Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΘΡΑΚΗ: Eνας γενναιόδωρος γίγαντας πού περιμένει να τον ξυπνήσουμε !.. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
12. ΕΒΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ—ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.
H Διαχείριση των πλημμυρών του Εβρου.
1.Ο Εβρος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος κατά μήκος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την Μυθολογία το αρχικό όνομά του ήταν Ρόμβος,έλαβε δε το σημερινό του όνομα,μετά τον πνιγμό του Εβρου, γιού του βασιλιά της Θράκης Κασσάνδρου.
2.Ο ποταμός Εβρος πηγάζει από την οροσειρά του Ρίλου(αρχαίο Σκόμιο)στην Βουλγαρία,εισέρχεται στην Ελλάδα και αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας,για ένα μικρό τμήμα από το Ορμένιο έως τά Μαράσια.Από εκεί εισέρχεται και διατρέχει την Τουρκία.Από την Νέα Βύσσα και μέχρι τις εκβολές του αποτελεί την Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή.
3.Οι σοβαρές αλλαγές πού έγιναν στο Δέλτα του ποταμού από τά έργα αποξήρανσης(1950-1970),η αλλαγή της υδρολογικής κατάστασης από την διάνοιξη καναλιών και ιδίως η ευθυγράμμιση του Ανατολικού βραχίονα στην εκβολή του ποταμού Εβρου είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να χαθούν μεγάλες εκτάσεις Βιότοπων στο Δέλτα,αλλά και να διαταραχθεί σοβαρά ο βιότοπος πού απέμεινε.
4.Ο Υγρότοπος του Εβρου είναι από τους πιο παραγωγικούς και αναπτυγμένους φυσικούς πόρους με πολλαπλά οφέλη:Εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων,η παγίδευση ιζημάτων,η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα,και η αποθήκευση και η απελευθέρωση θερμότητας,η δέσμευση ηλιακής ακτινοβολίας,η στήριξη τροφικών αλυσίδων,η ευνοϊκή γεωγραφική θέση σε σχέση με τους άξονες μετανάστευσης τών πουλιών,κλπ.
5.Γενικότερα,η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες ποσότητες υδατικών πόρων,με ικανοποιητικά χαρακτηριστικά. Ομως,υπάρχει γεωγραφική και χρονική ανισοκατανομή,με την Ανατολική Επικράτεια να παρουσιάζει έλλειψη ενώ η Δυτική και η Βόρεια ενδοχώρα να διαθέτει πλεονασματικό υδατικό δυναμικό(βλέπετε,πχ, Ανατολική και Δυτική Θεσσαλία). Απαιτείται,λοιπόν,η ανάπτυξη ενός νέου,καινοτόμου τρόπου διαχείρισης των υδατικών πόρων.Επί του προκειμένου,η Οδηγία για το Νερό 2000/60/EC,πού είναι,πλέον,και το Ισχύον Πλαίσιο,σίγουρα,είναι ένα βήμα μπροστά.Ομως,απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν γιά μια πραγματική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.
6.Η λεκάνη απορροής των νερών του ποταμού Εβρου,αποτελείται από τμήματα τά οποία ευρίσκονται σε Ελλάδα,Βουλγαρία και Τουρκία,οι δε χρήσεις γής γιά καλλιέργειες ανά χώρα έχουν ως εξής:
*Ελλάδα: βαμβάκι,ζαχαροκάλαμο,τομάτα,ηλίανθος,σπαράγγια.
*Βουλγαρία:Δημητριακά,καπνός,οπωροκηπευτικά.
*Τουρκία:Σιτάρι,ηλίανθος,ρύζι,ζαχαροκάλαμο,σουσάμι,καλαμπόκι.
7.Οσον αφορά το ανεπίλυτο,μέχρι σήμερα,πρόβλημα των πλημμυρών του Εβρου,επειδή μόνο Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στην ΕΕ,ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ,πού μάλλον φαίνονται άκαρπες,υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για συνεργασία,από μέρους της Τουρκίας,ίσως για να το χρησιμοποιεί και αυτό σαν διαπραγματευτικό εκβιασμό.
8.Τό Ιστορικό πλημμυρών και η έλλειψη Διακρατικής Συνεργασίας.
