Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2022
Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου
(ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ)

Με ένα αιχμηρό κείμενο και σύμμαχο τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη σύμφωνα με τον οποίο: «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας», χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες δεν έκρυψαν την οργή και την απογοήτευσή τους, απευθυνόμενοι στα μέλη της Ευρωβουλής και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, κο Didier Reynders, για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα και την αντιμετώπισή τους, όπως οι ίδιοι περιγράφουν με πραγματικά περιστατικά και νομικά επιχειρήματα, ως Ευρωπαίους πολίτες ξεχωριστής κατηγορίας που για χάριν των ισχυρισμών Ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και χρόνιων πολιτικών παραλείψεων εφαρμόζεται η κατ’ αποκοπή και περιστασιακή παραβίαση των κανόνων, κατά τρόπο ώστε οι μείζονες πολιτικοί στόχοι που η Ένωση κλήθηκε να υπηρετήσει να μένουν ευχολόγια κενά περιεχομένου, όπως αναφέρουν.
Αφού βρεθήκαν, όπως υποστηρίζουν στη δυσάρεστη θέση να καταγγέλλουν την Ελληνική Δημοκρατία με πιθανή ακόμη και τη συνέπεια να κινηθεί επίσημη διαδικασία “επί παραβάσει” κατά της Ελλάδας, εξηγούν την επιτακτική ανάγκη της πράξεως καθώς στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν φαίνεται να λειτουργεί με τα ίδια αντανακλαστικά και σίγουρα, όπως παρουσιάζουν με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα αλλά και αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην υποβληθείσα καταγγελία τους, δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικοί για τους καταναλωτές κοινοτικοί κανόνες με ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ένωσης.
Όλα στο φώς!
Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων και των πολιτικών αναταράξεων που ταλανίζουν προσφάτως την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής επάρκειας , το τελευταίο που θα έλειπε είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε πιστεύουμε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας που θα λειτουργεί με ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες ομοιόμορφα εφαρμοζόμενους. Γι’ αυτό εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες φαίνεται να αναζητούν «στήριγμα» στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, κο Didier Reynders αλλά και στους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου από τους οποίους ζητούν να δράσουν από κοινού με γρήγορα αντανακλαστικά, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, προκειμένου κανείς να μην αρνηθεί την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της καταγγελίας που υπέβαλλε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), ώστε αυτή να τεθεί υπό περεταίρω εξέταση στο αμέσως επόμενο στάδιο από αυτό που βρίσκεται τώρα και το οποίο είναι το αρμόδιο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Ειδάλλως, ξεκαθαρίζουν πως θα προκύψει μέιζον πολιτικό ζήτημα που θα προκαλέσει κύμα αλυσιδωτών κοινωνικών αντιδράσεων σε ενδεχόμενο γραφειοκρατικής αντιμετώπισης της καταγγελίας τους, σε περίπτωση δηλαδή που αυτή τεθεί αρχείο. Ας μην ξεχνάμε πως ο λόγος για τον οποίο προέβησαν σε αυτήν είναι -μεταξύ άλλων - ότι παραμένουν έως σήμερα «απροστάτευτοι» 200.000 και πλέον Έλληνες , καθώς έως τώρα δεν έχει αποδοθεί δικαστική ή νομοθετική προστασία στους καταναλωτές. Εξάλλου μετά από την έμμεση παραδοχή περί μη επαρκούς προστασίας στα δάνεια που δόθηκαν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, εκδόθηκε στην Ελλάδα ο σχετικός Ν. 4438/16, ο οποίος είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης της χώρας μας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ, με τον οποίο πράγματι θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τις συμβάσεις πίστωσης σε ξένο νόμισμα και ισχύουν από την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της εν λόγω Ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη καλύπτει νομικά δάνεια που χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά. ΔΕΝ έχει δηλαδή εφαρμογή στα δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παραπάνω ελληνικού νόμου (ημερομηνία έναρξης ισχύος: 28-11-2016) αφήνοντας έτσι «απροστάτευτους» στην Ελλάδα τους 200.000 και πλέον Ευρωπαίους πολίτες της.
Εξάλλου είναι αδύνατο, και ουδείς λόγος συντρέχει, όπως λένε χαρακτηρίστηκα, να τηρήσει διαφορετική στάση η Επιτροπή από αυτήν που τήρησε σε ανάλογη εξεταζόμενη περίπτωση (Γαλλία) , ήτοι αυτή που οδήγησε στην υπόθεση ΔΕΕ C-416/17.

