Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εμπρηστική βόμβα εξαπέλυσε ο Τ. Ερτογάν με τις δηλώσεις του με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΟΒΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΡΑΒΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ Η “ΓΑΤΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ”!

Εμπρηστική βόμβα εξαπέλυσε ο Τ. Ερτογάν με τις δηλώσεις του με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία χαρακτηρίζει ετεροβαρή για την Τουρκία και αποτέλεσμα Τουρκικής οπισθοχώρησης, ιδιαίτερα για τα νησιά του Αιγαίου!

Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε. 
Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». 
Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα. 

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε. 

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων. 

ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος όμως ισχυρίστηκε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: 

«Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. 
"Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία."

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΙΜΑ 

Οι παραπάνω δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, ακόμα και αν έγιναν αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, προκαλούν άκρως αρνητικό κλίμα και από τα πράγματα προσλαμβάνουν αρνητικές προεκτάσεις, που μπορούν να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνες για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και πρώτα απ' όλα για τη χώρα μας.
Ο Τ. Ερντογάν μοιάζει να αισθάνεται πολύ ισχυρός και σίγουρος απέναντι στην “πειθήνια” Ελλάδα, ώστε να την προκαλεί εκ του ασφαλούς.
Ιδιαίτερα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πολιτική κατευνασμού απέναντι στη Τουρκία, την οποία ακολουθεί ως δόγμα και με όλο και μεγαλύτερη υποχωρητικότητα το δίδυμο Τσίπρα – Κοτζιά, καθίσταται όλο και πιο επίφοβη για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οι δηλώσεις Ερντογάν πρέπει να χτυπήσουν, έτσι κι αλλιώς, καμπανάκι στην Αθήνα. 
Το ατύχημα, όμως, είναι πως η Αθήνα δεν θέλει με τίποτα να αντιληφθεί την ανάγκη επαναπροσδιορισμού γενικότερα της εξωτερικής της πολιτικής και ειδικότερα της πολιτικής της απέναντι στην Τουρκία, πριν είναι πολύ αργά.
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, ήρθαν οι τοποθετήσεις του αρχηγού των “Κεμαλιστών”, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος γιανα υπερασπιστεί τη Λωζάνη, στην οποία αρχιτέκτονας ήταν ο Κεμάλ, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι παρέδωσε στην Ελλάδα 16 νησιά, στα οποία υψώθηκε η ελληνική σημαία!!!

Το παιχνίδι στην Τουρκία γίνεται, έτσι, όλο και πιο επικίνδυνο.
Ο Ερντογάν κόβει και ο Κιλιντσάρογλου ράβει με θύμα την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Μεγάλο μέρος και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου, είναι απλώς η λεία, που ανήκει στην Ελλάδα και γι' αυτό στην Τουρκία ο ένας ρίχνει στον άλλον την ευθύνη, η οποία λεία πρέπει να επανακτηθεί με εκείνο ή τον άλλο τρόπο και σε εκείνη ή την άλλη έκταση από την Άγκυρα.
Η Ελλάδα των μνημονίων, της ευρωζώνης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες έχει καταστεί όσο ποτέ “όμηρος” της Τουρκίας.
Ειδικότερα τα νησιά αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα μπορεί, αν το αποφασίσει το καθεστώς της Άγκυρας, να κατακλυστούν ανά πάσα στιγμή από πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Τουρκία των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν και Κιλιντσάρογλου παίζει με τη φωτιά.
Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη γιατί τείνει να μετατραπεί σε ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς, τυπικό αντίστοιχης παράδοσης καθεστώτων της Μέσης Ανατολής.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι με την Συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.
Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας.
Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Οι δηλώσεις του Tayyip Erdogan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης αποτελούν την προσπάθεια της νεοϊσλαμικής Τουρκίας και του ίδιου του Erdogan, ενδεχομένως τη σημαντικότερη, να αλλάξει το εθνικό αφήγημα της γείτονος, παρουσιάζοντας το κεμαλικό κίνημα όχι ως θεμελιωτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά ως συνεργό στον ακρωτηριασμό της Οθωμανικής Τουρκίας.
"Αυτοί που διαπραγματεύτηκαν στη Λωζάννη” το 1923 μπόρεσαν, κατά τον Erdogan, να καταγραφούν στη συλλογική μνήμη ως εθνικοί ήρωες, μόνο και μόνο επειδή το μέτρο σύγκρισης έδινε η κατά πολύ δυσμενέστερη Συνθήκη των Σεβρών του 1920. Όμως το μέτρο της αποτυχίας τους δίνει, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις της Λωζάννης στέρησαν την Τουρκία από νησιά που αποτελούν τη φυσική γεωγραφική συνέχεια της Μικράς Ασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι σήμερα ελληνοτουρκικές "εκκρεμότητες” στα θέματα των δικαιοδοσιών.
Η αναφορά αυτή, πέρα από την υπεροψία που αποπνέει έναντι της ελληνικής πλευράς, εντάσσεται πρωτίστως στην προσπάθεια του Erdogan να ανυψωθεί σε ρόλο εφάμιλλο με του Kemal Ataturk ως προς την σύγχρονη τουρκική ιστορία και να αναγάγει την 15η Ιουλίου, ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, σε οιονεί εθνική επέτειο, ή μάλλον σε γενέθλιο ημέρα της "νέας Τουρκίας”, όπως τη φαντάζονται οι ισλαμιστές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη οι μαθητές των τουρκικών σχολείων υποδέχθηκαν τη νέα σχολική χρονιά με την παραλαβή ειδικού βιβλίου για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, το οποίο προλογίζει ο Erdogan.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να υποδαυλίζει τα αντιδυτικά συνομωσιολογικά αντανακλαστικά που τόσο μεγάλη διάδοση έχουν στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι αν το πραξικόπημα επιτύγχανε, η μοίρα της Τουρκίας θα ήταν μια νέα Συνθήκη των Σεβρών. Με άλλα λόγια, το πραξικόπημα ήταν ξενοκίνητο και απέβλεπε στον διαμελισμό της γείτονος. Αλλά από την άποψη αυτή, η συνέχεια ανάμεσα στο παλαιό κεμαλιστικό κατεστημένο και τους σημερινούς κυβερνώντες είναι αδιάσπαστη: το "σύνδρομο των Σεβρών” είναι ακριβώς ο όρος που περιγράφει την διαχρονική καχυποψία των Τούρκων ιθυνόντων προς τη Δύση, ακόμη και στις περιόδους που προσπαθούσαν διακαώς να τη μιμηθούν.

ΜΕΣΩ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

"Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό", τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτο να αναγνωρίζει, πάντως, η Ελλάδα πως μπορεί να είναι ''οδυνηρό'' για την Τουρκία ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης. 
Είναι αδιανόητο να αφήνει η χώρα μας να εννοείται ότι η Τουρκία έκανε στη Λωζάνη μια αθέμιτη, ''οδυνηρή'' γι' αυτήν, υποχώρηση! 

Μια τέτοια στάση δικαιολογεί εν τοις πράγμασι, εμμέσως πλην σαφώς, τις αναθεωρητικές απόψεις της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/