Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΕΚΛΟΓIKO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΣΑ

ΕΚΛΟΓIKO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Δελτίο τύπου
Τομέας Δικαιοσύνης: Κείμενο αποτίμησης της εκλογικής προσπάθειας της Εναλλακτικής Παρέμβασης- Δικηγορικής Ανατροπής και της προεδρικής υποψηφιότητας Θανάση Καμπαγιάννη στο ΔΣΑ
Η εκλογική προσπάθεια της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε ποσοστό 10 % στις κάλπες των συνδυασμών και 15% στην υποψηφιότητα Προέδρου, αποτελεί θριαμβευτικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για τις ανυπάκουες και δημιουργικές δυνάμεις της Αριστεράς.
Παρά την αύξηση της συμμετοχής των δικηγόρων, η Εναλλακτική κατάφερε να διπλασιάσει την εκλογική της επιρροή και για μόλις 16 ψήφους να χάσει την τρίτη έδρα στο Συμβούλιο του Συλλόγου.
Σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περίοδος ήττας, οι δικηγόροι ήλθαν αντιμέτωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους (μετά από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια και με την πρόσφατη πανδημία), με την τεράστια οικονομική επιβάρυνση και την επαγγελματική τους ανακατάταξη, με τη διόγκωση των ασφαλιστικών και φορολογικών τους βαρών, με τη δυσχέρανση των όρων εργασίας και τη μείωση των αμοιβών τους στο πλαίσιο της γενικής φτωχοποίησης της κοινωνίας, κατά δε την περίοδο της πανδημίας βίωσαν ιδιαίτερη απαξίωση και εγκατάλειψη τόσο από την Πολιτεία όσο και τη Διοίκηση του Συλλόγου.
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, των πρόσφατων εκλογών σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε από τα ιδιαίτερα συντεχνιακά και πελατειακά δίκτυα του κατεστημένου δικηγορικού συνδικαλισμού και τον κατακερματισμό της πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης της δεξιάς.
Η δυσαρέσκεια και η κόπωση του δικηγορικού σώματος που εκφράστηκε μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα, περισσότερο κινήθηκε ως αντικυβερνητική τοποθέτηση και πολιτική αποδοκιμασία, παρά ως τιμωρία της προηγούμενης ηγεσίας του Δ. Βερβεσού και αποδοκιμασία σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι το ρήγμα μεταξύ των ηλικιακών ομάδων που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές του ΔΣΑ, λαμβάνει κρίσιμα πολιτικά και συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά.
Οι δυνάμεις του Δημ. Βερβεσού συγκεντρώνονται περισσότερο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών, δηλαδή στα τμήματα των δικηγόρων εκείνα που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδραιωμένη κοινωνική και οικονομική τοποθέτηση, σημαντική επαγγελματική εξασφάλιση και δικτύωση, έχουν απολαύσει παλαιότερες περιόδους ευμάρειας και προφανώς τα εισοδήματα τους δεν κινδύνευσαν σοβαρά από τη ενδεκαετία της οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά του ρήγματος, οι εκλογές αυτές άλλαξαν τα δεδομένα και αποτύπωσαν σε αριθμούς μια νέα ποιοτική μεταβολή.
Το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας του Θανάση Καμπαγιάννη (ποσοστό 15%) λαμβάνει ιστορικές πολιτικές διαστάσεις, καθώς είναι ένα χωρίς προηγούμενο για την ανυπότακτη αριστερά σε επίπεδο δικηγορικών συλλόγων αποτέλεσμα κατά την μεταπολίτευση.
Το σημαντικότερο στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος που συνδέεται με το παραπάνω ρήγμα, είναι η κατάληψη της πρώτης θέσης από τον Θανάση Καμπαγιάννη στις κάλπες των νέων δικηγόρων και ιδίως των δικηγόρων που ψήφισαν για πρώτη φορά.
Το αποτέλεσμα αυτό αιφνιδίασε τις καθεστωτικές δυνάμεις του ΔΣΑ που εκτιμούσαν ότι τα παραδοσιακά συνδικαλιστικά δίκτυα θα καταφέρουν να πνίξουν και θα οριοθετήσουν μια ορατή δυναμική του μαχόμενου ρεύματος της Εναλλακτικής και της διείσδυσης του Θ. Καμπαγιάννη στους νέους κυρίως δικηγόρους.
