Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πειραματόζωο του Δημόσιου Χρέους. MEΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟY

ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πειραματόζωο του Δημόσιου Χρέους. 
MEΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
11. Αυτός ήταν ο τελικός στόχος.
Πολλές μελετες αποδεικνύουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής στο οποίο καθυποτάχθηκε η χώρα μας,ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις.
Ο τεχνικός χαρακτήρας των Μακροοικονομικών Μεταβλητών και των προ βλέψεων για την εξέλιξη του Δημόσιου Χρέους,εστράφη,τεχνηέντως,μόνο, στη συζήτηση για την διευκόλυνση της αποπληρωμής του Χρέους,παρά το γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί επηρεάζουν άμεσα τήν επιβίωση τού Ελλη νικού Λαού.
Όλα τά στοιχεία των Μελετών αυτών καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα,όχι μόνο δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το Χρέος αλλά και δεν πρέπει να το πληρώ σει. Πρωτίστως,διότι το Χρέος πού δημιουργήθηκε από τις ρυθμίσεις πού επέβαλε η Τρόϊκα(διάβαζε Γερμανία),παραβιάζει ευθέως τά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων.Ως εκ τούτου,η χώρα μας δέν πρέπει νά πληρώσει αυτό το δυσθεώρητο Χρέος διότι είναι παράνομο,αθέμιτο καί επονείδιστο.Επ αυτού,η δήλωση του Σόϊμπλε,ότι<<θα μειώσουμε το Χρέος σας, αρκεί να αποδεχθείτε πρώτα ολόκληρο το ποσό>>,τά λέει όλα.
12. Ο Διεθνής Διασυρμός τής Ελλάδας από τόν ίδιο τόν Πρωθυπουργό.
Η μη βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους ήταν πολύ γνωστή στους Διεθνείς Δανειστές,τις Ελληνικές κυβερνήσεις και τά διαπλεκόμε να ΜΜΕ.Παρά ταύτα,όλοι αυτοί,συνωμότησαν κατά της Αναδιάρθρωσης του Χρέους,προκειμένου να προστατεύσουν τις Γερμανικές,Γαλλικές και Ολλανδικές τράπεζες.Τά δε διαπλεκόμενα ΜΜΕ των ολιγαρχών έκρυψαν την αλήθεια,παριστάνοντας,ότι δήθεν,η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα και όχι τις Ξένες Τράπεζες,αφ ετέρου,αναμεταδίδοντας το αφήγημα,πού κακό βουλα δημιούργησαν κάποια ΜΜΕ στην Γερμανία,κλπ, περί<<τεμπέληδων και διεφθαρμένων Ελλήνων>>πού αξίζουν αυτά πού τους επιβάλλουν,αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, συκοφαντούσε τους Ελληνες,με αποτέλεσμα η κερδοσκοπική επίθεση κατά της Ελλάδας να φουντώσει πιο πολύ.Εκτοτε,Σόϊμπλε και Μέρκελ,αξιοποιούσαν την απίστευ τη αυτή δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού για να υλοποιήσουν τά σχέδιά τους του Δ Ράϊχ.
13.Πώς μεθοδεύτηκαν τά Μνημόνια.
Τά ποσά πού διατέθηκαν μέσω των προγραμμάτων Διάθεσης(των Μνημονί ων) του 2010,2012 και μετά,ελέγχοντο από το εξωτερικό,μέσα από περίπλο κες διευθετήσεις,οι οποίες απέκλειαν, κάθε Δημοσιονομική Αυτονομία.Οι Δανειστές υπαγόρευαν αυστηρά τον τρόπο Διάθεσης των Δανειακών Κεφα λαίων <<Διάσωσης>>.Τελικά κατευθύνθηκαν για την κάλυψη των τρεχου σών Δημόσιων Δαπανών λιγότερα από το 10% των κεφαλαίων πού εισπράχθηκαν.
14.Τά Αίτια τής Ελληνικής Υπερχρέωσης.
Η διόγκωση του Δημόσιου Χρέους από την δεκαετία του 1980 και εντεύθεν δεν οφειλόταν στις δήθεν Δημόσιες Κοινωνικές Δαπάνες,πού άλλωστε, πα ρέμεναν συγκριτικά,χαμηλότερες,από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η διόγκωση του Δημόσιου Χρέους οφειλόταν,μάλλον :
*Στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων Δανεισμού στους πιστωτές.
*Στις υπερβολικά υπερκοστολογημένες,αλλά και πολλές φορές,άχρηστες προμήθειες πολεμικού υλικού,πού δυστυχώς,γίνονται καί σήμερα, με την λογική του<<supermarket>>,δηλαδή,αγορά από μεγάλες Χώρες, προκειμέ νου να έχουμε ευνοϊκή διπλωματική υποστήριξη,πράγμα πού ποτέ δέν είδα με να υλοποιείται..
