Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Κρ. Αρσένης: Παράνομη έναρξη αδειοδότησης αιολικού στις νησίδες του Αιγαίου, που έχει επίσημα απορριφθεί

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Παράνομη έναρξη αδειοδότησης αιολικού στις νησίδες του Αιγαίου, που έχει επίσημα απορριφθεί
Στα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου, στο σύμπλεγμα 14 προστατευόμενων, στην πλειονότητά τους ακατοίκητων νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, η κυβέρνηση της ΝΔ οραματίστηκε την ‘πράσινη ανάπτυξη’ προχωρώντας σε φαραωνικό έργο εγκατάστασης 3 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (106 ανεμογεννήτριες, 71 χλμ. δρόμων, 14 λιμενικά έργα, 14 ελικοδρόμια, δεκάδες βοηθητικές εγκαταστάσεις και εκτενείς εκβραχισμοί).
Μάλιστα το έθεσε υποψήφιο και για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτεινόμενο σε ακόμη περισσότερες νησίδες, αντίθετα απ’ ό,τι προέβλεπαν ο αρχικός του σχεδιασμός.
Μετά τη δημόσια κατακραυγή, τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και την καθολική εναντίωση 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων η αρμόδια υπηρεσία με το έγγραφο οικ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/38606/2627/24.5.2021 (ΑΔΑ: Ψ0ΔΟ4653Π8-3ΥΦ) απορρίπτει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση καταστρατήγησης της νομοθεσίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (τα μέλη και το προεδρείο της οποίας επιλέγονται με πρόταση του υπουργού) στις 28 Μαΐου εκδίδει νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού για το ίδιο έργο ανανεώνοντας τις αρχικές άδειες. Σύμφωνα με δημοσίευμα η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ η εταιρεία λέει ότι το έργο μπορεί να αδειοδοτηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Θα ανακληθεί η άδεια παραγωγού που παράνομα έδωσε η ΡΑΕ;
2. Ποιες θα είναι οι πειθαρχικές επιπτώσεις για την παράνομη αδειοδότηση;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/