Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

Συνέντευξη Τύπου Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ 15 Γενάρη 2014

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου για ζητήματα της επικαιρότητας ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους στον Τουρισμό και το Εμπόριο.
Κείμενα των ομιλητών, Μιχάλη Κατσουράκη, προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Κώστα Γιαννόπουλου μέλους της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων       
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

Υγεία και καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες εύχεται το  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ.
Καλούμε τους εργαζόμενους  με υπομονή, επιμονή και σχέδιο να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ , στην οργάνωση της πάλης και ιδιαίτερα  τους ανέργους και τη νεολαία, κάθε τίμιο και αγωνιστή εργαζόμενο ακόμα πιο αποφασιστικά, στηριγμένοι στη θετική και αρνητική πείρα των αγώνων των προηγούμενων χρόνων, να δώσουμε τη μάχη ώστε η νέα χρόνια να αποτελέσει αποφασιστική στροφή στην ενίσχυση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ και στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Η εργατική τάξη , οι νέοι και οι νέες, τα λαϊκά στρώματα έχουμε τη δύναμη και μπορούμε αν το θελήσουμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, να στρίψουμε το τιμόνι σε φιλολαϊκή ρότα
Μπορούμε με οργάνωση στα συνδικάτα  σε κάθε τόπο δουλειάς να απαντήσουμε με ταξική ενότητα στο κεφάλαιο και στην άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει.
Μπορούμε, ενισχύοντας την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα, να αποδυναμώσουν το αίσχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που με τη στάση του προδίδει τους εργαζόμενους, δυσφημίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και το ρόλο του.
Μπορούμε να γυρίσουμε οριστικά την πλάτη στα κυβερνητικά κόμματα και σε όλους όσοι πουλάνε το παραμύθι ότι μέσω της ανάπτυξης, που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, θα δουν άσπρη ημέρα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός.
Μπορούμε με το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά.
Να δώσουμε ακόμα πιο μαχητική, αποφασιστική και οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.
Σε όλους όσοι μιλούν για το δήθεν μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υγιείς επιχειρηματίες, για εξασφάλιση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα υπόσχονται και καλύτερες ημέρες για τους εργαζόμενους. Υπόσχονται ότι θα έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.
Την προηγούμενη χρονιά οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ,που στην ουσία εκτελούσε εντολές των μονοπωλίων και των εργοδοτών έφεραν τους εργαζόμενους σε πλήρη εξαθλιωση,και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.
Αποκορύφωμα αυτών των αντεργατικών μέτρων ακόμα και η προσπάθεια κατάργησης της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

Χρόνια τώρα το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι αλλά και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί τους σε κυβέρνηση, περιφέρειες και εργοδοτικούς συλλόγους προσπαθούν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία.
Δεν τους φτάνει το ξεζούμισμα που κάνουν στους εργαζόμενους τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας, θέλουν να τους παράγεις κέρδη και τη μοναδική ημέρα που σου μένει για να ξεκουραστείς, να δεις τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, να ψυχαγωγηθείς.
Την ίδια στιγμή όπου οι μισθοί στο εμπόριο έχουν μειωθεί έως και 45%, οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται πουθενά και κυριαρχεί η ημιαπασχόληση, οι ατομικές συμβάσεις και η απληρωσιά.
Από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας έλεγε ότι το μέτρο για την λειτουργία των "7 Κυριακών" είναι η κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Όσο και αν προσπάθησαν να λειάνουν τις άκρες και να χρυσώσουν το χάπι, κυβέρνηση, αντιπεριφέρεια, και  Εμπορικοί Σύλλογοι .

Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία
Ορθάνοιχτη την πόρτα για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της αργίας της Κυριακής αφήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι ο νόμος 4177/2013 ήταν ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος όριζε ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν εφτά Κυριακές το χρόνο και τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. όσες επιπλέον Κυριακές ορίζουν με απόφασή τους οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Οι σχετικές αποφάσεις θα παίρνονται κάθε χρόνο
Τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται τις «προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 29 Δεκέμβρη», για να ανακοινώσει ότι:
Η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου (...) Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες».
Με άλλα λόγια, το αρμόδιο υπουργείο προαναγγέλλει ότι μέσα στο 2014, είτε θα προσθέσει άλλη μια Κυριακή στις εφτά που έχει ήδη νομοθετήσει, είτε θα επιτρέψει στους αντιπεριφερειάρχες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιπλέον των εφτά Κυριακών το χρόνο.
Εμείς λέμε ότι η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους και πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά ως Αργία. Για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι με αποφάσεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς πλάι στο σωματείο μας να αρνηθούν να εργαστούν Κυριακή και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα, που θα ενσωματώνει τη μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας με τη μάχη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στο Εμπόριο, κατοχύρωση του 8ωρου, 5μερου, 40ωρου, την πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. 