Δείτε όλη την επιστολή εδώ :
- - - - - -
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Σόλωνος 21 Καλλιθέα, Τ.Κ.17674
ΑΦΜ 997249117
Τηλ: 2114072755
email: info@daneia-chf.gr

Αθήνα, 06-09-2022
Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι Κύριοι,
Η υπογράφουσα οργάνωση που εκπροσωπεί νομίμως χιλιάδες μέλη, ενώ πρωτοστατεί σε κοινωνικούς και δικαστικούς αγώνες με τη συμμετοχή 7.500 και πλέον Ελλήνων, μαζί με 10.000 Ευρωπαίους υπογράφοντες σε παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα του Avaaz, εκφράζουμε την κραυγή αγωνίας και ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φαίνεται να επιμένει να είναι η μόνη χώρα-μέλος τη Ε.Ε με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια σε αξία ελβετικού φράγκου, στην οποία, δεν έχει αποδοθεί δικαστική ή νομοθετική προστασία στους καταναλωτές. Εξάλλου μετά από την έμμεση παραδοχή περί μη επαρκούς προστασίας στα δάνεια που δόθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, εκδόθηκε στην Ελλάδα ο σχετικός Ν. 4438/16, ο οποίος είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης της χώρας μας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ, με τον οποίο πράγματι θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τις συμβάσεις πίστωσης σε ξένο νόμισμα και ισχύουν από την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο η ενσωμάτωση της εν λόγω Ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη καλύπτει νομικά δάνεια που χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά. ΔΕΝ έχει δηλαδή εφαρμογή στα δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παραπάνω νόμου (ημερομηνία έναρξης ισχύος: 28-11-2016) αφήνοντας έτσι «απροστάτευτους» στην Ελλάδα τους 200.000 και πλέον Ευρωπαίους πολίτες της.
Στα αιτήματά μας δεν είναι η απομείωση των απαιτήσεων, ούτε η σεισάχθεια. Τα αιτήματά μας είναι από την πλευρά των δικαστηρίων να ελεγχθεί η νομιμότητα των δανειακών συμβάσεων που υπογράψαμε, και, εφόσον σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΔΕΕ, οι όροι των συμβάσεών μας ήθελαν κριθούν ως καταχρηστικοί κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 93/13, τούτο να έχει ως εύλογο αποτέλεσμα να αποπληρώσουμε τα δάνεια με την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης και όχι με την εκάστοτε τρέχουσα ισοτιμία, που έχει εκτοξεύσει το οφειλόμενο κεφάλαιο πάνω από το ποσό που ο καθένας μας έλαβε σε ευρώ.
Πιστεύουμε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας που θα λειτουργεί με ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες ομοιόμορφα εφαρμοζόμενους.
Όμως, όπως προαναφέραμε η Ελλάδα φαίνεται να επιμένει να κινείται κόντρα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην πάγια νομολογία του ΔΕΕ παραμένοντας η μόνη χώρα-μέλος τη ΕΕ με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια σε αξία ελβετικού φράγκου, στην οποία, όχι μόνο δεν έχει αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές, αλλά παραβιάζεται συστηματικά η πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής ΔΕΕ) και παραλείπεται έτσι, η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή της Οδηγίας 93/13 επί του ζητήματος.
Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) υπέβαλλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος (Άρειος Πάγος).
Βρεθήκαμε, δηλαδή στην δυσάρεστη θέση να καταγγέλλουμε την Ελληνική Δημοκρατία με πιθανή ακόμη και τη συνέπεια να κινηθεί επίσημη διαδικασία “επί παραβάσει” κατά της Ελλάδας, διότι στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν φαίνεται να λειτουργεί με τα ίδια αντανακλαστικά και σίγουρα, δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικοί για τους καταναλωτές κοινοτικοί κανόνες με ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ένωσης.
Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε την κατ’ αποκοπή και περιστασιακή παραβίαση των κανόνων, κατά τρόπο ώστε οι μείζονες πολιτικοί στόχοι που η Ένωση κλήθηκε να υπηρετήσει να μένουν ευχολόγια κενά περιεχομένου.
