Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Νέες απολύσεις στα ξενοδοχεία της Aldemar στη Ρόδο. Για «πλάνο αναδιάρθρωσης» κάνει λόγο η Διεύθυνση.

«Σιγή ιχθύος» τηρείται γύρω από το περιεχόμενο της συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ξενοδοχείων της Aldemar στη Ρόδο. 
Το Σωματείο, μπροστά στις εξελίξεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ζήτησε τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας, ώστε να υποχρεωθεί η επιχείρηση να δώσει εγγυήσεις ενώπιον του ελεγκτικού μηχανισμού. 
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τελικά στις 16 Φεβρουαρίου, η εργοδοσία είπε προφορικά ότι εγγυάται τις θέσεις και τα δικαιώματα. Την αμέσως επόμενη στιγμή όμως, η εγγύηση αυτή αποδείχτηκε «κούφια», αφού η επιχείρηση αποκάλυψε ότι υπάρχεισε εξέλιξη «οικονομικό πλάνο αναδιάρθρωσης», το οποίο περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει πόσες είναι αυτές συνολικά. 
Η πλευρά του υπουργείου, ζήτησε από την επιχείρηση να καταθέσει γραπτό υπόμνημα, με το οποίο να ενημερώσει αναλυτικά για τους σχεδιασμούς που αφορούν το προσωπικό. Επισήμανε επίσης, ότι στις περιπτώσεις μαζικών αναδιαρθρώσεων και μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του Σωματείου. 
Παρολαυτά μέχρι σήμερα, η επιχείρηση ούτε υπόμνημα υπέβαλλε στο υπουργείο, ούτε έχει ενημερώσει το Σωματείο όπως προβλέπει ο νόμος και όπως ρητά ζήτησε το υπουργείο. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες, στελέχη της επιχείρησης ενημερώνουν προφορικά εργαζόμενους ότι δε θα επαναπροσληφθούν, ενώ κοινοποιήθηκαν με δικαστικό κλητήρα νέες απολύσεις! 
Με άλλα λόγια, η επιχείρηση προχωρά με θράσος το σχεδιασμό της, κάνοντας κουρελόχαρτο ότι βρεθεί στο δρόμο της. Έτσι εξηγείται η μανιασμένη επίθεση στο Σωματείο! 
Επομένως, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι συνάδελφοι, δεν πρέπει να τσιμπάνε στο κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν τα στελέχη της επιχείρησης, ότι τίποτα δε συμβαίνει και όλα πάνε καλά. 
Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα «πανικού», γιατί και σε αυτό επενδύει η επιχείρηση. Πιθανόν δηλαδή να υπολογίζει, ότι πολλοί συνάδελφοι μέσα σε μια τέτοια κατάσταση αβεβαιότητας, θα αρχίσουν από μόνοι τους να ψάχνουν δουλειά αλλού και έτσι να «ξεφορτωθεί» εύκολα έναν αριθμό εργαζομένων. Άλλωστε, ήδη αυτό συμβαίνει ως ένα βαθμό. 
Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, πρέπει όλοι μαζί να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Δεν πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια τα δικαιώματά μας, αλλά να υποχρεώσουμε την επιχείρηση, όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης, να τα σεβαστεί. 
Πολλοί συνάδελφοι, μπορεί να πιστεύουν ότι εφόσον «καθίσουν φρόνιμα» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, η δουλειά τους είναι εξασφαλισμένη. Λάθος. Μπορεί η επίθεση να ξεκίνησε από τα πιο δραστήρια μέλη του Σωματείου, αλλά αυτό έγινε μόνο για να προχωρήσει πιο εύκολα στους υπόλοιπους. Γιατί ο βασικός στόχος της επιχείρησης, ειδικά κάτω από το καινούριο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι να περιορίσει δραστικά το «κόστος», όπως αποκαλούν οι εργοδότες τους μισθούς μας. 
Συνεπώς η «καμπάνα» θα χτυπήσει για όλους. Μόνο όποιος παλέψει μπορεί να έχει ελπίδα να σωθεί. 
Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο, να ενημερώνουν αμέσως για ότι μαθαίνουν. Να έχουν καθαρό, ότι απολύσεις προφορικές δεν υπάρχουν και επομένως δεν πρέπει να τις αποδέχονται. Επιπλέον, οι απολύσεις που στέλνονται με δικαστικό κλητήρα αυτό το διάστημα είναι καταχρηστικές και συνεπώς άκυρες, αφού δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Συμβουλεύουμε τους συναδέλφους να αρνούνται να παραλάβουν την απόλυση και να ενημερώνουν αμέσως το Σωματείο. 
Ξεκαθαρίζουμε άλλη μία φορά στην εργοδοσία ότι το εργατικό κίνημα έχει πλούσια πείρα. Την αγωνία και την αγανάκτηση των απολυμένων, των οικογενειών τους και όσων τους συμπαραστέκονται, θα τη μεταφέρουμε στην πύλη και στο λόμπι του ξενοδοχείου εάν δοκιμάσει να ανοίξει χωρίς να ανακαλέσει τις απολύσεις και τα σχέδια που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας. Όλα τα άλλα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/