Αν και η σημερινή συνέντευξη έχει άλλη θεματολογία, δεν μπορούμε παρά να θίξουμε ένα ζήτημα της επικαιρότητας, πολύ σοβαρό, που αφορά την πρόσβαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας. Αυτές τις μέρες, πιθανόν και αύριο, ετοιμάζεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις ήδη πενιχρές δωρεάν παροχές. Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του είτε απευθύνονται στις κρατικές μονάδες που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις είτε τους διάφορους επιχειρηματίες της Υγείας.
Είναι ζήτημα που πρέπει τα συνδικάτα να το βάλουν στην πρώτη γραμμή της πάλης τους, καθώς πρώτα απ’ όλα αφορά τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια. Το ΠΑΜΕ έχει πολλές φορές αναδείξει πολύμορφα το ζήτημα της Υγείας και αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να συζητηθεί το ζήτημα αλλά και η οργάνωση της πάλης στα Σωματεία. Καλούμε λοιπόν σε αγώνα για να έχουν όλοι βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί, κάθε πληρωμή και συμμετοχή για όλους σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Να καταργηθούν όλες οι εισφορές στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο, συλλογικής ή ατομικής. Πανελλαδικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, με έμφαση στην πρόληψη. Κρατική φαρμακοβιομηχανία και χορήγηση δωρεάν όλων των φαρμάκων
Για τον Τουρισμό.
Η περσινή τουριστική χρονιά έκλεισε με μεγάλες αυξήσεις σε αφίξεις και έσοδα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων που φιλοξενήθηκαν και στις σελίδες του τοπικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα. Μιλούν για ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις.
Οι ίδιες προβλέψεις φαίνεται να υπάρχουν και για την επόμενη χρονιά σύμφωνα πάντα με τα πρώτα στοιχεία για τις προκρατήσεις που έρχονται από τους διάφορες χώρες και δημοσιεύονται  στα ΜΜΕ. Οι πιο πολλές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 10 % στις αφίξεις για το 2014
Παράλληλα έχουμε δει τα 2 – 3 τελευταία χρόνια και ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης  να μπαίνουν σε λειτουργία νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει επίσης και σχέδια μονοπωλιακών ομίλων για ανέγερση και νέων ξενοδοχειακών μονάδων στη Ρόδο με δυναμικότητα χιλιάδων κλινών.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που αδιαμφισβήτητα μαρτυρούν ανάπτυξη του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι όμως του κλάδου δε γεύτηκαν ούτε σεντ από τον αμύθητο πλούτο που οι ίδιοι έχουν παράξει.
Αντίθετα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μείωση 13% των μισθών τους, εντατικοποίηση της δουλειάς σε βαθμό που να παραιτούνται μέσα σε περίοδο κρίσης κατά δεκάδες επειδή δεν αντέχουν αυξήθηκαν τα εργατικά ατυχήματα και οι βλάβες στην υγεία των εργαζομένων.
Γενικεύτηκε η μαθητεία, η ενοικιαζόμενη εργασία, η ανασφάλιστη εργασία που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ αγγίζει το 30%, έγιναν μαζικές απολύσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής και αντικατάσταση με νέους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων, χωρίς δικαιώματα.
Δεν επαληθεύθηκε το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη φέρνει νέες θέσεις εργασίας, το μαρτυρούν και τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ και σε πανελλαδικό επίπεδο όπου υπάρχει μείωση και σε τοπικό όπου υπάρχει μεν μια μικρή αύξηση, που δε συνάδει όμως με τη λειτουργία των νέων ξενοδοχειακών μονάδων χιλιάδων κλινών.
Εφαρμόστηκαν προγράμματα του ΟΑΕΔ, του ΕΣΠΑ για δουλειά στα ξενοδοχεία με ψίχουλα ως μισθό στους εργαζόμενους, τζάμπα για τα αφεντικά.
Εφαρμόστηκαν 7 επιχειρησιακές συμβάσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία αξιοποιώντας ενώσεις προσώπων τα οποία μειώνουν τους μισθούς στο επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, καταργώντας επιδόματα και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων.
Φυσικά για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν απλήρωτοι. Από μαρτυρίες των εργαζομένων γνωρίζουμε σίγουρα ότι 3500 εργαζόμενοι περίπου σε 34 ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι. Είμαστε σίγουροι ότι είναι πολλοί περισσότεροι για τους οποίους δε γνωρίζουμε.
