Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Η εγκατάλειψη του κάστρου Φαρακλός απόδειξη απαξίωσης της ιστορίας μας

Ρόδος 15.03.22

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Η εγκατάλειψη του κάστρου Φαρακλός απόδειξη απαξίωσης της ιστορίας μας
Έκπληξη αλλά όχι ευχάριστη για τους κατοίκους της περιοχής Χαράκι της ΔΕ Αρχαγγέλου και κυρίως εκείνους που είναι ευαισθητοποιημένοι, αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να τον βλέπουν να αναπτύσσεται και όχι να απαξιώνεται, ήταν οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη προσφάτως η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Άπαντες διάβασαν και …ξαναδιάβασαν τις ανακοινώσεις της υπουργού και εν συνεχεία, τον κατάλογο με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αναζήτηση μιας έστω αναφοράς, για την αποκατάσταση το κάστρου Φαρακλός στο Χαράκι. Ουδεμία όμως ανακοίνωση έγινε για το έργο που είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας και αναγκαιότητα καθώς το κάστρο είναι ένα από τα τοπόσημα της περιοχής. Δεν είναι λίγοι οι διατελέσαντες υπουργοί Πολιτισμού που έχουν προφορικώς αλλά και εγγράφως παραδεχθεί, την ιστορική αξία το κάστρου. Η αναγνώριση …έμεινε όμως μόνο στα λόγια καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα βήματα εκείνα που οδηγούν στην υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης.
Την ίδια ώρα το κάστρο συνεχίζει να φθίνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και κυρίως στην αδιαφορία όσων έχουν την ευθύνη. Ποιος όμως θα αναλάβει πραγματικά την ευθύνη όταν οι φθορές γίνουν …κίνδυνος για την ανθρώπινη παρουσία ;
Το ΜέΡΑ 25 είχε αναδείξει το θέμα με ερώτηση που κατέθεσε στις 2 Μαρτίου του 2021, η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις. Η υπουργός Πολιτισμού μέσα στο χρόνο που είχε στη διάθεση της, είχε απαντήσει στις 09.04.21 αναγνωρίζοντας την αξία του μνημείου χαρακτηρίζοντας το μάλιστα, ως ένα από τα σπουδαιότερα φρούρια του νησιού. Ανέφερε ακόμη πως το κάστρο Φαρακλού, χαρακτηρίστηκε ως αρχαίο μνημείο (ΦΕΚ 782/Β΄/25.6.2002) και βρίσκεται εντός της Ζώνης Προστασίας Α’ απολύτου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου στο Χάρακι (ΦΕΚ 220/Α.Π.Π./12.6.2013, ΦΕΚ 1809/Β'/7.12.2004, ΦΕΚ 443/Β΄/20.7.1990).
Στα πλαίσια της απάντησης η κ. Μενδώνη είχε υπογραμμίσει όπως και οι προκάτοχοι της, ότι το 2000 υλοποιήθηκε η αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωση του κάστρου και το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη στερέωσης και αποκατάστασης, κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την προεκτίμηση για την εκτέλεση συγκεκριμένων στερεωτικών επεμβάσεων, που έγινε το 2017, απαιτείτο ποσό 1.500.000 ευρώ, το οποίο δεν εξασφαλίστηκε από την τότε ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.
Και αφού αναγνώριζε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης μετά τις φθορές των βροχοπτώσεων των ετών 2018 και 2019 κατέληγε κατά λέξη ότι:
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα προχωρήσει στην καταγραφή, ιεράρχηση και κοστολόγηση των σωστικών εργασιών, προκειμένου να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική ανάδειξη και αποκατάσταση του κάστρου είναι η ωρίμανση μελετών, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες αποτυπώσεις και την εγκεκριμένη προμελέτη».
Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν ανακοινώθηκε καμία εξέλιξη για το έργο και το σημαντικότερο για την εξασφάλιση των πιστώσεων για την υλοποίηση του που είναι και το πιο βασικό από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα.
Ως εκ τούτου μόνο ως πυροτέχνημα θα μπορούσε και επιεικώς να χαρακτηριστεί η απάντηση που δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο
Και επειδή στην πολιτική αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οφείλει απαντήσεις στους πολίτες που για 20 και πλέον χρόνια περιμένουν την αποκατάσταση ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής τους και όχι λόγια και κυρίως όχι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/