Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Ψηφίσματα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 2310 997158, e-mail: louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                Θεσσαλονίκη, 6/12/2012

Η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα - στηριζόμενη και σε σχετικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Παιδαγωγικών Τμημάτων στα ΑΕΙ - αποφάσισε ομόφωνα ψήφισμα που αφορά στην υπόθεση στο Νυδρί της Λευκάδας. Επιπρόσθετα, εξέδωσε ψήφισμα στη μνήμη του Καθηγητή και Λογοτέχνη, Μίμη Σουλιώτη.

Πρόεδρος της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων είναι η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Ψηφίσματα.
Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων
των  Παιδαγωγικών Τμημάτων
Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοινοποίηση:
-Υφυπουργό κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
- Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  
Θέμα: Ψήφισμα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων για την υπόθεση στο Νυδρί Λευκάδας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων –στηριζόμενη και σε σχετικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Παιδαγωγικών Τμημάτων στα διάφορα ΑΕΙ- αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για την υπόθεση στο Νυδρί Λευκάδας:
«Πληροφορηθήκαμε με οργή τον πειθαρχικό έλεγχο που ασκήθηκε σε βάρος νηπιαγωγού στο Νυδρί Λευκάδας μετά από καταγγελία εξωθεσμικών παραγόντων και της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζουμε τη σπουδή των εκπαιδευτικών αρχών να υιοθετήσουν τέτοιου τύπου αυθαίρετες παρεμβάσεις οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να ασκήσουν το παιδαγωγικό τους έργο.
 Ως δάσκαλοι και δασκάλες των εκπαιδευτικών αλλά και ως δημοκρατικοί πολίτες φροντίζουμε με τα μαθήματα και την επιστημονική μας δράση να προάγουμε τις αρχές ενός σχολείου ανοιχτού που αντιμάχεται την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προωθεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα του συνόλου των παιδιών. Οι αρχές αυτές διέπουν άλλωστε και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης όπως αναγνώρισε και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο σχολείο και κατακρίνοντας την εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της νηπιαγωγού. Το σχολείο πρέπει να παραμείνει χώρος, όπου καλλιεργείται το δημοκρατικό φρόνημα και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο, χωρίς λογοκρισία και εκφοβισμούς. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειάζεται να προστατεύσουμε όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά  την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας».
Με εκτίμηση
                                                           Η Πρόεδρος  της Συνόδου
Δήμητρα Κογκίδου,
 Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ


Δήμητρα Κογκίδου
Πρόεδρος της Συνόδου ΠΤ
Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ
Κων/νος Τζανάκης
Αν. Πρόεδρος της Συνόδου ΠΤ
Αντιπρύτανης Παν/μίου Κρήτης
Έλενα Θεοδωροπούλου
Γραμματέας της Συνόδου ΠΤ
Πρόεδρος ΤΕΠΑΕΣ,
Παν/μίου Αιγαίου


Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων
των  Παιδαγωγικών Τμημάτων
Θέμα: Ψήφισμα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη μνήμη του Μίμη Σουλιώτη
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 έφυγε στα 63 του χρόνια από τη ζωή ο  καλός μας συνάδελφος και ποιητής  Μίμης Σουλιώτης.  Ήταν καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπηρέτησε, επίσης, με ευαισθησία αλλά και με γνώση και αποτελεσματικότητα και ως Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, ως Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος στο Τμήμα Νηπιαγωγών και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Υστεροβυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη και εκπόνησε το Διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σουηδία, στην Ουγγαρία, στην Κύπρο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστράφηκαν γύρω από τη λογοτεχνία, τη φιλολογική κριτική, τη δημιουργική γραφή, την απαγγελία και τη βιβλιολογία. Έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία, άρθρα και κριτικές του έχουν περιληφθεί σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες. Εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρώτο και μοναδικό για την ώρα στη χώρα μας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, όνειρο ζωής γι’ αυτόν, αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του στον χώρο της λογοτεχνίας στη χώρα μας και μετακαλώντας για διδασκαλία τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της λογοτεχνικής, της καλλιτεχνικής παραγωγής αλλά και της φιλολογίας. Ήδη προγραμμάτιζε την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο. Συμμετείχε στην αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων στην Κύπρο ως επικεφαλής της ομάδας για τη Λογοτεχνία και το βιβλίο «Οδηγός Δημιουργικής Γραφής για εκπαιδευτικούς» που εκπόνησε εκδόθηκε και διανεμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου πρόσφατα.
Ως λογοτέχνης ο Μίμης Σουλιώτης έχει εκδώσει εννιά ποιητικές συλλογές, με την τελευταία του μάλιστα ―που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο― είναι υποψήφιος για το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο ποίησης. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Τραμ», ήταν υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης αλλά και της προσωπικότητάς του ήταν η περιπαικτική του διάθεση, η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός παράλληλα με μιαν οξύτατη και διεισδυτική ματιά στα γεγονότα και τα πρόσωπα. Ο άριστος χειρισμός του προφορικού αλλά κυρίως του γραπτού του λόγου, το ερωτικό σχεδόν παιχνίδι με τις λέξεις και τα νοήματα έδιναν μιαν απαράμιλλη γοητεία στο γράψιμο και την ομιλία του. 
Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του συναδέλφου και φίλου πολλών από μας θεωρεί δυσαναπλήρωτη την απώλεια του καθηγητή, ποιητή και πνευματικού ανθρώπου Μίμη Σουλιώτη για τη Φλώρινα, το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρέτησε, την ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/