*Το δυσκολώτερο πρόβλημα στην λεκάνη του ποταμού Εβρου και στις γειτονικές περιοχές, είναι οι Πλημμύρες. Η λίστα των πλημμυρών είναι μακρά, μέ τίς πιό πρόσφατες :
-Φεβρ.2005
_Μάρτ. 2005
_Αύγ. 2005
_Μάρτ. 2006,κλπ
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει,όπως θα έπρεπε, μία τριεθνής Επιτροπή(από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία),αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες.Ενώ υπάρχει διάθεση από την Ελλάδα και Βουλγαρία, δυστυχώς η στάση της Τουρκίας,κυμαίνεται,κατά καιρούς,από αδιάφορη έως εχθρική.
Η Βουλγαρία.όμως, φέρει σημαντική ευθύνη,γιατί ανοίγει κατά το δοκούν τά φράγματα του ποταμού, βλέποντας μόνο το δικό της συμφέρον,τις καταστροφές όμως πού προξενούνται τις πληρώνουν οι άλλες δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία.
Είναι,λοιπόν,εκ των ών ουκ άνευ,απαραίτητη η Διακρατική συνεργασία για την λεκάνη του Εβρου γιά να αντιμετωπισθούν, αποτελεσματικά,πολλά από τά προβλήματα,όπως:
- Υπερεκμετάλλευση των υδατικών πόρων.
-Ανεπαρκής έλεγχος και μη ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών.
-Επιδείνωση της ποιότητας του νερού.
-Πιθανές εντάσεις στην διανομή των Διεθνών Υδάτων, ειδικά, σε περιόδους ξηρασίας, κλπ.
9. Στίς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απουσιάζουν οι Διακρατικές Συμφωνίες η έχουν ξεπεραστεί στην διάρκεια του χρόνου.Δέν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι οι εκεί Οργανισμοί, αρμόδιοι για την διαχείριση του νερού,να μην χρησιμοποιούν ένα κοινό σύστημα για την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών,για τον έλεγχο και παρακολούθηση της πορείας του Εβρου ποταμού.Δέν είναι δυνατόν,πχ στην Βουλγαρία,οι χρήστες νερού σε τοπικό επίπεδο, να μην συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό σχεδιασμό.
10.Μέχρι σήμερα το πρόβλημα των πλημμυρών του Εβρου ποταμού δεν έχει λυθεί.Δέν έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το σύνολο των παραμέτρων του προβλήματος πού αφορά την συγκεκριμένη λεκάνη απορροής.Πρέπει δε να θυμόμαστε τούτο: όπως η φύση δεν έχει σύνορα,έτσι και το νερό μπορεί να κινείται ελεύθερο,όσα εμπόδια και να του βάλλουμε μπροστά του.Η Ελλάδα,η Βουλγαρία και η Τουρκία θα ζούν με τον Εβρο.Γιαυτό το πρόβλημα του Εβρου δεν πρέπει να μελετάται,αποσπασματικά, χωριστά,από κάθε ενδιαφερόμενη χώρα,και να δρούν,χωρίς συντονισμό και συνεργασία. Σίγουρα,η ολοκληρωμένη διαχείριση των Υδάτινων πόρων είναι μια περίπλοκη και πολυδιάστατη διαδικασία.Ιδιαίτερα δε,πού η Τουρκία.θά μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο,αφού αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα,στα σύνορά της,με Ιράκ, Συρία, κλπ.Πάνω απ όλα,η Επιστήμη είναι εκείνη πού θα μας δώσει την λύση,μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και ανταγωνισμούς.
Η Διεθνής Εμπειρία.
1.Κάρλ Μάρξ στο<<Κεφάλαιο>>,το 1867,έγραφε:<<Στην ιστορία της Βιομηχανίας παίζει τον πιο αποφασιστικό ρόλο η ανάγκη να ελέγχει ο άνθρωπος κοινωνικά μια Φυσική Δύναμη, να την διαχειρίζεται,να την κάνει πρώτα κτήμα του η να την δαμάζει.Σάν παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε την ρύθμιση της ροής των υδάτων στην Αίγυπτο,την Λομβαρδία,την Ολλανδία,κλπ.Τό μυστικό της Βιομηχανικής άνθησης της Ισπανίας και της Σικελίας,τον καιρό της κυριαρχίας των Αράβων,βρίσκεται στη τεχνητή άρδευση>>.