*Στην απώλεια φορολογικών εσόδων,εξ αιτίας των αθέμιτων και παράνο μων εκροών στο εξωτερικό,σημαντικών κεφαλαίων,πού όχι μόνο δεν ελέ χθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας,αλλά απεκρύβησαν επιμελώς (υπόθε ση λίστας Lagard με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο,τά pa pers Παναμά,κλπ,και το εσκεμμένο ναυάγιο για συμφωνία με την Ελβετι κή κυβέρνηση, απόκτησης λιστών ονομάτων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία,κλπ).
*Στις 3(τρείς)ανακεφαλαιώσεις Τραπεζών,όπου,τά ποσά αυτά,επιβάρυναν το Δημόσιο Χρέος, σε αντίθεση με Ιταλία και Ισπανία,όπου τά ποσά ανακε φαλαιοποίησης των Τραπεζών τους,δεν επιβάρυναν το Δημόσιο Χρέος τους, αλλά έγινε ξεχωριστός διακανονισμός,με την ΕΚΤ. Εδώ,οι Ελληνικές κυβερ νήσεις <<ποιούν την νήσσαν>>!…
*Στις Διεθνείς ανισορροπίες πού δημιουργήθηκαν από την προβληματική λειτουργία της ΟΝΕ.
*Η υιοθέτηση του ευρώ από την χώρα μας το 2001,οδήγησε στην δραστική αύξηση του Ιδιωτικού Χρέους στην Ελλάδα,στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμέ νες,όχι μόνο,οι Ελληνικές αλλά και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Ιδιωτικές Τρά πεζες.Αυτό κλιμάκωσε τήν τραπεζική κρίση του 2009, πού αλυσιδωτά, επι βάρυνε το Δημόσιο Χρέος.
Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου,υπερτονίζοντας την σημασία των Δημό σιων Ελλειμμάτων και του Χρέους,συνέτεινε να παρουσιαστεί η εν εξελίξει Τραπεζική κρίση αποκλειστικά,ως κρίση Χρέους.
15. Κατασκευή Μηχανισμών Δημόσιου Χρέους.
Οι μηχανισμοί αυτοί δημιούργησαν ένα βαρύ φορτίο νέου Χρέους προς άλλα κράτη της ΟΝΕ και τον EFSF(Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας),ενώ,ταυτοχρόνως,παρήγαγαν καταχρηστικά κόστη, οξύνο ντας περισσότερο την κρίση.Ετσι,αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα,αντίθετα, επιτάχυναν,με την χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων(πού οι Ελληνες διαπραγματευτές είχαν πλήρη άγνοια),τις διαδικασίες των Ιδιωτικοποιήσε ων (ΤΑΙΠΕΔ),αφού το μεγαλύτερο μέρος των Δανειακών Κεφαλαίων μετα βιβάστηκε απ ευθείας στους <<θεσμούς>>.
16.Κατά συρροή παραβιάσεις τών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
*Οι Δανειστές επέβαλαν μαζί με τις Δανειακές Συμβάσεις και αιρεσιμότη τες (προϋποθέσεις) παραβιαστικές,πού,κυριολεκτικά,μηδενίζουν,τις προο πτικές βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.Οι Δανειστές εμμέ νοντας στις παραπάνω αιρεσιμότητες,προκάλεσαν σημαντική μείωση του ΑΕΠ και σοβαρή αύξηση του Χρέους,επιδεινώνοντας,έτσι,την αναλογία ΔΧ/ΑΕΠ καθιστώντας,έτσι,το Δημόσιο Χρέος,ακόμη λιγότερο βιώσιμο.
*Tά<<προγράμματα Διάσωσης>> έχουν παραβιάσει τά ανθρώπινα Δικαιώ ματα του Ελληνικού Λαού,τά οποία ωστόσο,τόσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις όσο και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας,όφειλαν να σέβονται,να τά προστατεύουν και να τά προαγάγουν,σύμφωνα με το Εσωτερικό,το Ευρωπαϊκό και το Διε θνές Δίκαιο. Οι δραστικές<<προσαρμογές>>πού επιβλήθηκαν στην Ελλη νική κοινωνία και οικονομία,προκάλεσαν ραγδαία υποβάθμιση του επιπέ δου ζωής και παραμένουν ασύμβατες προς την Κοινωνική Δικαιοσύνη,την απαραίτητη Κοινωνική Συνοχή (ενόψει επαπειλούμενων σοβαρών εθνικών κινδύνων),την Δημοκρατία και τά Ανθρώπινα Δικαιώματα.Καί όμως,ακόμη και σήμερα,άνθρωποι,πού πρέπει να ντρέπονται και να μην ομιλούν, προκα λούν,εξοργίζοντας,τον Λαό μας.Παράδειγμα,ο περιβόητος υπουργός Οικονο μικών της Γερμανίας Σόϊμπλε,ο οποίος δήλωσε,πρόσφατα,ότι για όσα έγι ναν,στην Ελλάδα,δεν<<έχει τύψεις>> εκφράζοντας,έτσι,τά συναισθήματα <<νίκης>>,ενός φανατικού ζηλωτή της Λουθηρανικής πίστης πού πιστεύει. Αραγε,ποιές,τελικά,είναι οι αξίες της πολυθρύλητης Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Παράλληλα,όλες αυτές οι πολιτικές,επέφεραν δραματικές αλλαγές στην Ελληνική κοινωνία(Brain Drain), μέ τήν μετανάστευση 600.000 νέων Επι στημόνων και ταλαντούχων Ελλήνων,πού οι οικογένειές τους και τό κρά τος,επένδυσαν πολλά για την εκπαίδευσή τους και πού τώρα τους<<χαρί ζουμε>> για να αυξήσουν,ακόμη περισσότερο, τον Δημόσιο πλούτο τους οι πλούσιες Βορειοκεντρικές Ευρωπαϊκές χώρες,κλπ.
