μέσω διμερών διαπραγματεύσεων με εξειδικευμένους φορείς, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση. 
Αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματική αποτυχία ως μέσο βελτίωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και προωθούμε μία νέα κουλτούρα δεύτερης ευκαιρίας. 
Επενδύουμε στην καινοτομία μέσω της προώθηση της έρευνας. Επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες με έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή και τη ναυτιλία. 

Πώς καινοτομούμε 

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα σε κάθε πολιτική που έχει στόχο την ανάπτυξη. Πρέπει να είναι διαρκής και να ξεκινά από νωρίς, σε τοπικό επίπεδο. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να ενισχύουμε με συνέργειες, συνεργασίες, δικτύωση και προώθηση, τα τοπικά clusters επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. 
Στηρίζουμε τα μέχρι τώρα απαξιωμένα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η έρευνα και η καινοτομία, το ανθρώπινο δυναμικό και οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες/αγαθά που παράσχουμε και παράγουμε, γίνονται εθνικές προτεραιότητες. 
Προωθούμε την άμεση αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο σχεδιασμό, στη διαχείριση πόρων και στην υλοποίηση πολιτικής για την επιχειρηματικότητα. 
Αλλάζουμε μοντέλο. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και όχι την επιχειρηματικότητα ανάγκης. Απενοχοποιούμε την αποτυχία. 
Εισάγουμε νέα μεθοδολογικά εργαλεία για την ανάλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της επιχειρηματικότητας, με αντίστοιχη νομοθετική κατοχύρωση (π.χ. σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης Κόστους Οφέλους). 
Επενδύουμε στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, δίνοντας όμως βάση και στην παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην «κοιλάδα του θανάτου», τα 2-5 έτη εργασιών. Συνδυάζουμε start-up με scale-up. 
Στηρίζουμε τις επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία εργασίας και κεφαλαίου για τη χώρα μας. 
Αναδεικνύουμε την κοινωνική οικονομία σε βασικό πολιτικό μήνυμα, και την διασυνδέουμε με ένα γενικότερο αναπτυξιακό όραμα στη λογική της βιωσιμότητας. Η κοινωνική επιχείρηση αποτελεί το βασικό πυρήνα – μοντέλο, στη λειτουργία του οποίου ενσωματώνονται όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της βιωσιμότητας. 

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ριζικές τομές που χρειάζονται. Με τη βοήθεια σας, θέλω να συζητήσουμε περισσότερες, και να βρούμε ενδεχομένως καλύτερες. 

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουμε το διάλογο για ακόμα περισσότερες θεματικές ενότητες, για ακόμα περισσότερα προβλήματα, και τις λύσεις που προτείνουμε. Λύσεις που θα γίνουν το έναυσμα για να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα μας. Για να γίνει πράξη η νίκη των προοδευτικών μας αξιών. 

Μπορείτε να δείτε τις θέσεις μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/