Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡEΟΣ : Eπιτέλους νά κάνουμε μιά αξιοπρεπή καί αποτελεσματική Διαπραγμάτευση !

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡEΟΣ : Eπιτέλους νά κάνουμε μιά αξιοπρεπή καί αποτελεσματική Διαπραγμάτευση !

Το πρόβλημα της Επαναδιαπραγμάτευσης του Χρέους είναι,πλέον,υπαρξιακό πρόβλημα τής χώρας μας.
Περιληπτικά και εν συντομία,άς εξετάσουμε παρελθόν,παρόν και μέλλον.
1.ΣΥΡΙΖΑ - ΤΑ ΛΑΘΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
*Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε όλα τά <<αυγά του>>στο <<καλάθι>τής Γερμανίας και των ΗΠΑ,εισπράττοντας το 3ο Μνημόνιο.
*Ο Γιάννης Δραγασάκης(Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το αποτέλεσμα της ολικής παράδοσης του 2015 (μιμούμενος τον κ.Σημίτη για την παράδοση των Ιμίων στους Τούρκους).
*Ο Γιάννης Βαρουφάκης,ως ΥΠΟΙΚ και κύριος διαπραγματευτής για το Χρέος,πέρα από τον θαυμασμό πού εξέφραζε για την <<σοφία του Χέρ Σόϊμπλε>>,τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει <<ποτέ>> Δάνειο από την Ρωσία,την ίδια ώρα πού ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε μεταβεί στη Μόσχα,για συζητήσεις για λήψη Δανείου
Κυριολεκτικά,εφάρμοζαν το του ευαγγελίου<<μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου>>!...
*Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ <<έκαιγε>>μόνη της,ένα-ένα τους διαπραγματευτικούς άσσους της, αφού ταπεινώνοντας την χώρα μας,ήλπιζε να λάβει,έστω,μερικά ψίχουλα.Τελικά,δεν πήρε ούτε και αυτά.!
* Η Αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τά λάθη Διαπραγμάτευσης του Χρέους.
Πρώτο Λάθος.
*Δεν οικοδομήθηκαν ενεργές συμμαχίες.
*Κάποιες χώρες της Ευρωζώνης αποτελούσαν Δανειστές της Ελλάδας αλλά παράλληλα χρώσταγαν και αυτές.
*Θα μπορούσε να συγκληθεί μια Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος.
Δεύτερο Λάθος.
*Ο <<εκβιασμός δεν πέτυχε>>.Δέν εκτιμήθηκε επακριβώς ότι, μετά το 2012,η ΕΕ αλλα και η Ευρωζώνη,είχαν προετοιμαστεί αποτελεσματικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
*Υπέρμετρες προσδοκίες για συμπαράσταση από Ρωσία και Κίνα,αφού δεν ήταν διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν τά στρατηγικά τους συμφέροντα.
*Τά παραδείγματα της Λατινικής Αμερικής δεν βοήθησαν.Τό κύριο ήταν: τι κάνουμε μέσα στην Ευρώπη και με την Ευρώπη.
Τρίτο Λάθος.
*Οι Δανειστές δεν είχαν ενιαία και συμπαγή άποψη.
*Η Ελληνική διαπραγματευτική δύναμη ήταν μικρή,αφού ο Σόϊμπλε έλεγε:<<η έξοδος της Ελλάδας συνιστούσε πρώτη επιλογή>>.Αυτό η Ελληνική πλευρά(Βαρουφάκης) άργησε να το καταλάβει.
Τέταρτο Λάθος.
*Για Γιάννη Βαρουφάκη:Υπερεπένδυση στην επικοινωνία έναντι μιάς σχολαστικά επεξεργασμένης διαπραγματευτικής τακτικής.
Η Ελληνική πλευρά υποτιμούσε την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών η γεφυρών με χώρες,πού λόγω δικών τους προβλημάτων,αρνήθηκαν να συγκλίνουν σε δικά μας αιτήματα.
*Ανοίγαμε μέτωπα εκεί πού δεν έπρεπε.
*Υποτιμήσαμε την ανάγκη για λεπτομερή τεχνική δουλειά.
