Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΚΚΕ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΚΕ Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩ/ΣΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Άλλη μια τουριστική περίοδος βρίσκεται στο «φόρτε» της. Οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν γεμίσει, οι αριθμοί των τουριστών συνεχώς ανεβαίνουν όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μεγάλων τουριστικών ομίλων.
Οι εργαζόμενοι αντίθετα μετρούν από τώρα τις πληγές τους, δουλεύοντας στα αμπάρια των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Ένας σοβαρά τραυματίας, μια εργαζόμενη ξυλοκοπήθηκε, μια σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 4ο όροφο, είναι ο απολογισμός αυτών που είδαν το φώς της δημοσιότητας. Η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η μαθητεία οργιάζει, οι μισθοί τρισάθλιοι και στις περισσότερες περιπτώσεις χρωστούμενοι.
Κατά τα άλλα τα κυβερνητικά κόμματα μιλούν για ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ για τους «υγιείς» επιχειρηματίες, και όλοι μαζί να μη θιγεί ο τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη.
Στο φόντο αυτής της πραγματικότητας έρχεται  ο   νέος γύρος  ιδιωτικοποιήσεων  υποδομών, γης  και δημόσιας περιουσίας, του αιγιαλού και της παραλίας με το επιχείρημα πάλι της «ανάπτυξης». Μιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που και στο νησί της Ρόδου, έχει ως στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας  και των μισθών πείνας.
Ήδη  παραχωρήθηκε το  αεροδρόμιο  των Μαριτσών,  βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου  «Διαγόρας», ακολουθούν Μαρίνα και λιμάνι της Ρόδου, το  GOLF Αφάντου. Η συνεχείς παραχωρήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ χρυσοφόρων παραλιακών εκτάσεων (περιοχή Τσαμπίκας, Σφουγγαριών, Αγάθης, Καλάθου, λιμανάικι της Λάρδου, παραλία Ασκληπειού, έπετε το πρασινήσι), περιοχών natura (προφήτης Ηλίας), αρχαιολογικών χώρων , δασικών εκτάσεων κλπ παίρνουν διαστάσεις ολοκληρωτικής επέλασης των επιχειρηματικών συμφερόντων.  
Προγραμματίζονται και δεύτερα και τρίτα πακέτα που θα περιλαμβάνουν ακίνητα στην νότια Ρόδο, το Πρασονήσι, τις υπόλοιπες περιοχές Natura, τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στην Μεσαιωνική Πόλη, και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές φυσικού κάλλους.
Έχουν δρομολογηθεί τα σχέδια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, της επεξεργασίας των σκουπιδιών και ότι άλλο μπορεί να αποτελέσει κερδοφόρα για το κεφάλαιο δραστηριότητα.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν πρόσφατα οι Αμερικάνοι για το λιμάνι της Ρόδου, σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου , για τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας. Σχετίζεται με τους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, με την άμεση εμπλοκή και της χώρας μας, .με την αξιοποίηση του λιμανιού και γι΄αυτό το σκοπό.
Τα αστικά επικοινωνιακά επιτελεία στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την συναίνεση των εργαζομένων επικαλούνται την «ανάπτυξη» και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα έρθουν με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.
Το περιεχόμενο όμως,  της ανάπτυξης, στην οποία αναφέρονται,  και ο βαθμός ικανοποίησης των αναγκών μας απ’ αυτήν, βασίζεται στην  αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στις  απολύσεις, στις  διαθεσιμότητες, στη  μείωση των μισθών, αφού μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους.
Οι επενδυτικές δραστηριότητες των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν με την  αξιοποίηση  όλου του νομοθετικού πλαίσιου  καταβαράθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει ήδη προωθηθεί, με τις  Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που σχεδιάζονται (ΕΟΖ) με κάθε πρόσφορο γι΄αυτούς μέσο.
Η ανάπτυξη τους σημαίνει μεγαλύτερη κερδοφορία για το κεφάλαιο και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες τους φτωχούς αγρότες. Είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια και όχι για τους εργαζόμενους.
Όσοι, όπως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχονται την ρίζα του κακού, το καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και το κέρδος ως γνώμονα οργάνωσης της παραγωγής, ψελλίζουν για δήθεν καλύτερη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος,  διαπράττουν διπλό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Και τον καπιταλισμό  βγάζουν  λάδι και την υποταγή των εργαζομένων  θέλουν να εξασφαλίζουν.

Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι καινούργια, ούτε αφορά τον έναν ή τον άλλο τάχα «κακό» διαχειριστή της εξουσίας μονοπωλίων. Ας θυμηθούμε χαρακτηριστικά την στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» με την οποία προωθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες  η εμπορευματοποίηση της ενέργειας και των  τηλεπικοινωνιών, η  ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων και των μέσων αστικής μεταφοράς. Ας θυμηθούμε τον πρωταθλητή των  ιδιωτικοποιήσεων στην Γαλλία της προηγούμενης περιόδου, την κυβέρνηση Ζοσπέν, στην οποία μετείχε και ο σημερινός πρόεδρος Ολλάντ, που δείχνει ότι οι ιδωτικοποιήσεις δεν οφείλονται στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό της Μέρκελ.
 Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων γης και κρατικών επιχειρήσεων είναι στρατηγική ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων, που επιζητούν νέα πεδία τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους. Γι΄αυτό και προωθούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και κωδικοποιούνται στις οδηγίες και στις κατευθύνσεις.
 ‘Όποιος κάνει λόγο για αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων και της ΕΕ αποπροσανατολίζει απ’ τον πραγματικό αντίπαλο, δυσκολεύει κάθε  οργάνωση της πάλης που μπορεί να έχει αποτελέσματα στις σημερινές συνθήκες.
Για το ΚΚΕ,  η γη, το νερό, τα δάση   είναι κοινωνικά αγαθά, τα οποία μπορούν και πρέπει  να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και όχι εμπορεύματα για να αυγατίσουν τα κέρδη των ομίλων. Αναγκαία προϋπόθεση για την φιλολαϊκή διαχείριση τους, για την αξιοποίηση των  στρατηγικής σημασίας  υποδομών, όπως   τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, τα οποία   έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός με γνώμονα την διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων, κοινωνικοποίησης του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, ανάπτυξη τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Η Τομεακή οργάνωση Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επιστήμονες,  την νεολαία, τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τα κόμματα που υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές να παλέψουν μέσα από τους φορείς τους, μέσα από επιτροπές αγώνα  με αφετηρία την πάλη  ενάντια στη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών, παραλιακών εκτάσεων, του αιγιαλού των δασών, ιδιωτικοποίηση ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων,
·         να  βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο,
τα μονοπώλια και την εξουσία τους, το σύστημα παραγωγής που για το κέρδος των μονοπωλίων θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, την Ευρωπαϊκή Ένωση που θωρακίζει αυτήν την εξουσία,
·         και να οικοδομήσουν μια λαϊκή συμμαχία που θα κατευθύνει την πάλη τους στο μονόδρομο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών :
αποδέσμευση απ’ την ΕΕ με μονομερή  διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης του λαού για το ρόλο και την ουσία των ιδιωτικοποιήσεων η Τ.Ε. Νότιας Δωδ/σου του ΚΚΕ,  θα προχωρήσει άμεσα στην διενέργεια ημερίδας με τίτλο «ανάπτυξη για ποιόν;»
                                                          Ρόδος 20 Ιούνη 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/