Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μόνιμη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του συνόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ 
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 

«Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. "Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας 
διοίκησης" (Α'68) και άλλες διατάξεις». 

ΘΕΜΑ: Μόνιμη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του συνόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής καθώς και χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους εργαζομένους πρώτης γραμμής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 . 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
Με την παρούσα τροπολογία προκρίνεται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας. 
Ειδικότερα αναφερόμαστε στην παρ. 2 του ν. 3865/2010, η οποία ρύθμιζε το Ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 01.01.2011 η οποία ρύθμιζε το Ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 01.01.2011, ορίζοντας, ότι όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 01.01.2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως υπάλληλοι ΝΠΔΔ των Νοσοκομείων, δίχως όμως να γίνεται σχετική πρόνοια για τους ασφαλισμένους προ του έτους 2011 
Η εν λόγω διάταξη παραβιάζει από συνταγματικής άποψης την αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, την αρχή της ασφάλειας δικαίου, την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας εφαρμοζόμενη σε συνδυασμό με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου το 22 παρ. 5 Σ. και το 4 παρ. 5 Σ, και την συνταγματική αρχή της ισότητας δημιουργώντας εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Από την μία πλευρά άπαντες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που προσλήφθηκαν πριν το έτος 2010 οι όποιοι υπάγονται στην ασφάλιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και από την άλλη οι προσληφθέντες στον δημόσιο τομέα Υγείας μετά το έτος 2010 οι οποίοι εξαιρούνται. 
Δυνάμει των προαναφερομένων συνταγματικώς προβλεπόμενων διατάξεων προκειμένου να αρθεί οριστικά η αδικία που επέφερε η εφαρμογή της διάταξης της παρ. 2 του ν. 3865/2010 προτείνουμε την τροποποίηση της εν λόγω διάταξης ως εξής: 
«Από τις ανωτέρω κατηγορίες τακτικών δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν προσληφθεί μέχρι 31.12.2010 και που από την εφαρμογή του νόμου αυτού δεν επέλεξαν με αίτηση τους την ασφάλιση τους στον Κλάδο Κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά διατήρησαν την υπαγωγή τους στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του δημοσίου, υπάγονται αυτοδικαίως αναδρομικά στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού και εντάσσονται περαιτέρω αυτοδικαίως και αναδρομικά στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για την οποία και καταβάλλονται οι αντίστοιχες προσαυξημένες εισφορές χωρίς δαπάνη του υπαλλήλου» 
Ως προς τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ, στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και της Πολιτικής Προστασίας καθίσταται αδιστάκτως βέβαια η επικινδυνότητα της εργασίας τους , γεγονός που κατέδειξε περίτρανα η παρούσα έκτακτη συνθήκη. 
Περαιτέρω οι εν λόγω εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. Η επιβράβευση των προσπαθειών αυτών των εργαζόμενων αποτελεί την ελαχίστη αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. 

Τροπολογία - Προσθήκη 
Άρθρο 1 
Τροποποίηση της παρ. 2 του ν. 3865/2010 ως εξής: 
«Από τις ανωτέρω κατηγορίες τακτικών δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν προσληφθεί μέχρι 31.12.2010 και που από την εφαρμογή του νόμου αυτού δεν επέλεξαν με αίτηση τους την ασφάλιση τους στον Κλάδο Κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά διατήρησαν την υπαγωγή τους στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του δημοσίου, υπάγονται αυτοδικαίως αναδρομικά στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού και εντάσσονται περαιτέρω αυτοδικαίως και αναδρομικά στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για την οποία και καταβάλλονται οι αντίστοιχες προσαυξημένες εισφορές χωρίς δαπάνη του υπαλλήλου» 
Άρθρο 2 
Τροποποίηση του στοιχείου 31 της υπ’ αριθμ. ΥΑΦ10//2011 (ΥΑ Φ10221/οικ.26816/929 - ΦΕΚ Β'/2778/2011 - Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες», ως εξής: 
Υπάγονται στην ασφάλιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: 
Α) Νοσηλευτικό, παραϊατρικό, φαρμακευτικό και το πάσης φύσεως προσωπικό, που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε κλινικές, εργαστήρια, τμήματα και μονάδες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, 
Β) Προσωπικό, που εργάζεται στις μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. 
Γ) Προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) (οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες). 
Η παρούσα έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, και αυτών του Δημοσίου, που είχαν προσληφθεί προ του 2011, οπότε τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 2 του ν. 3865/2010». 
Άρθρο 3 
«Καταβάλλεται μηνιαίως και για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους απασχολούμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που προσέφεραν υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι καθώς και στο προσωπικό το Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. 
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το καταβαλλομένου μηνιαίο βασικό μισθό. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος. 
Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που προσέφεραν υπηρεσίες στους , συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) και κατά συνέπεια διατέθηκαν για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. » 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/