*Δεν συνδέσαμε την στρατηγική μας με τά τακτικά βήματα της διαπραγμάτευσης.
*Υποβαθμίσαμε το καθαυτό πολιτικό έργο σε διένεξη—και κάποτε καυγά---μεταξύ αφηρημένων εννοιών.
*Επανερχόμενοι στο θέμα της Διαπραγμάτευσης Τσίπρα,αυτό πού ήταν κατάδηλο ήταν η έλλειψη ηγεσίας.Ο πρωθυπουργός είναι υπέύθυνος για το συνολικό έργο της κυβέρνησης και των υπουργών του.Ομως,εδώ υπήρχαν <<αποκλίνουσες συμπεριφορές>>πού ο πρωθυπουργός απλά θεάτο. Καμμία παρέμβαση.Ο Βαρουφάκης.,ως καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αλλά και ο Δραγασάκης,παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ καί αντιπρόεδρος τής κυβέρνησης,δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.Ο Τσίπρας,είτε από φόβο είτε από άγνοια, επέτρεπε,ιδιαίτερα στον Βαρουφάκη,να έχει μετατραπεί σε <<σκιώδη>> πρωθυπουργό,με τον Τσίπρα να τον ακολουθεί σαν <<υπνωτισμένος>>.Γιατί δεν είναι δυνατόν,ο υπουργός Οικονομικών,ο Βαρουφάκης,να αναλώνεται επί πολλές ώρες,σέ φωτογραφίσεις μετά της συζύγου του,κάτω από την Ακρόπολη,για κοσμικό Γαλλικό περιοδικό,την ίδια ώρα,πού ο Σόϊμπλε μαζί με το Ευρωπαϊκό ιερατείο,ετοιμάζονταν,<<ακονίζοντας τά οικονομικά τους μαχαίρια>>,να θυσιάσουν την Ελλάδα,για τά δικά τους συμφέροντα.Καθόλου τυχαίο,λοιπόν,πού φθάσαμε,στην κορυφαία κωλοτούμπα του Τσίπρα,το ΟΧΙ του 62% του Λαού στο Δημοψήφισμα του 2015 να μετατραπεί σε ΝΑΙ,ψηφίζοντας εν συνεχεία, διακομματικά,το 3ο Μνημόνιο,πού έβαλε ταφόπλακα στην Ελλάδα.
*Τέλος,θέλω εδώ,να τονίσω καί τά εξής:
A.Tόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,διέθεταν,μέχρι να εκλεγούν ως πρωθυπουργοί,καμμία η ελάχιστη Δοικητική πείρα.Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τους:
*Tσίπρας:<<Μάθαμε στού κασίδη το κεφάλι>>.
*Μητσοτάκης:<<Την τελευταία τριετία της κυβερνησής μας μάθαμε πολλά πράγματα πού δεν ξέραμε>>.
Β. Επανερχόμενος στο θέμα της αποτυχημένης Διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ:
*Οσον αφορά το 3ο Μνημόνιο πού υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ και με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,πρέπει να τονισθούν τά εξής, πού οι Δανειστές αποκρύπτουν επιμελώς:
*Tό 3ο Μνημόνιο (έτος 2015),εμπεριέχει,εκτός των άλλων,και υπαγωγή της Συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι στο Αγγλικό,όπως συνέβαινε στα Μνημόνια 1 και 2.
Το 3ο Μνημόνιο,λοιπόν,περιλαμβάνει Δάνειο από τον ESM πού υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.Αρα,δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στο Αγγλικό Δίκαιο.Αυτό,λοιπόν,πού αποκρύπτεται από τους Ελληνες είναι ότι η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη σε 2 (δύο )Νομικούς μηχανισμούς Δικαίου.