2.Νίκος Ψυρούκης,ιστορικός:<<Όπως στην Αίγυπτο και την Ινδία,έτσι και στην Μεσοποταμία,στην Περσία και αλλού,χρησιμοποιήθηκαν οι πλημμύρες για την γονιμότητα των εδαφών.Η Υψηλή στάθμη των υδάτων του ποταμου αξιοποιήθηκε για την τροφοδότηση με νερό των αρδευτικών καναλιών>>.
Ο ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Η ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑ
1.Ζητήματα αυτονόητα στην εποχή τών τεχνολογικών θαυμάτων,στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, παραμένουν ακόμη άλυτα.Οι Ελληνικές κυβερνήσεις,διαχρονικά,επικαλούνται πάντοτε τον διακρατικό χαρακτήρα του προβλήματος,δηλαδή,ότι η επίλυσή του,προϋποθέτει την συνεργασία Ελλάδας—Βουλγαρίας—Τουρκίας.
2.Ομως αν λάβουμε υπόψιν ότι:
Πρώτον,από την Βουλγαρία πηγάζουν ο Εβρος και ο Αρδας και επομένως ο ρόλος της γείτονος περιορίζεται στην ρύθμιση της παροχής υδάτων πού απελευθερώνονται.
Δεύτερον,ότι η Ανατολική Θράκη γνωρίζει τεράστια οικονομική ανάπτυξη,γεγονός πού αποδεικνύει ότι δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις πλημμύρες του Εβρου,τότε:
Είναι ολοφάνερο ότι εναπόκειται στην Ελληνική πλευρά να δρομολογήσει και να επιμείνει στο θέμα της διευθέτησης της κοίτης τού ποταμού,ώστε να ακολουθήσει η παραγωγική του αξιοποίηση.Είναι γεγονός ότι η τελική διευθέτηση της κοίτης με παράλληλη δημιουργία συστήματος αγροτικών δικτύων προβλέπεται να αλλάξει εντελώς την μορφή και την οικονομία της Παρέβριας περιοχής.
3.Ειδικότερα,οι πλημμύρες του Εβρου,κάθε χρόνο προκαλούν καταστροφές ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργειών.
Για να υπάρξει μείωση των αρνητικών συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων,πρέπει:
*Να γίνει από κοινού με την Τουρκία,καθαρισμός της κοίτης του Εβρου για την διευκόλυνση της ροής των υδάτων και την αποφυγή καταστροφών.
*Να υπάρξει,για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων,διαρκές σύστημα ταχείας ενημέρωσης και άμεσης συνεργασίας.
*Να υπάρξει από Ελληνικής πλευράς για όλο το μήκος του Εβρου το υφιστάμενο ψηφιακό πρόγραμμα,το EVROS FORECAST,με στόχο την σύνταξη πλημμυρικών χαρτών,για διάφορα σενάρια πλημμύρας,ανάλογα με τις αντίστοιχες παροχές,με στόχο την πρόληψη.
*Να εγκατασταθεί με την Βουλγαρία κοινό σύστημα έγκαιρης πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων,για την άμεση ενημέρωση του μεγέθους των παροχών και ταυτόχρονης άφιξης της ποσότητας των υδάτων ανά κρίσιμο σημείο.
*Συντονισμός με την Τουρκία για πραγματοποίηση κοινού ψεκασμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Παρέβρια περιοχή.
*Για τις ζωονόσους να γίνει σύσταση αμοιβαίου διαρκούς μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων με Τουρκία και Βουλγαρία καί συνεργασία με στόχο να μπορέσουμε λόγω της διασυνοριακής περιοχής να περιορίσουμς την μετάδοσή της.
Ομως αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των πλημμυρών του Εβρου,τότε:
A.Δέν θα πρέπει να προσδοκούμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.Οχι μόνο διότι οι πλημμύρες δρούν αποτρεπτικά,αλλά ,κυρίως,διότι,όσοι κάτοικοι(ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι)εφυγαν σε άλλες πόλεις η και στο εξωτερικό και αστικοποιήθηκαν εκεί,δεν επιστρέφουν στις ρίζες τους.
Β.Η επαγγελματική αποκατάσταση της πλειονότητας των νέων ως ΕΠΟΠ και η ξέφρενη οικοδομική δραστηριότητα της περασμένης 15ετίας,αύξησε το κύμα αστυφιλίας.Αυτά όλα αύξησαν την ερήμωση της Υπαίθρου.