Επίσης,χιλιάδες ήσαν οι Ελληνες πού βρέθηκαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα και έδωσαν τέλος στη ζωή τους.Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν από τά απηνή φορολογικά μέτρα,σαν αποτέλεσμα των Μνημονια κών πολιτικών,με χιλιάδες εργαζομένους να μένουν άνεργοι,χωρίς μέλλον, και μόνο λιγοστοί να λαμβάνουν τά γλίσχρα επιδόματα ανεργίας. Ποιά κοινωνική συνοχή να υπάρξει,όταν ,σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 49% των Ελληνικών νοικοκυριών, πλησιάζει η είναι κάτω από το όριο της φτώχειας; Επίσης,πολύ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο Δημογραφικό, αφού, σχεδόν,όλοι όσοι μετανάστευσαν,είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.Ομως, καμμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έπραξε τίποτε σημαντικό, τόσο για να ανακόψει την φυγή αλλά και να πείσει τους νεομετανάστες μας να γυρίσουν να εργαστούν και να κάνουν οικογένειες στην Ελλάδα.Γιά να υπάρξουν, όμως, οι κατάλληλες προϋποθέσεις χρειάζεται να υπάρξει μια ριζική αλλαγή πορείας,με πραγματική οικονομική ανάπτυξη,πράγμα πού εμποδί ζουν οι Δανειστές,αλλά και η εγχώρια ελίτ.
Σήμερα το Δημόσιο Χρέος είναι εξαιρετικά ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.Αρκεί μια απλή σύγκριση για να το διαπιστώσει κανείς: έτος 2009: 126% του ΑΕΠ, έτος 2022: 235%.Η κυβέρνηση μέ διάφορες αλχημείες προσπαθεί νά παρουσιά σει μικρότερο Χρέος.
17.Τά Νομικά Ζητήματα μέ τά Μνημόνια καί τίς Δανειακές Συμβάσεις.
*Υπήρξε παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόσο από τις Ελληνι κές κυβερνήσεις όσο και από τους Δανειστές,της Ευρωπαίκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ,πού επέβαλαν τά μέτρα αυτά στην χώρα μας.Οι ανω τέρω παρέλειψαν σκοπίμως να εκτιμήσουν τις παραβιάσεις αυτές,οι οποίες καταρρακώνουν,επίσης,και το Ελληνικό Σύνταγμα.
*Οι Συμφωνίες περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους,όπου,η Ελλάδα, πα ρέδωσε,για τά 100(εκατό), τουλάχιστον,επόμενα χρόνια,την Εθνική της κυ ριαρχία,στους Δανειστές. Επίσης,εφαρμόζεται,πλέον,η ρήτρα πού προβλέ πει το Αγγλικό Δίκαιο,(μέσω του PSI).ώς εφαρμοστέου Δικαίου, καταργώ ντας, έτσι,καί πάλι,το Ελληνικό Σύνταγμα.
*Οι παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εθιμικού Δικαίου, πολλά φαινόμενα κακόπιστης,εκδικητικής και ταπεινωτικής συμπεριφοράς των Δανειστών,πχ,δηλώσεις από την ΥΠΕΞ Σκανδιναβικής χώρας,ότι<<η Ελλάδα είναι ο καρκίνος της Ευρώπης>>,επίσης, ότι<<Δάνεια θα δώσουμε στην Ελλάδα,μόνο αν μας δώσει για εγγύηση,τά όποια αποθέματα χρυσού πού διαθέτει>>, και πολλά οργισμένα τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο τών ΗΠΑ Ομπάμα προς την Καγκελάριο Μέρκελ<<να σταματήσουν,άμεσα, τό σο αυτή όσο και ο Υπουργός της των Οικονομικών Σόϊμπλε,την συκοφα ντική δυσφήμιση κατά της Ελλάδας>>,πού.πάντως,τέτοια διαμαρτυρία από Ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ,καθιστούν,επίσης, αυτές τις συνα φθείσες Συμβάσεις,Ακυρες,το δε Χρέος,παράνομο,αθέμιτο και επονείδιστο. Αλλωστε,η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει χωρίς να πλήξει καίρια την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις βασικές υποχρεώσεις του Λαού της. Η δέ,κατά 35%,πτώση τού Ελληνικού ΑΕΠ,τά καταμαρτυρά όλα.