Το μεγάλο δείγμα του εκλογικού σώματος των δικηγόρων, σώμα διαστρωματωμένο ταξικά και με τα ηλικιακά ρήγματα που αναφέραμε παραπάνω, μας επιτρέπει να διακρίνουμε τους αποφασιστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα και το οποίο οφείλεται αναμφίβολα στις έντιμες σχέσεις που προκύπτουν μέσα από ενιαίες, μετωπικές κινήσεις που κινούνται μέσα σε πλαίσια προγραμματικών συμφωνιών και με άξονες κοινά αποδεκτές Ιδέες, Αρχές και Αξίες.
Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τόλμησε να στηρίξει την εκλογική κίνηση της Εναλλακτικής.
Η διακριτή παρουσία όλων των μελών της Εναλλακτικής στις μεγάλες δίκες και τις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό χώρο κατά την προηγούμενη τετραετία, καθώς και το γεγονός ότι βρεθήκαμε πολλές φορές κοντά σε κοινούς αγώνες και στους δρόμους, προσπαθώντας και οι δύο να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη δίκαιη αντιμετώπιση των αγωνιστών που διώχτηκαν από την άγρια καταστολή, που η Μητσοτάκης ΑΕ φρόντιζε να κλιμακώνει εφαρμόζοντας συγκεκριμένες στρατηγικές έντασης, μας επέτρεψε να δούμε στις δυνάμεις της Εναλλακτικής πρωτόγνωρα γνωρίσματα για τον αριστερό χώρο που ταλανίζεται από την αυτοαναφορά, το σεχταρισμό και την τάση της υποδαύλισης των προσπαθειών στις οποίες κάποιες συλλογικότητες εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος.
Στην Εναλλακτική είδαμε ένα πρόγραμμα, άρτιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, που εκθέτει τις μνημονιακές «μεγάλες δυνάμεις» του δικηγορικού χώρου, είδαμε λύσεις από την καθημερινότητα για την καθημερινότητα, με αναμφίβολα πολιτικό προσανατολισμό, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε ένα πεπερασμένο αντιιμπεριαλιστικό ή αντικαπιταλιστικό πλαίσιο. Αυτή η ζωντανή και υπεύθυνη στάση της Εναλλακτικής είναι που συγκίνησε και προσέλκυσε εκλογικά το μέσο και νέο δικηγόρο που είδε την καθημερινότητά του να γίνεται κέντρο των εξελίξεων και να υποστηρίζεται, το οποίο τελικά οδήγησε σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτό που εν τέλει είδαμε στο σχήμα της Εναλλακτικής, ήταν μια ενωτική προσπάθεια που ευνοούσε τις ευρύτατες συγκλίσεις, χωρίς αποκλεισμούς από δήθεν άκαμπτες και ιδεολογικοπολιτικές ορίζουσες, μια αριστερή συλλογικότητα που μπορεί και να συνθέτει και να ενοποιεί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να προτείνει ούτε προεδρική υποψηφιότητα ούτε ψηφοδέλτιο συμβούλων, κινήθηκε στη σχεδιασμένη υποστήριξη υποψηφίων των κεντροαριστερών ψηφοδελτίων.
Εξαίρεση αποτέλεσαν αρκετοί σοβαροί και γνωστοί αριστεροί δικηγόροι που δεν πειθάρχησαν στις γραφειοκρατικές επιλογές του κόμματός τους και τάχθηκαν με τη μεριά του ήθους και των αγώνων.
Η υποστήριξη της Εναλλακτικής Παρέμβασης- Δικηγορικής Ανατροπής από τον Τομέα Δικαιοσύνης και την Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25, εντασσόμενη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Αρχών και Αξιών και με τη συμμετοχή και μελών του Τομέα στις υποψηφιότητες και τη δραστηριότητα του δικηγορικού σχήματος, θεωρούμε ότι συνέβαλε αυξητικά στην παραγωγή του ιστορικού αποτελέσματος που πέτυχε αυτή η συλλογικότητα.
Συγχαίρουμε την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή και τον Θανάση Καμπαγιάννη για το αποτέλεσμα που πέτυχαν. Η επιτυχία τους, είναι απότοκο μιας καινοτόμου ριζοσπαστικής πολιτικής δράσης, σύνθεσης, ενοποίησης και συγκλίσεων που αξίζει να προβληματίσει όλα τα κόμματα και τις συλλογικότητες της δημιουργικής Αριστεράς αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική τους δράση στο συνδικαλισμό και τα κινήματα .

ΤΟΜΕΑΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕΡΑ25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/