Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Αποκεντρωμένη Υγεία Η περίπτωση της Πάτμου. Αρθρο Βάιου Καλοπήτα

Αποκεντρωμένη Υγεία : Η περίπτωση της Πάτμου 

Τα δημοσιεύματα των ημερών, αναπαράγουν την είδηση του κλεισίματος του Διαγνωστικού Κέντρου Πάτμου. Πρόκειται για το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που λειτουργούσε στο νησί της Δωδεκανήσου, σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετώντας τους νησιώτες. Όσο λειτουργούσε, οι κάτοικοι της Πάτμου δεν χρειαζόταν να ταξιδεύουν προς τα όμορα νησιά για να κάνουν τις εξετάσεις τους. 
Αφήνοντας απ΄έξω κάθε ιστορικό διένεξης και τους λόγους που οδήγησαν στην παύση του, η πραγματικότητα είναι πως σήμερα βρίσκονται αιχμάλωτοι οι αρχές της Πάτμου και πάνω από 3.000 Πάτμιοι. Παρά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, που επισκέφτηκε το νησί, οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι τη Λέρο ή τη Κάλυμνο για να λάβουν υγειονομική εξέταση και περίθαλψη. 
Είναι, βέβαια, προκλητικό ο αρμόδιος Υπουργός να παρεμβαίνει και να εντέλει ιδιώτες να καλύψουν το κενό που αφήνει η έλλειψη προγραμματισμού της Κυβέρνησης. Ειδικά την εποχή που φάνηκε περισσότερο από κάθε φορά πως ο κρατικός παρεμβατισμός είναι η μοναδική λύση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες έγινε κοινώς παραδεκτό πως ΣΔΙΤ στην υγεία, επιτάξεις κλινικών και απελευθέρωση της υγειονομικής αγοράς έχουν σαν αποτέλεσμα τον πλουτισμό σε βάρος της υγείας του κόσμου. 
Το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει πως «Το Κράτος μεριμνά για την Υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Σε επόμενο άρθρο ορίζει πως «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους». (Άρθρα 21§3 και 101§4) 
Από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών των νησιών δεν μπορεί να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική αναλγησία, η έλλειψη προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας, καταδικάζει τους νησιώτες στην ανέχεια. Δεν αφήνει άλλη επιλογή παρά μόνο την ερημοποίηση των ακριτικών νησιωτικών μας συμπλεγμάτων. 
Όσες επισκέψεις και αν διενεργήσουν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στα νησιά μας, όσες φορές και αν δώσουν «ηχηρά και συμβολικά μηνύματα από το άκρο της Ευρώπης», εάν δεν προχωρήσουν σε αληθινές τομές και δεν λάβουν τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, οι νησιώτες δεν θα αντέξουμε άλλο! 
Η σύγχρονη δημόσια Αποκεντρωμένη Υγεία είναι η λύση. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε άμεση και μόνιμη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάτμου, καθώς και όλων των νήσων της Δωδεκανήσου, με υγειονομικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. 

του Βάιου Καλοπήτα 
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/