Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Τοποθέτηση Μηνά Λυριστή σχετικά με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου

Καταθέτω την άποψη μου για τα όσα παρουσιάστηκαν στις 13 Οκτωβρίου από την πολιτική ηγεσία αλλά και τους μελετητές του -προς εκπόνηση- Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυκόνου.
Το ΕΠΣ Μυκόνου αποτελεί πράγματι μια ευκαιρία για το νησί μας, σε πολλές κατηγορίες. Τόσο σε επίπεδο χωροταξικό, όσο και εν συνεχεία σε κοινωνικό και οικονομικό.
Η παραπάνω θέση είναι πλήρως και αποκρυσταλλωμένα ορθή, καθώς με το σχέδιο αυτό προβλέπεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για νέους οικισμούς ή μεγέθυνση υπαρχόντων. Πρόκειται να σχεδιαστούν νέες υποδομές, από μαρίνες, λιμάνια έως δρόμοι, χώροι απόθεσης απορριμμάτων και πολλά άλλα. Θα πραγματοποιηθούν επίσης γεωλογικές και κοινωνικές μελέτες. Τέλος, επιτέλους και μετά από πιέσεις πολλών φορέων, πολιτικών ή συλλόγων που έχουν σώας τας φρένας, θα έχουμε τις περιβόητες μελέτες φέρουσας ικανότητας. Προβλέπονται επιπρόσθετα εκατοντάδες άλλες υπο-μελέτες, οι οποίες στο σύνολο τους θα αποδώσουν στο νησί μας ένα πλάνο τριακονταετίας για το “που βαδίζουμε”.
Ωστόσο, για την ώρα, καμία μελέτη δεν υπάρχει. Οι μελετητές κατά δήλωση τους έλαβαν τη θετική ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Αυγούστου 2022 και έκτοτε προετοιμάζονται ή/και εκπονούν το προσχέδιο του ΕΠΣ. Με λίγα λόγια, καμία μελέτη δεν υπάρχει, πέραν διαφόρων ιδεών για το τι επιθυμεί το Υπουργείο να περιέχει η μελέτη (βλ. προηγούμενη παράγραφο).
Ως εκ τούτου, για την ώρα μπορούμε ως πολίτες και φορείς να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του μελετητή, ο οποίος προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να προετοιμάσουν οι ίδιοι υπομνήματα με τις απόψεις τους και να τα καταθέσουν όταν έρθει η ώρα σε κάποιο email το οποίο για την ώρα δεν έχει αναρτηθεί.
Πιστεύω πως ο Δήμος Μυκόνου, όντως θα δημιουργήσει τις πλατφόρμες εκείνες που χρειάζονται, ούτως ώστε η διαβούλευση να είναι εύκολα προσβάσιμη για όλους. Δεν μπορώ να μην δηλώσω όμως, πως προκαλεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση, η επιτακτική παρότρυνση του μελετητή προς τους πολίτες (οι οποίοι δεν έχουν την αντίστοιχη εξειδίκευση) για να ετοιμάσουν και να στείλουν υπομνήματα και προτάσεις. Και μάλιστα αυτά να δημιουργηθούν δίχως βάση, σε μία λευκή κόλλα χαρτί, αφού ούτε καν μελέτη δεν έχουμε ακόμη, έστω για να δηλώσουμε εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε κάποιο σημείο της.
Από την παρουσίαση του ΕΠΣ κρατώ 2 σημεία, στα οποία θα σταθώ με όλες μου τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη δήλωση του Δημάρχου Μυκόνου πως θα αποκατασταθούν οι αδικίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Άνω Μερά. Το δεύτερο σημείο, είναι αυτό που ανέφεραν τόσο ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος όσο και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, πως ‘δεν γίνεται όλοι να είναι ευχαριστημένοι και πως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω σήμερα, ούτως ώστε υπάρχει η Μύκονος και στο μέλλον με την ίδια δυναμική”.
Στα παραπάνω, θα υπηρετήσω την πολιτική γραμμή που σχεδίασα και ακολούθησα τα χρόνια που αποτελώ εκλεγμένο μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου:
Δεν γίνεται οι αδικημένοι, όσοι υπέστησαν οικονομική καταστροφή από τις προηγούμενες επιδιώξεις δημιουργίας χωροταξικού σχεδιασμού, να βάλουν επιπλέον νερό στο κρασί τους.
Δεν γίνεται όσοι υπέστησαν οικονομική ζημία στις περιουσίες τους, να θυσιαστούν εκ νέου, για τα οράματα λίγων τεχνοκρατών, είτε τα γραφεία τους βρίσκονται στις Βρυξέλλες, είτε στην Αθήνα.
Δεν γίνεται να είναι ανασφαλείς οι οδηγοί στους δρόμους εξαιτίας της κακοτεχνίας, της έλλειψης παιδείας αλλά και της κίνησης, και οι έχοντες την εξουσία να μας λένε να κάνουμε υπομονή (sic).
Δεν γίνεται να κοιτάζουμε το μέλλον, και η ως σήμερα αυθαίρετη δόμηση να συνεχίζει να υφίσταται “κάτω από το χαλί”.
Δεν γίνεται να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος στις παραλίες για να κάνουμε το μπάνιο μας, ή διαθέσιμη πρόσβαση για το όχημα μας, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι να έχουν επιπρόσθετα κέρδη από την κατάληψη των χώρων αυτών.
Δεν γίνεται το νησί μας να μην έχει δασκάλους, πυροσβέστες, υγειονομικούς και αστυνομικούς εξαιτίας της έλλειψης στέγης και των εξοντωτικών ενοικίων.
Δεν γίνεται να μην υπάρχει σχεδιασμός αποχέτευσης και χωροθέτησης απόθεσης απορριμμάτων την ώρα που αδειοδοτούνται διαρκώς νέες μονάδες που κατά δήλωση τους επιβαρύνουν το υπάρχον δίκτυο.
Δεν γίνεται όμως να μην υπάρχει και ελεγκτικός μηχανισμός, άμεσα διαθέσιμος και άμεσα επιχειρησιακός, ούτως ώστε κάθε παραστράτημα να παραμένει τέτοιο, και να μην καταλήγει σε μόνιμη βλάβη του συνόλου.
Δεν γίνεται να μην επιτρέπεται στη γενιά μου (αλλά και τις επόμενες) να χτίσουμε ένα σπίτι για εμάς, και παράλληλα να βλέπουμε θεόρατα τέρατα να χτίζονται με τις ευλογίες του κράτους, που να ονομάζονται μάλιστα και “μυκονιάτικα χωριά”
Με λίγα λόγια,
Δεν γίνεται να υποχωρήσουν και αυτή τη φορά οι πολλοί και μόνιμοι κάτοικοι, για να έχουν οικονομική ευμάρεια οι λίγοι που έρχονται στη Μύκονο μονάχα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
ΠΕ Μυκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/