4.Η εισοδηματική υστέρηση της Θράκης:
Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ(2008):Aνατολική Μακεδονία και Θράκη, 66% του Κοινοτικού Μέσου ΑΕΠ,έναντι 73% της Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
5.Προτείνεται,λοιπόν,η ίδρυση της ΕΥΔΕ Εβρου,δηλαδή,μιάς ειδικής Υπηρεσίας για τον Εβρο,πού θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες πού χρειάζονται για να δρούν άμεσα και τοπικά και θα την χρηματοδοτούμε με τους αναγκαίους πόρους.
Η συγκρότησή της θα γίνει με κατάλληλα στελέχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και θράκης και των αρμόδιων κρατικών φορέων.Θά εχει δε την νομική κατοχύρωση και δυνατότητα,ως η πλέον αρμόδια,νά υπογράφει συμβάσεις για την μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.Επίσης,η ΕΥΔΕ Εβρου θα εχει αποσπασμένα στελέχη και από το ΥΠΕΞ(Υπουργείο Εξωτερικών),για να διαχειρίζονται τά ανακύπτοντα θέματα για τον Εβρο,με τους αντίστοιχους ομολόγους τους,άμεσα,της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
5.Αραγε πού οφείλεται η αδιαφορία της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων του Εβρου;
Η Τουρκία,παρά την υπογραφή της Συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα,εν τούτοις,δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεργασίας,όπως,πχ,για την εκβάθυνση του Εβρου και την σταθεροποίηση της κοίτης του ποταμού,αμφίπλευρα,και αυτό,γιατί:
A.Η Τουρκία θέλει τον Εβρο νά είναι αβαθύς,αφού γιά τά πολεμικά της σχέδια για εισβολή στην Ελλάδα μέσω του ποταμού αυτού,θα ήταν επιχειρησιακά, το προσφορώτερο σημείο.Ομως,ο Εβρος,ιδιαίτερα τώρα, έχει μετατραπεί, με το μήκος δεκάδων χιλιομέτρων,κατά μήκος του ποταμού,χαλύβδινου φράχτη,σε <<παγίδα θανάτου>>για τον επιτιθέμενο.Επίσης,δεν είναι εύκολο να διαβούν τον Εβρο ποταμό,οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες,πού ο Ερντογάν τους εξαναγκάζει να προσπαθούν να περάσουν σε Ελληνικό έδαφος.Θά έπρεπε,όμως,ο φράκτης αυτός να επεκταθεί και σε όλη την συνοριακή γραμμή και με την Βουλγαρία,γιατί οι άνθρωποι αυτοί,χρησιμοποιούν και την Βουλγαρία,προκειμένου να εισέλθουν στην χώρα μας.
Β.Είναι απίστευτο και,όμως,η Τουρκία,προσπαθεί να επωφεληθεί και από τά στοιχεία της φύσης,χωρίς καμμιά παρέμβασή της.Κάθε χρόνο,λοιπόν,μετατοπίζεται η δική της όχθη του Εβρου ποταμού,από τά φερτά υλικά,λίγα εκατοστά και κυρίως το χώμα πού μεταφέρουν τά ορμητικά νερά από βορειότερα και τά οποία αποσπώνται από την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΧΘΗ.Η αιτία αυτού τού φαινομένου αποκαλείται <<Κοριόλιος Δύναμη>>, δηλαδή,η δύναμη αυτή δημιουργείται ένεκα τής περιστροφής τής γής,επηρεάζει τήν ένταση καί τήν φορά τών ανέμων,ώς,επίσης,καθορίζει κατά ένα βαθμό καί τά ρεύματα τής θάλασσας,τούς ποταμούς καί τίς λίμνες,λόγω τών αναπτυσσόμενων Δυνάμεων Αδράνειας κατά τήν κίνηση νερού καί ανέμων.
13.Αξιοποίηση των Ενεργειακών πηγών.
Την δυνατότητα χωροθέτησης Αιολικών εγκαταστάσεων και Φ/Β συστημάτων σε 2(δύο) Περιφέρειες της Βορειας Ελλάδας(Δυτική Μακεδονία και Θράκη) διερεύνησαν οι επιστήμονες,εξάγοντας πολύ αισιόδοξα συμπεράσματα,σχετικά με τά οφέλη πού προκύπτουν από τον Τομέα της Ενέργειας,από την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πόρων των περιοχών αυτών.Επίσης,η αξιοποίηση της Γεωθερμίας,πού φαίνεται να είναι άφθονη στά εδάφη ,ιδιαίτερα,της Θράκης,θα βοηθούσε στην προώθηση θέρμανσης των θερμοκηπίων.