18.ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ;
Η Άποψη πού φαίνεται να επικρατεί είναι μια λύση, η οποία θα περι λαμβάνει νέα περίοδο χάριτος και επιμήκυνση των Δανείων,ώς και ένα <<πλαφόν>>στο ποσό πού θα πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των Δανείων.Τό ΔΝΤ υπολογίζει το <<πλαφόν>>αυτό ότι θα ανέρχεται στο 15% του ΑΕΠ.Αυτό ήδη το είχε αναφέρει η Μέρκελ για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018.Τό ποσοστό,όμως,αυτό θεωρεί ται υψηλό και υπάρχει διάθεση να ξανασυζητηθεί από όλες τις εμπλεκό μενες πλευρές.
Πάντως,το μεγάλο πρόβλημα με το Δημόσιο Χρέος,εντοπίζεται, κυρίως, στα έτη 2022, 2023 και 2024,οπότε οι Δαπάνες Εξυπηρέτησης είναι ιδιαίτερα υψηλές(από 33Δίς το 2022 έως 24 Δίς το 2024).Γι αυτό πρέπει να δοθεί νέα περίοδος χάριτος και ουσιαστική επιμήκυνση.
19. Επίλογος.
* Ένα Σχέδιο σωτηρίας έχει πιθανότητες και δυνατότητες να συμβεί, μόνο αν ανακτηθεί η απωλεσθείσα Εθνική Κυριαρχία,η εθνική αξιο πρέπεια των Ελλήνων αλλά και ο απωλεσθείς σεβασμός της πατρίδας μας από τις άλλες χώρες,πού έχει τρωθεί καίρια.Θά χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μεταπείσουμε εκατομμύρια απελπισμένους συμπολίτες μας.Πρέπει να το προσπαθήσουμε.Δέν υπάρχει μόνο ο Μνημονιακός μονόδρομος.Θά τά καταφέρουμε μέσα από μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση αυτής της πατρίδας,με νέες και άφθαρτες πολιτικές δυνάμεις,πού αντιστάθηκαν και δεν παραδόθηκαν στους Δα νειστές και στις Μνημονιακές Σειρήνες.
*Αλλωστε,ελλειψη συγκροτημένου και σαφούς Σχεδίου και Στρατηγι κής,συνιστά,εκ των πραγμάτων,αποδοχή των Μνημονιακών πολιτικών πού μας έχουν επιβληθεί. Ας συγκρίνουμε μόνο την διαπραγματευτική πολιτική της Τουρκίας με την επιδεικτική όσο και απόλυτη προβλεψι μότητα και υποταγή των Ελληνικών πολιτικών ηγεσιών,τόσο της κυβέρνησης όσο και Αντιπολίτευσης. Γιατί μια μικρή χώρα πρέπει να είναι απρόβλεπτη.
*Σήμερα στην ΕΕ διαθέτουμε,ακόμη,μια σειρά θεσμικών και πολιτι κών<<όπλων>>,πού απορρέουν από την συμμετοχή μας και τά οποία δεν έχουμε χρησιμοποιήσει.
*Μία Επιτροπή,λοιπόν,για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος,(Ομάδα Διαπραγμάτευσης)αποτελούμενη από μία ισχυρότατη ομάδα Ελλήνων και Ξένων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων,εγνωσμένου κύρους,με ένα εξονυχιστικά καταστρωμένο λεπτομερές Σχέδιο,με βιώσιμες και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, πρέπει να προετοιμάσει το έδα φος για μια τέτοια,ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση με τους Δανειστές.
Είδαμε και το κατάντημα των,υποτιθέμενων εκπροσώπων,του σημερι νού πολιτικού κόσμου. Γιατί,όπως έλεγε και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας,Ιωάννης Καποδίστριας<<ο φιλήκοος των ξένων προδότης εστί>>.Γιατί,επίσης,όπως έλεγε από το 1923 καί ο Κέϋνς<< είναι προτιμότερο να δυσαρεστήσουμε τον ραντιέρη πού ζεί από τους τόκους,παρά να προκαλέσουμε εκτίναξη της ανεργίας σε ένα πληθυσμό πού υποφέρει από την φτώχεια>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/