Τά Μνημόνια 1 και 2,πού θα διαρκέσουν,τουλάχιστον,30(τριάντα)χρόνια υπάγονται στο Αγγλικό δίκαιο,ενώ το Μνημόνιο 3, διάρκειας 99(ενενήντα εννέα)ετών,υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.Τό Ευρωπαϊκό,δε,Δίκαιο,μεταξύ των άλλων, μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα,αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις,ακόμη και λόγω οικονομικής αδυναμίας,Δέσμευση όλων των Ευρωπαϊκών κονδυλίων(ΕΣΠΑ,ΚΑΠ,Ταμείο Ανάκαμψης,κλπ).
2. Αγγλικό Δίκαιο.
<<Οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού Δανείου διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από το Αγγλικό Δίκαιο>>,όπως ειδικότερα ορίζεται στους όρους 11 και 12 της ενότητας <<Terms and conditions of the notes>>,στο Aρθρο 17 της Σύμβασης Κάλυψης και στον όρο 12 της Πράξης Δέσμευσης.
2. Γιατί είναι επείγουσα η επίλυση του Χρέους ;
Σύμφωνα με τον(μακαρίτη)καθηγητή Οικονομικών τού Πανεπιστημίου των Παρισίων Κώστα Βεργόπουλο <<Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα εφικτό εναλλακτικό πρόγραμμα για την ΕλΛάδα χωρίς να επιλυθεί πρώτα το ζήτημα του
Χρέους. Ο λόγος δεν είναι απλά το μεγάλο ετήσιο κόστος πού επιβάλλεται για την εξυπηρέτησή του αλλά κυρίως διότι το καταστροφικό Πλαίσιο Πολιτικής πού έχει επιβάλει η Τρόϊκα,έχει ουσιαστικά διαμορφωθεί από την ανάγκη εξυπηρέτησης του ΧΡΕΟΥΣ και ΜΟΝΟ>>.
3.Η πολιτική και διαχειριστική ανικανότητα των μέχρι σήμερα διαπραγματευτών μας.
Η τελική απόφαση των Ευρωπαίων Δανειστών να επιβάλουν στην Ελλάδα εκατοντάδες προαπαιτούμενα είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα στερείται αξιοπιστίας και διαπραγματευτικών ικανοτήτων.Η οικονομία της χώρας μας,δυστυχώς,θα εξακο λουθήσει να βυθίζεται στην ύφεση και το βιοτικό επίπεδο του Λαού θα συνεχίζει να καταρρέει(ήδη,με τελευταία στοι χεία της ΕΛΣΤΑΤ,το 48.2% των Ελλήνων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας,μόνο δε με τά χορηγούμενα(αν και ανεπαρκή)επιδόματα,το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28.3%.
Δυστυχώς,η παγκόσμια εικόνα της Ελλάδας αντανακλά την <<συνωμοσία των άσχετων>>πού την κυβερνούν.
4.Η ΟΝΕ απαγορεύει το <<κούρεμα>> του Χρέους.
Ενώ στους υπόλοιπους Δανειοδοτικούς Οργανισμούς(Παγκόσμια Τράπεζα.κλπ)επιτρέπεται το <<κούρεμα>> κρατικού
Χρέους,αντίθετα,στην περίπτωση της Ευρωζώνης αυτό απαγορεύεται.Αυτό,λοιπόν,το εκτρωματικό μόρφωμα,ορίζει την ζωή μας.Επιτρέπει μόνο,κάποια Αναδιάρθρωση του Χρέους,με διάφορες αναποτελεσματικές και καταστροφικές πρακτικές, όπως το περιβόητο PSI.η επαναγορά ομολόγων και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρω μής.Τό μόνο, όμως,πού κατάφεραν όλα αυτά τά μέτρα (ιδιαίτερα το εγκληματικό PSI του 2012),είναι ότι όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 καί μέχρι σήμερα,έχουν δεχτεί όλες τις εξοντωτικές αξιώσεις των Δανειστών.Γιατί,όταν μια χώρα είναι υπερχρεωμένη,εκείνο πού χρειάζεται είναι ένα ΚΑΘΑΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ,όχι μακροχρόνιους πολιτικούς τακτικισμούς.