Σέ αυτό τον τομέα,κρίνεται ιδιαίτερα,απαραίτητη,η συνεργασία των τοπικών ΑΕΙ,με Περιφέρειες,Δήμους, κλπ
14.ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Πρίν αναφέρουμε τις προτάσεις μας,άς υπενθυμίσουμε,το Σκάνδαλο του Υπουργείου Παιδείας (επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ),πού αφορά την <<Εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων>>.Επικεφαλής του προγράμματος αυτού ήσαν η Αννα Φραγκουδάκη και η Θάλεια Δραγώνα,πού εμπνέονται,ως γνωστόν,από μετα-εθνικά και πολύ-πολιτισμικά πρότυπα.Μέ το πρόσχημα,λοιπόν,της Πολυπολιτισμικότητας,οι Πομάκοι και οι Ρομά,πού αντιπροσωπεύουν χωριστές εθνότητες,εντάσσονται με ενιαία ταυτότητα στην Μουσουλμανική μειονότητα.Εν άλλοις λόγοις,η Μουσουλμανική Πλειονότητα μετατρέπεται σε Τουρκική και οι Πομάκοι και οι Ρομά υπάγονται στην Τουρκική Παιδεία και γλώσσα.Αντί,δηλαδή, το Ελληνικό κράτος να προάγει και να διαφυλάττει την χωριστή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα των δύο αυτών εθνικών Μειονοτήτων και να καλλιεργεί σε αυτές ως κύρια γλώσσα,την Ελληνική,ΤΙΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ να συγχωνεύονται στην Μουσουλμανική Μειονότητα με μια Αλλοτριωμένη Ταυτότητα.
Ας αναφέρουμε τώρα τις προτάσεις μας.
1.Αμεση,επείγουσα,ίδρυση και λειτουργία σε όλη την περιοχή της Πομάκικης παρουσίας (Ελληνικών) Σχολείων,στα οποία θα φοιτούν οι Πομάκοι πού νιώθουν ότι είναι Ελληνες.
2.Οργάνωση στα πλαίσια αυτών των Σχολείων,της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στους Πομάκους και Ρομά μαθητές.
3.Η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας να γίνεται μόνο στους Μουσουλμάνους Τουρκόφωνους και μόνο σαν συμπληρωματική γλώσσα,όντας η Ελληνική γλώσσα παντού και για τους παντες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκόφωνων Μουσουλμάνων,οι οποίοι δεν παύουν να είναι πάντοτε Ελληνες πολίτες, μη ορθόδοξοι.
4.Σέ κανένα σχολικό επίπεδο δεν πρέπει να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στους Ελληνες Πομάκους με μητρική γλώσσα την Πομάκικη πού απορρίπτουν την τουρκική γλώσσα.
5.Ιδρυση και οργάνωση σε όλη την Πομάκικη περιοχή μιάς προσχολικής Παιδείας στην Ελληνική γλώσσα.
6.Αμεση λειτουργία των 4 Δημόσιων Ελληνικών Σχολείων πού έχουν ιδρυθεί από το 2007 και ακόμη δεν λειτουργούν.
7.Εξάλειψη της τουρκικής γλώσσας σε επίπεδο Δημοτικού σχολείου για τους Ελληνες Πομάκους μη Τουρκόφωνους.
8.Σεβασμός και εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάνης,σχετικά με τον Μουσουλμανικό χαρακτήρα και ουδόλως τουρκικό χαρακτήρα της Πομακικής Μειονότητας στην Ελλάδα.
9.Διδασκαλία της Πομάκικης γλώσσας με βάση ένα Ελληνικό αλφάβητο(βιβλίο Εμφιετζόγλου),πού θα χρησιμοποιείται από τις Διοικητικές υπηρεσίες όλης της Πομάκικης περιοχής (όπως γίνεται με τά Ιταλικά—Γαλλικά στην κοιλάδα της AOSTA και τά Ιταλικά—Γερμανικά στην Ανω Αδίζη στην Ιταλία,αλλά και σε άλλες γλώσσες σε χώρες της ΕΕ).
