Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Να απαντήσει η κυβέρνηση για την ωμή πολιτική παρέμβαση Σκρέκα υπέρ εταιρείας στην Άνδρο

Αιολικά στην Άνδρο: Να αποσυρθεί η προκλητική απόφαση του κου Σκρέκα

Αθήνα, 18 Μαΐου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρίτων Αρσένης: Να απαντήσει η κυβέρνηση για την ωμή πολιτική παρέμβαση Σκρέκα υπέρ εταιρείας στην Άνδρο
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος απόντα από τη βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για τον προσωπικό ρόλο του υπουργού στην υπόθεση του αιολικού στην περιοχή Φραγκάκι στην Άνδρο. “Είναι πραγματικά μια ωμή πολιτική παρέμβαση υπέρ μιας εταιρείας αιολικών στην Άνδρο η απόφασή του, χωρίς καμία εισήγηση καμίας υπηρεσίας, να ακυρώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αποφάσεις που είχαν λάβει, που ζητούσαν -τι;-, ζητούσαν από την εταιρεία των αιολικών στην Άνδρο να κάνει αποκατάσταση των παρανομιών. Και έρχεται μονοπρόσωπα -μονοπρόσωπα- ο κ. Σκρέκας, προσωπικά, και ακυρώνει τις αποφάσεις όλων των αρμόδιων οργάνων, χωρίς καμία εισήγηση από καμία αρμόδια υπηρεσία”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Στις 24 Μαρτίου 2022 εκδίδεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απόφαση για την άμεση, προσωρινή διακοπή κατασκευής του αιολικού σταθμού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία παραβίασε όρους και περιορισμούς της άδειας εγκατάστασης που έχει λάβει. Επτά ημέρες μετά, η εταιρεία προσφεύγει ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και τι συμβαίνει τότε; Ζητάει ο κ. Σκρέκας από την Αποκεντρωμένη να απαντήσει στην ένσταση της εταιρείας μέχρι τις 31 Μαΐου. Και αντί να περιμένει την απάντηση, παραβιάζει ο ίδιος την προθεσμία που έθεσε, και κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας στις 14 Απριλίου -ενάμιση μήνα προτού εκπνεύσει η προθεσμία. Και αποφασίζει ο ίδιος να συνεχιστούν τα έργα που κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη ότι παραβιάζουν όρους της άδειας. Πρόκειται για σκάνδαλο: υπουργός υιοθετεί τα επιχειρήματα μιας εταιρείας παραβιάζοντας τη νόμιμη διαδικασία, παραβιάζοντας τη νομιμότητα.
Γιατί δεν ακούει τις δημόσιες υπηρεσίες -μεταξύ αυτών η Αποκεντρωμένη- ο κ. Σκρέκας; Απάντησε -μέσω του υφυπουργού του κ. Αμυρά- στη βουλή: Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν “διατυπώθηκαν αόριστα, δεν εξειδικεύονται”. “Μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας των ανεμογεννητριών (Α/Γ) αρ. 1, 2 και 3 από κοινόχρηστο χώρο” -αυτό αναφέρει στην απόφασή του ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Και δε φαίνεται καθόλου αόριστο -φαίνεται ξεκάθαρο και εξειδικευμένο. Για ποιον άλλο λόγο δε δέχεται την απόφαση της Αποκεντρωμένης ο υπουργός; Επειδή, λέει, “ο Συντονιστής έχει καταστεί κατά χρόνο αναρμόδιος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας”. Τότε γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη γνώμη της Αποκεντρωμένης; Μήπως τη ζήτησε γιατί αυτό είναι το προβλεπόμενο και νόμιμο, αλλά δεν ήταν αρεστή η απάντηση; Θυσιάζει ο κ. Σκρέκας την ασφάλεια των πολιτών για το συγκεκριμένο αιολικό έργο;
Για την αποκατάσταση του αιγιαλού είπε ο κ. Αμυράς ότι η παραλία έχει αποκατασταθεί. Αλλά το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος ΔΙΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας βεβαιώνει ότι ο αιγιαλός έχει εν μέρει αποκατασταθεί, όχι όμως ο δρόμος από τον αιγιαλό έως την κορυφή στο Φραγκάκι.
Στην Άνδρο έχουν συμβεί πρωτοφανή γεγονότα τα τελευταία δύο χρόνια: Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε Ανδριώτες που έτυχε να διασχίζουν την περιοχή, καταστράφηκε η ανέγγιχτη παραλία στο στενό Κορθίου, η εταιρεία μήνυσε εκπροσώπους εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατασκευάστηκαν τεράστιοι δρόμοι χωρίς άδεια -άλλαξε ακόμα και η περίοδος αναπαραγωγής του προστατευόμενου Σπιζαετού με έγγραφο του γενικού διευθυντή του υπουργείου.
Να μάθουν όλοι τι εγκρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος δικαιώνοντας την εταιρεία: Εγκρίνει να μην τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας ανεμογεννητριών από το οδικό δίκτυο -με τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος-, εγκρίνει να μην αποκατασταθούν τα μονοπάτια που παράνομα καταστράφηκαν σε τοπίο επιπέδου UNESCO, εγκρίνει να μην αποκατασταθεί ο αιγιαλός μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη λόγω των παράνομων έργων.
Ζητάμε να απαντήσει ο υπουργός για ποιον λόγο έκανε αυτή την ωμή πολιτική παρέμβαση. Ζητάμε να ανακαλέσει την απόφασή του. Να προστατευτεί η ζωή των πολιτών, και να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/