5.ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ
Η γραμμή όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης,αφού δηλώνουν Δημόσια,ότι<<πρώτα θα εφαρμόσουμε τά Μνημόνια και μετά θα τά επαναδιαπραγματευθούμε>>.Μά αν τά εφαρμόσουμε,τι θα επαναδιαπρα γματευθούμε;Αν πάλι,σκοπεύουμε να τά επαναδιαπραγματευθούμε,τότε γιατί χάνουμε χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο, εφαρμόζοντάς τα ;Τό χειρότερο,πρός μεγάλη αγαλίαση τής Γερμανίας,αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν ότι πλέον τό Ελληνικό Χρέος είναι Βιώσιμο!....Πραγματικά <<τρικυμία εν κρανίω>>....
Αντίθετα,λοιπόν,οι κυβερνήσεις αυτές επιθυμούν:
Α.Μείωση επιτοκίων.
Β.Επιμήκυνση των ωριμάνσεων,και
Γ.Μιά ανακούφιση στην χρηματοδότηση από τά διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία(ΕΣΠΑ,Ταμείο Ανάκαμψης.κλπ).
Όμως,με το πρόβλημα της διαγραφής του Χρέους να μην περιλαμβάνεται στις επιλογές της Ευρωζώνης,οποιαδήποτε άλλη ανακούφιση θα είναι ανεπαίσθητη.
6. Δυστυχώς <<κυνηγάμε την ουρά μας>>.
Η συζήτηση,δυστυχώς,επικεντρώνεται στο πώς η χώρα θα μπορεί να δανείζεται,ενώ στόχος μας θα έπρεπε να είναι,μετά την πρόσφατη χρεωκοπία μας και τά Μνημόνια,το νοικοκύρεμα των Δημοσίων Οικονομικών.Αντίθετα βλέπουμε προκλητικές σπατάλες(πχ δεν μας αρκούν τά τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη,τώρα αγοράζουμε και τέταρτο),την ίδια ώρα πού ο Πρόεδρος της Φινλανδίας(χώρας,κατά πολύ πλουσιότερης από την Ελλάδα),για τά επίσημα ταξίδια του,ταξιδεύει με την οικονομική θέση των τακτικών αερογραμμών. Ηδη, το Χρέος,στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη,έχει αυξηθεί κατά 50(πενήντα)Δίς ευρώ. Με την σκανδαλώδη δε υπέρ των τραπεζών και καταστροφική για τά εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα,λόγω και Μνημονίων,νοικοκυριά, η <<λύση>>των <<κόκκινων Δανείων>>αποβαίνει,τελικά, υπέρ τών <<κορακιών>,(ενώ θα μπορούσε οι τεράστιες εκπτώσεις κατά 90% των <<κόκκινων Δανείων>>,να δοθούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και όχι στα κοράκια των funds).Επί πλέον,οι εγγυήσεις του Δημοσίου,του Σχεδίου <<ΗΡΑΚΛΗΣ>>,πού έχουν δοθεί στις Τράπεζες,με επιμονή της ΕΕ, θα εγγραφούν στο Χρέος,επιβαρύνοντάς το,ακόμη, περισσότερο, κατά 19 (δεκαεννέα)Δίς ευρώ..
7.Ανάγκη Διεθνών Σχέσεων.
Α.Το πρόβλημα είναι,κυρίως,πολιτικό,γιατί στην πολιτική τις καταστάσεις τις διαμορφώνουν οι συσχετισμοί και τά κοινά συμφέροντα.Οποιος το αγνόησε,το πλήρωσε πολύ ακριβά.
Β.Η σημερινή Γερμανία,παρά τους κομπασμούς,θα υποχωρήσει.αν εκτιμήσει ότι αυτό πού θα χάσει,θα της κοστίσει περισσότερο από αυτό πού ήδη κερδίζει.
Γ.Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν έπαυσε να αποτελεί για αυτούς μία επικίνδυνη βόμβα στα θεμέλια του Ευρώ,πού τόσα πολλά κερδίζουν από την λειτουργία του.Αυτό πού συνεχώς κάνουν είναι να προσπαθούν να την <<απασφαλίσουν>>.Είς μάτην,όμως ….