10.Τήν κατάργηση με Νέο Νόμο όλων των ισχυόντων νόμων και κανονισμών πού εμποδίζουν και υπονομεύουν όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις (κατ εφαρμογήν της Σύστασης της International Convention on the elimi nation of all forms of Racial Discrimination του ΟΗΕ,τής 28-08-2009).
11.Οι Πομάκοι χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας,όπως:
*Σημαντική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου
*Βελτίωση της εκπαίδευσής τους,με έμφαση στην ιστορία τους
*Δημιουργία παραγωγικών απασχολήσεων και αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της περιοχής τους.Οπως δε μού έλεγε ένας γεροπομάκος,σέ ένα απρόσιτο χωριό της θράκης<<αν ο Πομάκος μάθει τις ρίζες του και καταλάβει την ταυτότητά του,δύσκολα, θα πέσει θύμα της τουρκικής προπαγάνδας για τον εκτουρκισμό του>>.
Είναι επιτακτική,λοιπόν,Εθνική ανάγκη,οι ακρίτες αυτοί των συνόρων μας,οι Αυτόχθονες Πομάκοι,να παραμείνουν στην περιοχή τους(και όχι όπως χιλιάδες Πομακόπουλα πού λόγω ανεργίας και φτώχειας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν)και βέβαια με Ελληνική συνείδηση,ως Ελληνες πολίτες.Εάν,όμως,δεν διατηρήσουν στο διηνεκές την Ελληνική τους συνείδηση λόγω της συστηματικής και ύπουλης τουρκικής προπαγάνδας,τότε αυτό θα αποτελεί ΗΤΤΑ σε καιρό ειρήνης,διαχρονικά,όλων των κυβερνήσεων από το 1919.
15. ΟΙ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο (2017)έκανε ένα ιστορικό βήμα,εγκρίνοντας το Νομοσχέδιο για την ΣΑΡΙΑ,το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και Ελληνες.Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση πού ενισχύει το καθεστώς των Νομικών Εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλης της κοινωνίας.
Αλλωστε η χώρα μας έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες(Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Αυτονόητα,η ρύθμιση για την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας,για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες.Νά σταματήσει, λοιπόν,η Τουρκία να επεμβαίνει στα του οίκου μας και να δεί τά δικά της εγκλήματα κατά τής Κύπρου καί των Κούρδων αλλά και άλλων Μειονοτήτων πού υπάρχουν στην Τουρκία και καταπιέζονται απάνθρωπα.
Επιπλέον,οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας Λειτουργού θρησκεύματος (ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ),υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις,δεν μπορούν να προβάλονται ως αυτόκλητοι και αξόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη Ευρωπαϊκό κράτος.
16.ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
1.Τό 1923,στην διακήρυξή του ο Μουσταφά Κεμάλ,δήλωνε για την Θράκη:<<Σκοπός είναι η Δυτική Θράκη να παραμείνει στα Τουρκικά χέρια σαν ενιαίο σύνολο και σε κατάλληλο χρόνο η ευκαιρία,να ενωθεί με την μητέρα πατρίδα.Οι αδελφοί μας της Δυτικής Θράκης σε πρώτο βήμ θα πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Δυτικής Θράκης>>.
2.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν έχει δηλώσει ότι<<Για μας η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη,ταυτόχρονα,είναι Θεσσαλονίκη,Κομοτηνή,Ξάνθη,Σκόπια,κλπ)>>.
Επίσης,το 2013,ο ίδιος είχε δηλώσει,ότι<<η Θράκη είναι η ζωντανή ιστορία της Τουρκίας και η εκπρόσωπος του ιστορικού παρελθόντος της στην Ευρώπη>>
3.Νταβούτογλου(2009),πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας και μετέπειτα πρωθυπουργός της<<Τά Οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μια επιτυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν>>.
4.Στήν Θράκη η Αγκυρα χρησιμοποιεί τά εξής τακτικά μέσα:
A.Tήν συνένωση και τον εκτουρκισμό των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Ρομά ,ούτως ώστε να αποκτήσουν Τουρκική Εθνική Συνείδηση και να αποδεχθούν την Τουρκία ως <<Μητέρα Πατρίδα>>.Σέ αυτό διευκολύνει την Τουρκία και ο δικός μας <<Καλλικράτης>>πού συνενώνει Μουσουλμανικά χωριά,μετατρεπόμενα σε μία συμπαγή Μουσουλμανική Μειονότητα,αυτό πού ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία.Οπως προαναφέραμε,απαιτείται άμεσα η αλλαγή του <<Καλλικράτη>>στην Θράκη.
