Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Σχετική ερώτηση για την άμεση ένταξη όλων των εποχιακών επαγγελμάτων στο επίδομα ανεργίας.

ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου: με σχετική ερώτηση ζητάμε την άμεση ένταξη όλων των εποχιακών επαγγελμάτων στο επίδομα ανεργίας. 
Μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε το εργατικό κέντρο Ρόδου στον ΟΑΕΔ φαίνεται ότι μέχρι και σήμερα πολλές οικογένειες στο νησί μας δεν θα λάβουν το επίδομα ανεργίας σύμφωνα με μια διάταξη που αφορά την ποσόστωση των απολύσεων. Για το λόγο αυτό με σχετική ερώτηση ζητάμε την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, ώστε και φέτος όλοι εποχικοί υπάλληλοι να λάβουν το επίδομα ανεργίας. 
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα. 

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 
Θέμα: «Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου Ρόδου σε ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας» 
Σε παρέμβαση προς τον ΟΑΕΔ προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου –έχοντας και τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν κυρίως τον τουρισμό και τις εποχικές επιχειρήσεις των δύο νησιών- προκειμένου να τακτοποιηθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι που λόγω των όσων ισχύουν μένουν έξω από τις ρυθμίσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας. 
Αυτό που ζητά το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου είναι να προχωρήσει ο ΟΑΕΔ σε απόφαση ώστε να μην ισχύσει η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία για να πάρει κάποιος εργαζόμενος επίδομα ανεργίας σε εποχική επιχείρηση θα πρέπει ο εργοδότης να έχει απολύσει το 75% των εργαζομένων σε αυτήν. 
Αυτό που ζητείται με το έγγραφο που στάλθηκε είναι να μην ισχύσει για φέτος αυτό καθώς οι επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε από την πανδημία δεν προσέλαβαν όλο το προσωπικό, αλλά ένα μέρος αυτού και δεν προχώρησαν σε απολύσεις, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας αφού δεν εφαρμόζεται η ποσόστωση. 
Συγκεκριμένα, η επιστολή του Εργατικού Κέντρου προς το Διοικητή του ΟΑΕΔ αναφέρει: «Σας ζητάμε ως Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Α.Ε.Δ να πάρετε απόφαση για δύο κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. 

Αναλυτικά ζητάμε 
1) Να χαρακτηριστούν και φέτος εποχικοί αυτοί που και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για το λόγο ότι, όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Άρα η ποσόστωση δεν έχει καμία εφαρμογή για φέτος. 
2) Αφορά τους νέους που φέτος θα πάρουν πρώτη φορά ανεργία. Εκεί όπου φέτος πρέπει να έχουν 50 ένσημα ως εποχικοί, ο Ο.Α.Ε.Δ τους ζητά παράλληλα να έχουν και 80 ένσημα ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχτεί λόγω συγκυρίων. Ζητάμε λοιπόν την απόρριψη του αιτήματος του Ο.Α.Ε.Δ. για τα 80 ένσημα και την ένταξη και των νέων ασφαλιζόμενων στα 50 ένσημα. 
Με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. Γνωρίζετε και εσείς ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι των εργαζομένων αλλά δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.» 
Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο πως βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, οπότε και χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, 

Ερωτάται ο κ Υπουργός: 
1. Είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο αίτημα; 
2. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να χαρακτηριστούν και φέτος εποχικοί αυτοί που και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με την εφαρμογή της προβλεπόμενης ποσόστωσης; 
3. Ποια άμεση νομοθετική πρωτοβουλία θα ληφθεί ώστε και οι νέοι ασφαλισμένοι ως εποχικοί να λάβουν το επίδομα ανεργίας έχοντας 50 ένσημα ως εποχικοί και όχι τα 80 ένσημα που προβλεπόταν ως προϋπόθεση για νέους ασφαλισμένους, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιτευχτεί λόγω των συγκυρίων; 

Η ερωτώσα βουλευτής 
Φωτεινή Μπακαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/