Γεγονός πού είναι προς όφελός της Διαπραγματευτικής ικανότητάς μας.Αρκεί,όμως, πλέον, οι Διαπραγματευτές μας να αξιοποιήσουν σωστά και αποφασισιστικά τά πλεονεκτήματα πού εμείς διαθέτουμε.Γιατί ,οι μέχρι σήμερα συνομιλίες-επαφές θύμιζαν σχέσεις αφεντικού προς δούλο.Τά καταστρεπτικά αποτελέσματα τά βιώνουμε καθημερινά.Νά μην ξεχνάμε δε,ότι θα έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη,αφού τά πολιτικά κόμματα μας κληροδότησαν το θανατηφόρο PSI και το Αγγλικό Δίκαιο.
Προϋπόθεση,η ανάδειξη νέων πολιτικών Δυνάμεων,με την υποστήριξη του Ελληνικού Λαού,μακρυά από τά υπάρχοντα κόμματα της διαπλοκής και της εθνικής υποτέλειας.Οχι διαπραγματεύσεις,με τά πορωμένα στελέχη τους,πού ξεπουλάνε, κατ εντολήν των Δανει στών, την Ελλάδα,φέτα-φέτα,ανταμειβόμενοι για τις <<υπηρεσίες τους>>,μέ υψηλότατους μισθούς και μπόνους,με ποινική ασυλία,πού παραβιάζει την Συνταγματική Αρχή,ότι <<όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι έναντι του Νόμου>>.Επίσης,γιατί<<δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς πού σε κατέστρεψαν να γίνουν οι άνθρωποι πού θα σε σώσουν>>(Αριστοφάνης στην κωμωδία του οι <<Βάτραχοι>>).
8.ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡEΟΣ : EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΊ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ !
1.Η<<παιδικά χαρά>>ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, ασχολείται μόνο μέ τίς εκλογές καί ποιό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα νά εφαρμόσουν προκειμένου νά γαντζωθούν στήν καρέκλα τής εξουσίας. Γι αυτά τά κόμματα δέν προέχει η οικονομική καί κοινωνική απελευθέρωση από τίς Δουλείες καί τήν κατοχή τών Δανειστών,πού τά ίδια αυτά κόμματα παρέδωσαν τήν Ελλάδα,αλλά,πώς,εφαρμόζοντας τίς εντολές τους, μέριμνά τους ,μόνο,να αποτελεί πώς θά συνυπάρξουν μαζί τους καί νά επιβιώσουν πολιτικά.
Ποτέ,όμως,κανείς από τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς δεν ετοιμάστηκε γι αυτό πού όφειλε να κάνει.Γιατί διαπραγμάτευση χωρίς σοβαρά εναλλακτικά σχέδια δράσης,καταλήγει σε οδυνηρή οπισθοχώρηση,όπως συνέβη επανειλημμένα,με τους Μνημονιακούς πρωθυπουργούς και υπουργούς οικονομικών,πού <<διαπραγματεύτηκαν>> για την χώρα μας.Συνεχίζουν δε αυτοί οι πολιτικοί να μην ξέρουν <<πού πατούν και πού πηγαίνουν>>….
Η χώρα δεινοπαθεί,αλλά συνηθισμένοι στα ψέματα,την προπαγάνδα των ελεγχόμενων ΜΜΕ και την αμέριστη υποστήριξη των Δανειστών,γκρεμίζουν αυτή τη χώρα,μεθοδικά και ύπουλα.
2.Ενόσω δεν υπάρχει σοβαρή και τεκμηριωμένη επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων,τότε,κάθε εναλλακτική λύση θα καταλήγει,αναπόφευκτα,σε μία ακόμη <<πύρρεια>> νίκη.Και η ευθύνη γι αυτό θα αλληλοεπιρρίπτεται στους άλλους οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των δικών μας προσδοκιών και αναγκών.
