Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Συνέντευξη Τύπου για τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Οικοδόμων

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Οικοδόμων Ρόδου
Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

Την περασμένη Κυριακή 19 Μάρτη ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ρόδου.
Υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων να προχωρήσουμε σε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και του κλάδου των κατασκευών αλλά και όλων των κλάδων για μια σειρά ζητήματα.
Την επομένη των εκλογών κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ ανακοίνωση της παράταξης που πλειοψήφησε σε ύφος θριάμβου που έκανε λόγω για συντριπτική νίκη.
Πρέπει άραγε τελικά οι οικοδόμοι του νησιού να πανηγυρίσουν για αυτό το αποτέλεσμα; Θα διασφαλιστούν τώρα τα μεροκάματα, τα οικοδομικά ένσημα; Θα ληφθούν μέτρα για να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα;
Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Θα συνεχίσει να συμβαίνει ότι συνέβαινε μέχρι τώρα που πλειοψηφούσαν οι ίδιες δυνάμεις.
Δηλαδη οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, η μεγαλοεργοδοσία γενικώς θα έχει το κεφάλι της ήσυχο, ενώ οι οικοδόμοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν, να πληρώνονται ακόμα και με 30 ευρώ μεροκάματο με ένσημο της ΕΓΣΣΕ αντί για οικοδομικό. Θα συνεχίσουν να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να γλιτώνει το αφεντικό λεφτά.
Από αυτή λοιπόν την άποψη το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου καλό για τους οικοδόμους της περιοχής.
Θα θέλαμε όμως να σταθούμε και σε ορισμένα πολύ σοβαρά κατά τη γνώμη μας ζητήματα για την ίδια τη διαδικασία των εκλογών, ορισμένα από αυτά τα είχαμε μάλιστα καταγγείλει από την πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών και τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των αρχαιρεσιών, δούλεψε ένας μηχανισμός με ανοιχτή συνεργασία της πλειοψηφίας του Σωματείου με τους μεγαλοεργολάβους. Η συνεργασία αυτή εκτός από τη μαζική εγγραφή στα μητρώα του Σωματείου με λίστες των εργοδοτών και όχι με την ελεύθερη βούληση των εργαζομένων, πήρε και τη μορφή του εκβιασμού, για να μην μπουν υποψήφιοι ή για να αδρανοποιηθούν, να μην έρθουν να ψηφισουν καθόλου εφόσον δεν ήταν να ψηφίσουν την πλειοψηφία.
Ο ίδιος μηχανισμός, πλαισιωμένος και από γνωστό μεγαλοξενοδόχο της νότιας Ρόδου στο εργοτάξιο του οποιου έγινε η πρώτη μέρα των εκλογών, έδρασε και κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών.

Μερικά μόνο από τα όσα έγιναν είναι τα εξής:
Ψήφισαν αρκετοί διαπιστωμένα εργαζόμενοι άλλων κλάδων (ξενοδοχοϋπάλληλοι οδηγοί κλπ) οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν «νέες εγγραφές».
Οικοδόμος ήρθε να ψηφίσει και τον ενημέρωσαν ότι έχει ψηφίσει άλλος με το όνομά του.
Ψήφισαν αρκετοί με μοναδικό στοιχείο ταυτοποίησης φωτοτυπίες εγγράφων, πιστωτικές κάρτες.
Η πρώτη μέρα των αρχαιρεσιών έγινε κάτω από συνθήκες ωμής τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους κάτω από την καθοδήγηση του μεγαλοξενοδόχου.
Για όλα αυτά, πέρα από την καταγγελία που δημοσιεύσαμε, καταθέσαμε και ενστάσεις στην εφορευτική επιτροπή, ενώ πρόκειται να γίνει και παρέμβαση στο δικηγορικο σύλλογο καθώς είναι από τις πρώτες αρχαιρεσίες που γίνονται με δικηγόρους και όχι με δικαστικούς και θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές για το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.
Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες στο εργατικό κίνημα που κάθονται στο σβέρκο των εργατών. Πλειοψηφίες που ντύνονται με το μανδύα του ανεξάρτητου για να ξεπλύνουν τις βαριές αμαρτίες τους. Τέτοια είναι και η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Σωματείο Οικοδόμων. ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, ενώθηκαν σε αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο (στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν ξεχωριστές παρατάξεις), κλασσική δοκιμασμένη συνταγή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμου.
Μέσα από τις αρχαιρεσίες και παρά το κλίμα που περιγράψαμε, αναδείχθηκε και μια κρίσιμη μάζα εργαζομένων που κράτησαν περήφανη στάση, δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό.
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Οικοδόμων, υπόσχεται να κάνει ότι περνά από το χέρι της το επόμενο διάστημα για να βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου, να βάλει πλάτη για την οργάνωση της πάλης τους, παρά την επιδείνωση του συσχετισμού.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα ποιους στήριξαν μέχρι σήμερα να σηκώσουν το κεφάλι με θάρρος και να σταθούν δίπλα στο ταξικό κίνημα ,το ΠΑΜΕ στους αγώνες που αντικειμενικά θα έρθουν. Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Πεμπτη 23-3 -2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/