Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Προτάσεις για τον «σωφρονισμό» των φυλακών

Πώς βλέπει μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στις ελληνικές φυλακές ένας υπάλληλός τους με προϋπηρεσία 20 ετών | EUROKINISSI 

08.04.2015, 06:15 

Συντάκτης: 
Δημήτρης Αγγελίδης

Μπροστά στην κινδυνολογία που εξαπολύεται με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ξαφνιάζει ο ψύχραιμος λόγος που ζητά δημοκρατική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, με προϋπηρεσία 20 ετών. 
Ο κλάδος δεν μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις με δημοκρατικό πρόσημο, κάτι που το εξηγεί ο ίδιος ο Παναγιώτης Χιονίδης, σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Πάτρας (παλαιότερα στον Κορυδαλλό και στα Διαβατά), στο κείμενο που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου στο opengov. 
«Ο επαγγελματικός μας κλάδος, δυστυχώς, και για ιστορικούς λόγους ήταν και είναι συντηρητικός, μιας και η Πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν ήθελε», γράφει και αναφέρεται στις παλιές ρουσφετολογικές προσλήψεις ή στη μοριοδότηση με κριτήριο τη στρατιωτική θητεία σε ειδικές δυνάμεις. «Αραγε χρειάζονται στο Δημόσιο εργαζόμενοι–εκπαιδευμένοι, για να σκοτώνουν καλύτερα; Αραγε ποιους; Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη στρατοκρατικοποίηση και συνειδησιακά των εργαζομένων», γράφει. 

Τα νοσοκομεία 
Γνωρίζει άλλωστε καλά ότι οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε γκέτο που θα αλλάξει αν επιχειρηθεί η σύνδεσή τους με την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητά να ενταχθούν στο ΕΣΥ τα ιατρεία των φυλακών, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη συνήθεια να κάνουν τους νοσηλευτές οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως και να σταματήσουν τα νοσοκομεία των φυλακών να λειτουργούν σαν χώροι φύλαξης ή σαν αποθήκες ψυχοφαρμάκων. 
Και ζητά αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης: κατάργηση μοριοδότησης λόγω θητείας στις ειδικές δυνάμεις και εντοπιότητας για τους σωφρονιστικούς, θεσμοθέτηση προϋπόθεσης πτυχίου νομικής ή διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για τους διευθυντές, όπως και να έχουν λόγο στη διεύθυνση κοινωνικοί φορείς. «Για να μη φτάσουμε να λέμε “έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που όμως το βαθύ κράτος δεν την αφήνει να ελέγξει ούτε το Δημόσιο”», γράφει. 
Προτείνει επίσης θεσμοθέτηση επιστημονικών προγραμμάτων επανένταξης σε όλες τις φυλακές (σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, προγράμματα απεξάρτησης, θεατρική ομάδα, παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής, εργαστήριο ανακύκλωσης...). «Αν υπάρξουν φωνές ότι τέτοιες ιδέες κοστίζουν, η απάντηση είναι ότι μόνο η αντικατάσταση προβολέων και λαμπτήρων από φθορισμού σε LED, που λειτουργούν τουλάχιστον 14 ώρες τη μέρα, θα εξοικονομήσει πάγια έξοδα 80%. Η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων και η αντικατάσταση του πετρελαίου θα φέρει τεράστια οικονομία», γράφει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/