3.Ελάχιστοι κυβερνητικοί ιθύνοντες από το 2010 και μετά,έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία πού παίζει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό,δηλαδή,την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι Ελληνες συνομιλητές ως ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΟΜΟ
ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΦΟΒΙΚΟΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ.Πώς όμως να γίνει αυτό,όταν,πχ,ο πρωθυπουργός μιάς χώρας
(Γεώργιος Παπανδρέου),συκοφαντεί την χώρα του,την Ελλάδα,ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες; Ηταν τέτοιος δε, ο κυνισμός του πού νόμιζε,ότι εκστομίζοντας τέτοια βαριά συκοφαντία,εξαιρούσε τον εαυτό του,άρα ανέβαινε στην εκτίμηση των συνομιλητών του...
Τέτοια <<πολιτικά μαργαριτάρια>,κληρονομικώ δικαιώματι,<<κοσμούν>> τον Δημόσιο βίο.
4.Η <<συνωμοσία των άσχετων>> είναι διακομματική.Ομως,στην οικονομική επιστήμη, όπως και σε πολλές άλλες επιστήμες,μετράει η εξειδίκευση.Γνώση των αρχών της οικονομικής ανάλυσης.Καί όλα αυτά να τά χειρίζονται στελέχη με αποδεδειγμένη εμπειρία και όχι διάφοροι δικηγόροι,μηχανικοί,κλπ.Δέν είναι δυνατόν,πχ,ο διατελέσας και υπουργός Οικονομικών ,Συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος,να αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για το Χρέος (2012),τγ
Χρέος(2012), με μηδενικές οικονομικές γνώσεις,απέναντι σε ένα Γερμανό υπουργό Οικονομικών,τον Σόϊμπλε,πού τον υποστήριζε, πολυπληθής ομάδα<<Γερμανικών οικονομικών γερακιών>>.Τό αποτέλεσμα; Προδιαγεγραμμένο.
Υπέγραψε το περιβόητο PSI,ασυζητητί,παραδίδοντας,χωρίς καμμία εθνική διαπραγμάτευση. τά κλειδιά της εθνικής μας κυριαρχίας για τά 100 επόμενα χρόνια στους Δανειστές(διάβαζε Γερμανούς)!... Μάλιστα,ο ίδιος,μη συνοδητοποιώντας την βαρύτητα των συνεπειών της πράξης του,εξέδωσε καί βιβλίο,αυτοϋπερηφανευόμενος,ότι αυτός <<έσωσε>> την Ελλάδα . Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!...
Μάλιστα,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,πρόσφατα,τον αντάμειψε για τις <<εθνικές υπηρεσίες του>>, διορίζοντάς τον,στην <<Επιτροπή των Σοφών>>στις Βρυξέλλες!...
Επίσης,από κοντά,χρειάζονται και ειδικοί εμπειρογνώμονες και γνώστες του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων πού διέπουν τους Διεθνείς Οργανισμούς,οι οποίοι έχουν θέση την χώρα μας υπό διαρκή επιτήρηση.Τότε μόνο,ίσως, μπορούμε να ελπίζουμε….
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
1.Οι Βρυξέλλες απαιτούν τώρα νά μειώσουμε τό Δημόσιο Χρέος μας,εντός τετραετίας,στό 90% τού ΑΕΠ.
Α.Σήμερα η σχέση ΔΧ/ ΑΕΠ,πλησιάζει τό 235%,Η κυβέρνηση,όμως,μέ διάφορες αλχημείες,προσπαθεί νά τό εμφανίσει μικρότερο.
Β.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντί νά ασκησει μιά συνετή οικονομική πολιτική,γιά νά επαναφέρει τήν χώρα,έστω,σέ <<κάποια κανονικότητα>>.κάνει ακριβώς τά αντίθετα,ακολουθώντας τήν πολιτική τού <<άφρονα νοικοκύρη>>,δανειζόμενος.μέ ξέφρενο ρυθμό,γιά νά αγοράσει ακόμη καί 4ο πολυτελές κυβερνητικό αεροπλάνο (μάλιστα, στήν γαλαντομία του,έκανε δώρο στήν Κυπριακή Δημοκρατία,τό ένα από αυτά).ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ. Μόνο,στήν τριετία της κυβερνητικής του θητείας,τό Χρέος έχει αυξηθεί ,περίπου,κατά 50 Δίς ευρώ.Ομως τά Χρέη σύντομα θά εξοφληθούν,Δέν θά τά πληρώσει,φυσικά, από τήν τσέπη του ο Κυριάκος Μητστάκης,αλλά τό σύνηθες υποζύγιο, δηλαδή,ο Ελληνας φπρολογούμενος καί πάλι.