Τέλος κόπηκε στο μισό το επίδομα ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και μπήκαν νέες προϋποθέσεις που το στερούν από πολλούς εργαζόμενους είτε του κλάδου είτε άλλων κλάδων.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό λοιπόν, τα κέρδη που βγήκαν χτίστηκαν στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κι ενώ έχουμε από τη μία τον κλάδο σε ανάπτυξη και τους εργαζόμενους να οδηγούνται στην εξαθλίωση, στην εκπνοή του 2013 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπέγραψαν Συλλογικές Συμβάσεις που εκτός του ότι παγιώνουν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους αφαιρούν θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό του 8ώρου, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο συγκεκριμένος όρος, πέρα από εντατικοποίηση της δουλειάς και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των εργαζομένων θα φέρει και απολύσεις καθώς δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να βγάζουν περισσότερη δουλειά με λιγότερους.
Μάλιστα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος όρος στη σύμβαση εφαρμόστηκε πρώτα σε επιχειρησιακές συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα όπου την υπογραφή τους έβαλαν τα ίδια κλαδικά σωματεία της περιοχής, με πλειοψηφίες ομογάλακτες της Ομοσπονδίας. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί γίνεται συχνά κριτική πχ στο Σωματείο της Κω για το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ και τα Σωματεία που συμπορεύονται μαζί του, ποτέ δεν έβαλαν την υπογραφή τους για την αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι συμβιβασμένες λοιπόν πλειοψηφίες συνθηκολόγησαν με τα αφεντικά προσφέροντας τους την πολυπόθητη γι αυτούς «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή δουλειά χωρίς δικαιώματα με τα κεφάλια μέσα για να πηγαίνουν καλά οι δουλειές των μεγαλοξενοδόχων.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε. Συνθηκολόγηση υπέγραψαν με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, όχι με τους εργαζόμενους. Κι άλλοι προσπάθησαν να σταματήσουν την ταξική πάλη και απέτυχαν.
Ιδιαίτερα για την τοπική Σύμβαση εγείρεται ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα. Καταρχήν η πρόταση του Σωματείου για αυξήσεις όσο ήταν οι απώλειες που είχαμε, πρόταση του ΠΑΜΕ που υιοθετήθηκε από όλο το ΔΣ εγκαταλείφθηκε χωρίς καν να ενημερωθεί το ΔΣ. Οι ίδιες οι «διαπραγματεύσεις», συνολικά η υπόθεση της υπογραφής της ΣΣΕ κρατήθηκε μακριά από τους εργαζόμενους, και ενώ έγιναν προτάσεις για ΓΣ από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ απορρίφθηκαν,  φανερώνοντας και την αντίληψη της πλειοψηφίας της Διοίκησης για το εργατικό κίνημα και το ρόλο του.
Ενώ λοιπόν η συγκεκριμένη σύμβαση ανακοινώθηκε με διθυράμβους από την Ένωση Ξενοδόχων και υπήρξε εκτεταμένο ρεπορτάζ στα τοπικά ΜΜΕ, 20 μέρες μετά σχεδόν περιμένουμε ακόμη επίσημο αντίγραφο. Απευθυνθήκαμε τοπικά στην επιθεώρηση εργασίας όπου μας ενημέρωσαν ότι δεν έχει κατατεθεί τίποτα, ενώ στην ιστοσελίδα του υπουργείου εργασίας όπου συνήθως αναρτώνται οι συμβάσεις δεν υπάρχει. Τα μέλη της πλειοψηφίας της Διοίκησης επίσης μασούν τα λόγια τους και ισχυρίζονται πως ούτε οι ίδιοι έχουν αντίγραφο.
Τι γίνεται λοιπόν με αυτή την περιβόητη σύμβαση, γιατί δεν την εμφανίζουν;

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν γύρω από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να απομονώσουν την εργοδοτική – κυβερνητική πλειοψηφία του Σωματείου. Να απαιτήσουν οι ίδιοι υπογραφή σύμβασης που να καλύπτουν τις απώλειες του 12 – 13. Να εκφραστούν στη Γενική Συνέλευση όταν αυτή γίνει και να καταδικάσουν τη στάση της.Είναι ανάγκη να υπάρξει οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, να αγκαλιαστεί ο αγώνας από όλους τους εργαζομένους, κύρια από τους νέους που μπαίνουν στην παραγωγή χωρίς δικαιώματα για να μπορέσουμε να αντισταθούμε και να ανοίξουμε το δρόμο για νέες κατακτήσεις, αλλά και να βάλουμε πλώρη να γίνουμε εμείς αφέντες του πλούτου που παράγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/