Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η αλήθεια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας και οι θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Άτυπη Ενημέρωση - Η αλήθεια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας και οι θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών 

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο χθεσινό debate των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη θέση που έχουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για το θέμα, τονίζονται τα εξής: 
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του κειμένου που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, με το οποίο ζητούσαν το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 
Η απόφαση για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων είχε ληφθεί το Νοέμβριο του 2016 με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και με αίτημα να απελευθερωθούν οι βουλευτές του HDR. 
Τον Ιούλιο του 2017 οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επανήλθαν τονίζοντας πως αν η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση, που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, τότε ο μόνος δρόμος είναι η αναστολή των διαπραγματεύσεων με ισχύ από το 2019. 
Διευκρινίζεται ότι «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας ενώ αναστολή σημαίνει ότι σταματούν εντελώς, μέχρι να υπάρξει νέα απόφαση. 
Συμπερασματικά: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ενεργή συμμετοχή του Έλληνα ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, έχει αποφασίσει να στηρίξει το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Κι έχει ζητήσει την αναστολή τους σε περίπτωση που η Άγκυρα εφαρμόσει την συνταγματική αναθεώρηση. 
Προς επίρρωση των παραπάνω, παραθέτουμε δηλώσεις του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος εξηγεί της στάση του κόμματος: «Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή. Οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις». 
Παραθέτουμε τα σχετικά για το θέμα, links: 
Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου που πέρασε τον περασμένο Ιούλιο: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A8-2017-0234&language=EN 
Στην παράγραφο 6 τονίζεται ότι ότι θα υπάρξει πλήρης διακοπή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα της θανατικής ποινής. 
Στην παράγραφο 7 αναφέρεται στο ψήφισμα του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2016 όταν είχαν φυλακιστεί οι βουλευτές του HDP συμπεριλαμβανομένων των δύο συμπροέδρων του. Τότε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είχαν ζητήσει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή όχι άλλο άνοιγμα κεφαλαίων. 
Το σχετικό ψήφισμα είναι αυτό: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2016-0450+0+DOC+XML+V0//EL 
Ακολουθεί το link με την πώς ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20161124+RES-RCV+DOC+WORD+V0//EN&language=EN 
Στην παράγραφο 8 οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στην παράγραφο αυτή υπήρχε ονομαστική ψηφοφορία και η Σοσιαλιστική Ομάδα ψήφισε υπέρ με εξαίρεση τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού και 6 ακόμα. 
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20170706+RES-RCV+DOC+WORD+V0//EN&language=EN 
Τέλος, παρατίθεται το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σοσιαλιστική Ομάδα μετά την υιοθέτηση της Έκθεσης: 
http://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/sd-group-calls-suspend-accession-talks-turkey 

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/