Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση του Σωματείου για τις συνθήκες δουλειάς

Μια γεύση από τους τουριστικούς παραδείσους μεσουσης της σαιζόν…

Οργιάζει τη φετινή σαιζόν η εργοδοσία στα ξενοδοχεία της Aldemar στη Ρόδο,έχοντας βάλει στόχο να περάσει με… οδοστρωτήρα πάνω από όσα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει.

Με το άνοιγμα του ξενοδοχείου έφερε δύο μεγάλα εργολαβικά συνεργεία (My Services και Imagin) τα οποία για την ώρα έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στους κοινόχρηστους χώρους, τα δωμάτια και την κουζίνα και έπεται συνέχεια! Οι συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων αυτών είναι τραγικές. Ο μισθός τους είναι 700 ευρώ με ένα ρεπό την εβδομάδα. Προσλαμβάνονταιγια μια ειδικότητα, αλλά μπορεί να καταλήξουν τη μια μέρα να δουλεύουν στα δωμάτια και την άλλη στη λάντζα! Όπως είναι φυσικό σε μια τέτοια χαοτική και επικίνδυνη κατάσταση, τα εργατικά ατυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ οι παραιτήσεις είναι καθημερινή υπόθεση.

Αλλά η επίθεση δε σταματά εκεί!Ενώ το ξενοδοχείο άνοιξε στις 2 Απρίλη το παλιότερο προσωπικό έφτασε η25ηΜαΐου, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης,για να πιάσει δουλειά. Η επιχείρηση έβγαλε τη δουλειάγεμίζοντας τα πόστα με νέα παιδιά κάτω των 25 χρόνων που πότε τα βαφτίζει μαθητές και πότε εργαζόμενους ανάλογα τι βολεύει. Κατά τα άλλα, η Aldemar δε χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι «εφαρμόζει» την κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Για πόσους άραγε από τους πάνω από 400 εργαζομένους της στη Ρόδο;

Προκλητική είναι επίσης η ανοχή, για να μην πούμε αβάντα, του κράτους και των ελεγκτικών του μηχανισμών! Το Σωματείο έχει επανειλημμένα αιτηθεί εγγράφως ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίαςγια συγκεκριμένα ζητήματα, ιδιαίτερα στα εργολαβικά συνεργεία, για να ξεκαθαριστείτι είδους εταιρείες είναι, αν ασφαλίζουν και πληρώνουν νόμιμα το προσωπικό τους. Αυτό μάλιστα το ζήτημα το Σωματείο το έφτασεμέχρι τον ίδιο το ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ. Έλεγχος όμως στα εργολαβικά συνεργεία μέχρι σήμερα, δεν έγινε. Ακόμη όμως και ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα διαπιστωμένα παράνομα ρεπό που δόθηκανστους εργαζόμενους το Μάϊοδεν κατέληξε σε πρόστιμο ή σε υποχρέωση της επιχείρησης να πληρωθούν κανονικά τα ημερομίσθια αυτά. Έτσι, δόθηκε το δικαίωμα στα στελέχη της επιχείρησης να λένε στους εργαζόμενους: «Και τι κατάφερε η επιθεώρηση εργασίας; Τους είπαμε ότι είχαμε χαμηλή πληρότητα και έληξε το ζήτημα»

Φυσικά η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να μη συνοδεύεται από επίθεση στη συνδικαλιστική τους οργάνωση. Εδώ ο κατάλογος έχει απ’ όλα! Από γραπτές επιπλήξεις στον Πρόεδρο και τη Γραμματέα με ψεύτικες κατηγορίες, κυνηγητό στα μέλη του ΔΣ, απόπειρες εκφοβισμού των μελών και παρότρυνσης τους να διαγραφούν. Τελευταίο κρούσμα η αποστολή με δικαστικό κλητήρα «Δηλώσεωνπαραίτησης» μελών του Σωματείου οι οποίες έχουν το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια ημερομηνία, αρκετές τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, μέχρι και τα ίδια …ορθογραφικά λάθη. Μάλιστα, ανάμεσα στους…παραιτηθέντες,είναι και μία συνάδελφος που δε γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, παρολαυτά εμφανίζεται να έχει συντάξει κείμενο και να το έχει αποστείλει με δικαστικό κλητήρα!

Κάπως έτσι λοιπόν επιτυγχάνονται τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας των ξενοδοχείων στη Ρόδο, που συχνά – πυκνά αναφέρεται ως το θετικό παράδειγμα αφού και κλαδική σύμβαση με «αυξήσεις» υπέγραψε και προσωπικό ψάχνει να βρει σε όλη τη χώρα, καθώς το ντόπιο δε φτάνει, σύμφωνα με πανελλαδικής εμβέλειας δημοσιεύματα, θέλοντας έτσι να διαμορφώσουν μια εικόνα πραγματικής κοσμογονίας.

Η κατάσταση που επικρατεί στο δικό μας χώρο δουλειάς, είναι λίγο η πολύ η ίδια παντού στα ξενοδοχεία. Αν ένα συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν όλοι οι συνάδελφοι είναιότι ούτε ο φόβος και η υποχώρηση,ούτε η ατομική αγανάκτηση μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα. Μόνο η οργανωμένη δράση, η συσπείρωση στο Σωματείο, η σύγκρουση με το στόχο της εργοδοσίας να μας μετατρέψει σε σκλάβους για να απογειώσει τα κέρδη της,μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και στο δικό μας χώρο δουλειάς, παρότι τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, ήδη έχει φέρει αποτελέσματα. Γι αυτό και η εργοδοσία επιτίθεται με λύσσα στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάση για την οποία θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει απάντηση.

Όλοι μαζί λοιπόν ενωμένοι, κόντρα στην επιδίωξη της επιχείρησης να μας χωρίσει σε κατηγορίες, ανεξάρτητα αν είμαστε νέοι ή παλιοί, μόνιμοι, εποχιακοί ήεργολαβικοί, αν αγωνιστούμε αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, μπορούμε να τσαλακώσουμε κάθε σκέψη της εργοδοσίας να μας αφαιρέσει δικαιώματα, μπορούμε να διεκδικήσουμε να καλύψουμε τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/