Β.Τήν αναγνώριση της μιάς αυτής Μειονότητας ως <<Τουρκικής>>.
Γ.Τήν <<αναβάθμιση>>της Μειονότητας σε<<Κοινότητα>>και αναμφίβολα την περαιτέρω τεχνική αναβάθμισή της.
Δ.Τήν διατήρηση και ενίσχυση της Τουρκικής νομιμοποίησης να <<ενδιαφέρεται>>για την Μειονότητα παρά τις διαπραχθείσες,από την ίδια,γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων ως και άλλων Μικρασιατών Ελλήνων,καί παρά τά διαπραττόμενα εγκλήματα κατοχής και εποικισμού της Κύπρου ως και τών Κούρδων, πού έχουν καταστεί το <<αγκάθι>>στο μάτι του Ερντογάν.
Ε.Υποβάλλει συστηματικά και παρασκηνιακά την ενδεχόμενη αυτονόμηση της Θράκης,στα πρότυπα του Κοσόβου.Ο Ερντογάν υπολογίζει,επίσης,σε μακροπρόθεσμη βάση,σε δημογραφικές αλλαγές στην Θράκη,με την ανεξέλεγκτη,προωθούμενη από τον ίδιο,μαζική εισροή παράνομων μεταναστών.
Υπολογίζει,επίσης,πολύ,στον σημαντικό όγκο της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Νότια Βουλγαρία, αριθμός πού υπερβαίνει τις 700.000,αλλά και στην απόδοση τής προπαγάνδας του προς τους Αμερικανούς, ότι,δήθεν,μια τέτοια Αυτόνομη περιοχή,θα έκλεινε την πρόσβαση των Ρώσων στα Βαλκάνια και προς την Μεσόγειο μέσω Θράκης.
ΣΤ.Είναι βέβαιο πώς μια αίτηση για Ανεξαρτησία της Θράκης θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης από την Αγκυρα προς την Αθήνα,ώστε η Ελλάδα να υποχωρήσει με την σειρά της και σε άλλες απαιτήσεις της Αγκυρας.Τότε με περισσή βεβαιότητα η Αγκυρα θα εμφανιστεί υπέρ των<<Τούρκων>>της Δυτικής Θράκης,αποκαλώντας τους οι <<Τούρκοι της Θράκης,οι πολίτες μου>>,όπως ήδη το έχει δηλώσει.
Η.Οι <<εγγυήσεις>>της Αγκυρας,η οποία χρησιμοποιεί το<<Μοντέλο της Κύπρου>>θα επιμείνουν σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας,ιδιαίτερα στο Αιγαίο.Επειδή δε έχει αρχίσει και ένας άλλος <<πόλεμος>>, ο Ενεργειακός,είναι πολύ πιθανόν το <<Θρακικό ζήτημα>>να εξελιχθεί σε<<Θρακικό πρόβλημα>>.Καί για να γίνει αυτό,αρκεί μια μόνο ανακοίνωση από τους Τουρκόφρονες καλοπληρωμένους πράκτορες πού έχουν μεταβάλει τήν Θράκη σε χωράφι τους με την εγκληματική ανοχή και αδράνεια των κυβερνήσεών μας.
Θ.Επίσης,δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σύνδεση πού κάνει η Τουρκία,μεταξύ των στόχων της,πού επιδιώκει στην Θράκη και στο Αιγαίο.
Ο 25ος Μεσημβρινός,πού η Τουρκία διεκδικεί στο Αιγαίο,είναι,στο ύψος,περιέργως,του ποταμού Νέστου, πού η Αγκυρα προβάλλει ως Δυτικό σύνορο της<<Αυτόνομης Θράκης>>πού προπαγανδίζει. Υπολαμβάνει, δηλαδή,για τον λόγο αυτό ως ενιαία στρατηγική ενότητα το Βόρειο Αιγαίο και την Θράκη και συνδέει τις βλέψεις της στην Θράκη με τις αντίστοιχες βλέψεις της στο Αιγαίο.
ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
1.Η πολιτική την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε είναι απαραίτητο να συνδυάζει δύο στοιχεία:
Πρώτον,την εξασφάλιση της άσκησης όλων των Δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας από τον ιμπεριαλισμό της Αγκυρας,
2.Αυτή η πολιτική κρίνεται ως η μόνη ενδεδειγμένη---συνεπάγεται,φυσικά,την επίσημη αναγγελία ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει,πλέον,πώς η Τουρκία έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να αναμειγνύεται σε θέματα
Ελληνικής ιθαγένειας Μουσουλμάνων η να παριστάνει ότι ενδιαφέρεται γιαυτούς.Τά τακτικά ταξίδια στην Θράκη,ακόμη και του Ερντογάν,αλήθεια,σε τι μας εξυπηρετούν;Γιατί αυτή η ηλίθια,κοντόφθαλμη,υποτελής πολιτική μας;Αλήθεια, φαντάζεσθε,να κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός επίσκεψη στην Τουρκία και να επισκεφθεί και να μιλήσει στην Σμύρνη και στον Πόντο,στην Μαύρη θάλασσα;Βέβαια αυτό δεν το απαιτήσαμε ποτέ.Μόνο είμαστε <<καλόβουλοι>>οικοδεσπότες του οποιουδήποτε.
3.Η κατάργηση του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή (με αμοιβαία και αντίστοιχη κατάργηση του δικού μας,σχεδόν,αδρανοποιημένου Προξενείου μας στην Αδριανούπολη),ο τερματισμός εφαρμογής των Ελληνοτουρκικών Εκπαιδευτικών Συμφωνιών και πρωτοκόλλων και η πάταξη κάθε υπονομευτικής και παράνομης δράσης επί Ελληνικού εδάφους (πχ,λαθρεμπόριο,παράνομες Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, πραγματικός και ενδελεχής έλεγχος από τους Κήπους του Εβρου(στην Μεθόριο)μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όλων των αλλοδαπών φορτηγών αυτοκινήτων,πού μεταφέρουν,προϊόντα προς Ευρώπη, για ύπαρξη όπλων,ναρκωτικών,κλπ),όλα τά παραπάνω αποτελούν αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες.
Χρειάζεται,όμως,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.Τό σημερινό,όμως,πολιτικό μας σύστημα,γονυπετές,δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο,έχει παραλύσει από τον φόβο,δεν αντιδρά καί αρκείται μόνο σε ηθικολογικές διδαχές περί<<ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ>>. Γιαυτό,χρειαζόμαστε συστράτευση Δημοκρατικών Δυνάμεων, νέων και άφθαρτων πολιτικών και κοινωνικών Δυνάμεων πού πονάνε για την κατάντια αυτού του τόπου και πού θα δράσουν. Γιατί έτσι θα πετύχουμε την οικονομική,κοινωνική,αμυντική και διπλωματική μας ανασύνταξη καί αναγέννηση.
17.ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αδήριτη και επείγουσα ανάγκη είναι να μην αφεθούν οι Ακρίτες Πομάκοι στην τύχη τους,γιατί η οικονομία μας,αργά η γρήγορα,θα επανακάμψει,όμως η ενδεχόμενη απώλεια Ελληνικών εδαφών,ουδέποτε θα αναστραφεί.Δείτε την ημικατεχόμενη Κύπρο μας από τον Αττίλα.
Ποιό,είναι,λοιπόν,το <<διά ταύτα>>;
Σύμφωνα,λοιπόν,με την ρήση,ότι<<οι Απλοί Λαοί βλέπουν τις ευκαιρίες και τις χάνουν,οι Εξυπνοι Λαοί τις αντιλαμβάνονται και τις εκμεταλλεύονται,μόνο,όμως,οι Αξιοσημείωτοι Λαοί,δημιουργούν ευκαιρίες>>,για μη χάσουμε τους Πομάκους μας και την Θράκη μας,πρέπει ΑΜΕΣΑ,εδώ και τώρα,να δημιουργήσουμε έξυπνες και ρεαλιστικές ευκαιρίες.
Πρεπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς,στα Εθνικά μας θέματα, και έχοντας πάντοτε,κατά νού,την ρήση του περίφημου Κινέζου στρατηγού Sun Τzu,ότι<<κάθε μάχη κερδίζεται προτού δοθεί στην πράξη>>.

ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/