Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Το κείμενο της σημερινής συνέντευξης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ


Συνέντευξη Τύπου Πέμπτη 28 Ιούλη 2016

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, προχωρά στη σημερινή συνέντευξη ως κομμάτι της δίμηνης δράσης, Αυγούστου – Σεπτέμβρη, που αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα 25/7 εκτιμώντας την κατάσταση και τις εξελίξεις.

Είναι γεγονός, ότι η μεγαλοεργοδοσία, έχει πραγματικά οργιάσει τη φετινή σαιζόν, με τον αέρα στα πανιά που τους δίνει και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια χτίσει ένα πραγματικό οπλοστάσιο από αντεργατικούς νόμους και μέτρα, το οποίο και η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδειχτεί ικανότατη να το εμπλουτίζει.

Ορισμένα παραδείγματα:

· Ένας – ένας οι μεγαλοξενοδόχοι, διαγράφονται από μέλη της ΈΞΡ και δεν εφαρμόζουν ακόμα και αυτή τη Συλλογική Σύμβαση με τους διπλά και τρίδιπλα μειωμένους μισθούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά αμοιβή που ξεκινά από τα 511 για τους άνω των 25 και 411 για τους κάτω των 25. Άλλοι δε μπαίνουν καν στον κόπο να λύσουν και τυπικά το ζήτημα, απλά πληρώνουν ότι και όποτε θέλουν.

· Με την έλευση της νέας εταιρείας στο αεροδρόμιο και τις «ανακατάταξεις» που έφερε επικρατούν πραγματικά συνθήκες γαλέρας.

· Η απληρωσιά έχει πολλαπλασιαστεί, τείνει να γίνει η κυρίαρχη κατάσταση οι χώροι που οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην ώρα τους να είναι η εξαίρεση. Μάλιστα χρησιμοποιείται και ως επιχείρημα από τους εργοδότες. Μη ζητάς τα δεδουλευμένα σου, τα δικαιώματά σου κλπ. Δε βλέπεις πόσους μήνες έχον να πληρωθούν στον τάδε χώρο; Υπάρχουν ακόμα οφειλόμενα από την περσινή σαιζόν σε δεκάδες χώρους.

· Το ρεπό και το 8ωρο, γενικότερα ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας και η ανάπαυση των εργαζομένων είναι άγνωστες λέξεις στους χώρους δουλειάς του νησιού. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, το να βγάζουν δηλαδή περισσότερη δουλειά λιγότεροι εργαζόμενοι, οδηγεί σε κατάρρευση, μυοσκελετικές βλάβες, λιποθυμίες, εμφράγματα, εργατικά ατυχήματα. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν παραδείγματα από χώρους δουλειάς τη φετινή σαιζόν.

· Οι συνέπειες των απανωτών «φαλιμέντων» που ξεσπούν σε όλη τη χώρα αγγίζουν και τη δική μας περιοχή και πρέπει να παρθούν μέτρα από το εργατικό κίνημα.

Όλα αυτά βεβαίως σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό που ενδιαφέρει και αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα επιτελεία σε Δήμο και Περιφέρεια, είναι κυρίως οι αριθμοί των αφίξεων και των εσόδων και με ποιο τρόπο θα υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος της αύξησής τους, κάτι που μάλιστα είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες με το κοκοροφάγωμα Δήμου – δημοτικών παρατάξεων, Περιφέρειας και ΕΞΡ για το ποιος είναι ο ικανότερος σε αυτό.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου που όχι μόνο έχουν εγκαταλείψει τους εργαζόμενους στην τύχη τους αλλά έχουν πραγματικά βάλει πλάτη στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.

Μόλις πριν από λίγες μέρες στη σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος για την πορεία της τουριστικής σαιζόν,( στην πραγματικότητα το περιεχόμενο της σύσκεψης ήταν, τι επιπρόσθετα μέτρα θα παρθούν για να ενισχυθεί το τουριστικό κεφάλαιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν και φορείς που εκπροσωπούν και μικροεπιχειρηματίες), ο πρόεδρος του ΕΚΡ δήλωσε τα εξής: 

« στη Ρόδο έχουμε μία κουλτούρα συνεργασίας και θα πρέπει να είμαστε όλοι ευτυχείς γιατί, παρ’ όλο που έχουμε χάσει, έχουμε εργασιακή ειρήνη και οι εργαζόμενοι βάζουν πλάτη για να παραμείνει ο προορισμός ισχυρός.» (πηγή εφ. Ροδιακή 24/7/2016)

Δηλαδή το κεφάλι κάτω, γιατί τα κέρδη του αφεντικού κινδυνεύουν! Αν αυτό είναι υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τύφλα να έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Στάση βεβαίως που είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμμετέχει στο στημμένο διάλογο για το νόμο που θα πετσοκόψει δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Για να μπουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν κανένα κύρος στην εργατική τάξη ακριβώς γιατί οι εργαζόμενοι τους γνωρίζουν. Γιατί κυρίως τους βλέπουν στα τραπέζια των διαλογων και τις κυβερνητικές φιέστες και ποτέ μέσα στους τόπους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι το ΠΑΜΕ. Δεκάδες φορές έχει αποδειχτεί και στη δική μας περιοχή, ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι μπορούν να καταφέρνουν νίκες. Όλες αυτές τις φορές, το ΠΑΜΕ ήταν εκεί.

Στόχος όλης αυτής της δράσης που σχεδιάζουμε και ήδη ξεδιπλώνεται, είναι να αναδειχθεί η κατάσταση της εργατικής τάξης στο νησί της Ρόδου, οι πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα, η εντατικοποίηση της εργασίας, το τσαλαπάτημα των Συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στην πολυδιαφημισμένη «ατμομηχανή» του Τουρισμού, ή πιο σωστά της εκμετάλλευσης αλλά και στους άλλους κλάδους, στο εμπόριο, τις μεταφορές και αλλού.

Αλλά και η ανάγκη συσπείρωσης, οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για να αντεπιτεθούν, για να διεκδικήσουν εδώ και τώρα κάλυψη των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.

Σύνθημα όλης αυτής της δράσης: «Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!»

Διεκδικούμε:

· Να μπει τέλος στις συνθήκες γαλέρας στους τόπους δουλειάς τους νησιού, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε εμπορικές επιχειρήσεις, είτε στο αεροδρόμιο, είτε σε όποιον άλλο κλάδο.

· Να εξοφληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων

· Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή

· Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, εποχιακών η μη, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/