Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΑΠΕ

(Δευτ. 17/10/16 – 21:05)
"Τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάςμας. Σεβόμαστε τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χαράξει σύνορα στην καρδιά μας" ήταν η φράση-κλειδί με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan σε ομιλία του το Σάββατο για την ένταξη του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ρίζε ξεδίπλωσε μιαμεγαλοϊδεατική οθωμανική ρητορική για ανάμιξη της χώρας του στα ζητήματα όλων των χωρών της περιοχής.
Και μπορεί μεν ο Τούρκος πρόεδρος να μην ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στηΔυτική Θράκη, όπως νομίσθηκε, λόγω της γκάφας του Αθηναϊκού Πρακτορείου να ενσωματώσει τα ερμηνευτικά σχόλια του τουρκικού Τύπου σε ιστορικού περιεχομένου αναφορά του Erdogan, ωσάν να αποτελούσαν τμήμα της αρχικής ομιλίας, όμως το πνεύμα της όλης τοποθέτησης ήταν ούτως ή άλλως παραληρηματικό.
"Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμελήσει τους ομογενείς της στην Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. Ούτε μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και τοΑφγανιστάν” δήλωσε ο Erdogan, υπεραμυνόμενος επίσης του ρόλου που διεκδικεί η Άγκυρα στα ζητήματα της Συρίας και του Ιράκ, σε μία συγκυρία κατά την οποία κρίνεται το μέλλον τηςΜοσούλης και του Χαλεπίου.
Δίνοντας μάλιστα συνέχεια στην πολεμική με τους κεμαλιστές που εγκαινίασαν οι πρόσφατες αναφορές του στην Συνθήκη της Λωζάνης ο Τούρκος πρόεδρος ανακάλεσε το "Εθνικό Σύμφωνο” (ήτοι την τελευταία πράξη του τελευταίου οθωμανικού κοινοβουλίου του 1920, με την οποία η γραμμή Μοσούλης-Χαλεπίου αναφερόταν ως το ελάχιστο όριο των τουρκικών εθνικών δικαίων, παράλληλα με την διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη).
ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Τηλεγράφημα που δημοσίευσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ το μεσημέρι απέδιδε αντί της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ στον Τούρκο πρόεδρο τις εξής δηλώσεις: "Και το νομικό καθεστώς τηςΔυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης τηνΚύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, τοΚίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου".
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στο Ρίζε τα εξής:
"Η Τουρκία πάντα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν αφήνει μόνους τους ομογενείς της. Τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ τους. Εμείς φυσικά δείχνουμεσεβασμό για τα φυσικά σύνορα – αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας – ούτε το επιτρέπουμε. Κάποιοι μας ρωτούν 'Γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία'. Ρωτούν 'γιατί νοιάζεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, τοΑζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική'. Αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν. Ωστόσο, σημειώστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται στο άμεσο περιβάλλον μας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά 'τι δουλειά έχετε εκεί'. Καμία από τις περιοχές που μας ρωτούν 'τι δουλειά έχετε εδώ' δεν είναι ξένη σε εμάς. Είναι δυνατόν να διαχωριστεί το Ρίζε από το Μπατούμι; Ή είναι δυνατόν να σκεφτούμε την Ανδριανούποληχωρίς τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι; Πώς μπορούν να θεωρηθούν το Gaziantep και τοΧαλέπι, το Μαρντίν και το al-Hasakah ή η Σιίρτ και η Μοσούλη ως μέρη που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Βλέπετε κάτι από εμάς σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής και τηςΒόρειας Αφρικής από το Χατάι έως το Μαρόκο. Σίγουρα θα συναντήσετε ένα ίχνος μας σε κάθε βήμα που θα κάνετε κατά μήκος της γεωγραφικής περιοχής που εκτείνεται από τη Θράκηέως την Ανατολική Ευρώπη”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους ομογενείς της στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Διαφορετικά, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση ενώπιον τόσο της ιστορίας μας όσο και των αδερφών μας που ζουν εκεί, οι καρδιές τους χτυπούν μαζί μας. Ως εκ τούτου, λέω πάντα ότι θεωρούμε δική μας τόσο την ευτυχία όσο και τη δυστυχία των αδερφών μας που ζουν εντός των συνόρων της καρδιάς μας. Εκείνοι που μπερδεύουν αυτό μας το ενδιαφέρον με τις δικές τους αποικιοκρατικές ιστορίες τους ή με τις θρησκευτικές και εθνοτικές εμμονές τους θα πρέπει να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους αντί να δίνουν συμβουλές σε εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έθνος αυτό έχει την ευγενή καρδιά του Γιουνούς Εμρέ καθώς επίσης περικλείει τη γενναιότητα του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ και τη διπλωματική ιδιοφυΐα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”.
«ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ»
Όσον αφορά τη Μοσούλη υποστήριξε, πως είναι "εκτός συζήτησης" να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

"Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ' έξω", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούςδήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 εκπαιδευμένοιαπό την Τουρκία Ιρακινοί στρατιώτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/