Άλλωστε, εν τοις πράγμασι, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στο θέαμα ή το ενδεχόμενο χιλιάδων πλειστηριασμών που θα πλήξουν την αγορά ακινήτων και θα δημιουργήσουν τις βάσεις μιας νέας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κάνοντας πράξη το κυριότερο γνώρισμα του πολίτη, καθώς όπως έλεγε και ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος γνωστός σίγουρα σε Εσάς και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα «Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής.» (μτφ: Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.)
Αξιότιμε κε Didier Reynders είμαστε βέβαιοι, πως τόσο Εσείς από πλευράς Κομισιόν όσο και οι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δράσετε με γρήγορα αντανακλαστικά και δεν θα αρνηθεί κανείς την πλήρη διαλεύκανση της καταγγελίας που υπέβαλλε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ώστε αυτή να τεθεί υπό περεταίρω εξέταση στο αμέσως επόμενο στάδιο που είναι το αρμόδιο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεση σας, ώστε να μας ορίσετε τόπο και χρόνο ακρόασης των εκπροσώπων του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ με το νομικό - οικονομικό του επιτελείο, ώστε δια ζώσης να σας καταθέσουμε ως οφείλουμε την διαδικτυακή επιστολή με τις χιλιάδες υπογραφές που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ως αποδέκτη και Εσάς, να σας παραδώσουμε το πλήθος δημοσιευμάτων το περιεχόμενο των οποίων Σας μνημονεύει εκ της θέσεως και της ακεραιότητας σας, καθιστώντας σας ως ένα σημαντικό στήριγμα των 200.000 και πλέον Ελλήνων που δεινοπαθούν. Τέλος, επιθυμούμε να σας εκθέσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, αφενός μεν τη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ένωσης, αφετέρου δε, για το απολύτως ειδικό ζήτημα των δανείων που εκφράστηκαν σε ελβετικά φράγκα, το νομικό και πραγματικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε κράτος-μέλος της Ένωσης, από την υπό διερεύνηση ως μη νόμιμη παράλειψη των οργάνων του να πειθαρχήσουν στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες και στην πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίες - κύριοι αξιότιμοι, μέλη της Κομισιόν, Ευρωβουλευτές, Επίτροπε κε Didier Reynders, χρήζει επισήμανσης - μεταξύ άλλων - και όπως αναλυτικά έχουν παρατεθεί από τον καταγγέλλοντα σε νομικό υπόμνημα , ότι για να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία προσφυγής λόγω παραβάσεως (άρθρο 258 ΣΛΕΕ) για μία παραβίαση του άρθρου 267 ΣΛΕΕ όπως η καταγγελλόμενη, αρκεί η παράλειψη ενός και μόνο δικαστηρίου να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα παρά την εκ της ως άνω διάταξης υποχρέωσή του, όπως ακριβώς συνέβη στην υπόθεση ΔΕΕ C-416/17, Επιτροπή κατά Γαλλίας, όπου παραβιάζον όργανο ήταν αποκλειστικά και μόνο το Conseil d’État (Γαλλία) και όχι περισσότερα δικαστήρια «σε ευρύτερη κλίμακα». Δεν πρέπει λοιπόν να παραβλέπεται ότι ακριβώς την ίδια περίπτωση αποτελεί και η καταγγελλόμενη στάση του Αρείου Πάγου, η οποία μάλιστα είναι πιο επιζήμια αφού εκφράζεται μέσω δύο αποφάσεων και άρα δύο παραβάσεων, μία εκ των οποίων της Ολομελείας. Με άλλα λόγια, ουδείς λόγος συντρέχει να τηρήσει διαφορετική στάση η Επιτροπή απέναντι στις δύο περιπτώσεις, ήτοι αυτή που οδήγησε στην υπόθεση ΔΕΕ C-416/17 και την καταγγελλόμενη.
Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, λοιπόν, ζητώντας:
α) Να συνδράμετε στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, που δείχνει απρόθυμη να συντονιστεί με τις αποφάσεις του ΔΕΕ και φαίνεται να παραβιάζει την υποχρέωση της ομοιόμορφης ερμηνείας και εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και σε αυτό το κράτος μέλος της Ένωσης,
β) Να λάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών ερμηνείας και εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που επικρατούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καταγγελία που υπέβαλλε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.)
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Μετά τιμής εκ μέρους του ΣΥΔΑΝΕΦ
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Κοτσιφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/