Γ. Πρόσφατα ήρθε στήν Δημοσιότητα τό δημοσίευμα τής Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt,γιά νά αποκαλύψει τό Νέο Σχέδιο τών Βρυξελλών(δηλαδή,τών Γερμανών),γιά τήν μείωση τού Χρέους δύο χωρών,στό 90% τού ΑΕΠ,εντός τής επόμενης τετραετίας.Οι δύο αυτές χώρες είναι η Ελλάδα καί η Ιταλία (αποκαλούμενες καί χώρες υψηλού κινδύνου).
Στό αποκαλούμενο,λοιπόν,<< Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων τού Συμφώνου Σταθερότητας καί Ανάπτυξης>>,πού είχε,επί διετία,παγώσει ,λόγω Covid-19,τώρα ξανασερβίρεται καί προβλέπει,ότι από τό έτος 2024, θά υπάρξει ένας νέος σταδιακός στόχος,νά μειωθεί,δηλαδή,στό 90% τό Χρέος,τής Ελλάδας αλλά καί τής Ιταλίας,εντός τής επόμενης τετραετίας.
Φυσικά τό αρχικό 60% ΔΧ/ΑΕΠ παραμένει,αλλά γιά τήν Ελλάδα τό 90%,εντός τετραετίας σημαίνει,ότι,αυτό γιά νά γίνει πρέπει νά συμβούν δύο τινά:
Είτε ,Ανάπτυξη στήν χώρα μας.5%,τήν ώρα πού τό ΔΝΤ προβλέπει γιά τήν ΕΕ μηδενική ανάπτυξη η καί ύφεση.
Είτε, Πρωτογενές Πλεόνασμα 13%,(έναντι 2,5% μέχρι τώρα), η εναλλακτικά,χρήση τού <<μαξιλλαριού τών Δανεικών>>, αλλά καί Πρωτογενές Πλεόνασμα 8%.
Αυτά όλα βέβαια μόνο μέ γενοκτονία ισοδυναμούν.Απλούστατα θέλουν η χώρα μας νά είναι γιά πάντα αλυσσοδεμένη σφιχτά στο Γερμανικό άρμα.Τό ύψιστο ερώτημα είναι:Tί θά κάνουν ,πλέον,οι Ελληνες,αφού τό πολιτικό καί κομματικό σύστημα ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΟΛΑ.
2. Οι πρόσφατες <<επιτυχίες>>τής εξωτερικής μας πολιτικής,έρχονται η μία πίσω από τήν άλλη:
1.Toυρκολιβυκό Μνημόνιο
2.Πρώτη διάσκεψη γιά τό Λιβυκό στήν Γερμανία,χωρίς νά προσκληθεί καί η Ελλάδα.Κατά τούς διοργανωτές,η Τουρκία γεωγραφικά είναι εγγύτερα πρός τήν Λιβύη καί όχι η Ελλάδα!...
3.Δεύτερη διάσκεψη γιά τό Λιβυκό στήν Γαλλία,χωρίς καί πάλι νά προσκληθεί καί η Ελλάδα.
4. <<Βάφτισμα>>τού Ελληνικού Αιγαίου σέ <<Τουρκοαιγαίο>>.Ηδη,οι Τουρκικές τουριστικές διαφημίσεις στά Διεθνή κανάλια,μέ τήν <<κορωνίδα>> Τουρκοαιγαίο,είναι στό φόρτε τους.
4.Τρίτη διάσκεψη γιά τό Λιβυκό.θά γίνει προσεχώς,στήν Βρετανία,Καί πάλι,χωρίς νά προσκληθεί καί η χώρα μας.
Συμπέρασμα:Oταν μιά χώρα είναι φοβική καί προβλέψιμη, οδηγείτα, αναπόφευκτα, στό περιθώριο καί στήν παγκόσμια χλεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/