Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματα των εργαζομένων

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ 
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) 
κινητό : 6909423340 


Μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας 
Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματα των εργαζομένων 

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και στη χώρα μας έχει φανερώσει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας των τελευταίων χρόνων, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες στις οποίες έχει εξαπλωθεί. 
Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλη την ευθύνη για την πρόληψη και τη μη διασπορά του ιού στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι μεν απαραίτητη και αναγκαία, αλλά όχι ικανή από μόνη της. 

Απαιτείται : 
· Δημόσιο σύστημα υγείας με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. 
· Όλα τα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλους. 
Τα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, είναι ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Ούτε μία από τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί δεν αφορά μόνιμο διορισμό. Μόνο για το νοσοκομείο της Ρόδου, που οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 350 -με τις πραγματικές ανάγκες να είναι πολύ μεγαλύτερες- οι προσλήψεις που αναφέρθηκαν από τη διοίκηση είναι 10 νοσηλευτές, 4 γιατροί και 2 χειριστές ακτινολογικών και αναμένονται νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό επικουρικοί από την κατανομή των 2000 θέσεων που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση, καθώς και 8μηνιτών από το νέο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας». 
Σήμερα λειτουργούν μόνο 570 κρεβάτια ΜΕΘ πανελλαδικά και μόνο 6 στη Ρόδο, για τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες όταν μόνο για τις τρέχουσες απαιτούνται 3.500 δημόσια κρεβάτια πανελλαδικά. 120 κρεβάτια ΜΕΘ πανελλαδικά και 2 στη Ρόδο παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές. 
Αντί να εξασφαλίσουν στα νησιά μας και σε όλη την περιφέρεια το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη πρόληψη αλλά και φροντίδα στα ενδεχόμενα κρούσματα, απαγόρευσαν τις μετακινήσεις προς την επαρχία γιατί σε μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού παραδέχονται ότι το σύστημα υγείας δε θα αντέξει. Και πώς να αντέξει, αφού και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας όλοι θυμόμαστε τον αγώνα και την αγωνία των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τη ζωή και την υγεία τους λόγω της υποστελέχωσης του περιφερειακού Ιατρείου του Γενναδίου και του κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου που δεν επαρκούσαν ούτε για τη χειμερινή περίοδο. 
Αντί να εφοδιάσουν όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό, διαγνωστικά τεστ, αλλά και επαρκή ατομικά μέσα προστασίας, αναγκάζονται σε περιπτώσεις κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό, που ήδη υπάρχουν, να περιορίζουν την καραντίνα στις 7 μέρες από 14 που ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Με ότι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για τη δική τους υγεία και ζωή, αλλά και των ασθενών που φροντίζουν. 
Πέρα από το δημόσιο σύστημα υγείας, άμεση παρέμβαση χρειάζονται και οι χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι που βρίσκονται ξεκρέμαστοι εν μέσω πανδημίας. Οι χιλιάδες που απολύθηκαν, που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, που τους δόθηκε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης όπου δούλευαν. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν να δουλεύουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, λόγω περιορισμού των εργασιών της επιχείρησης. Οι χιλιάδες καμαριέρες, σερβιτόρες, ξενοδουπάλληλοι, οι εργαζόμενες στο αεροδρόμιο, στα τουριστικά καταστήματα, οι αυτοαπασχολούμενες που δουλεύουν με τη σεζόν, που δεν ξέρουν αν και πότε θα ξεκινήσουν να δουλεύουν φέτος. 
Τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση καλύπτουν μικρό μέρος αυτών που πλήττονται σε αυτές τις συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή αναστέλλει την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, φόρων, ρυθμίσεων από την επιχειρηματικούς ομίλους και τους αφήνει ασύδοτους χωρίς κανένα έλεγχο, τους ανάβει και το πράσινο φως για εντατικοποίηση της εργασίας (βλ δουλειά και την Κυριακή και επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ), να επιβάλουν την τηλεργασία που σημαίνει 24ωρη σκλαβιά, για να επεκτείνουν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την εργασία χωρίς δικαιώματα, για να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας, που αποτελεί μέρος του μόχθου, του κόπου, του μισθού μας. 
Δε ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας την επιδημία. 

Απαιτούμε: 
· Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας του νησιού και τα περιφερειακά ιατρεία, το ΕΚΑΒ. 
· Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ 
· Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
· Καμία απόλυση. 
· Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: σε όσες εργαζόμενες νοσούν, σε όσες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης, σε όσες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας, σε όσες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. 
· Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στις εποχικές εργαζόμενες στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ, Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, τις επόμενες 45 μέρες. 
· Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.0000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες. 
· Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος. 
· Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας. 
· Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού. 
· Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταστήματα. Να δοθεί επιπλέον έκτακτο βοήθημα για να στηριχτεί το οικογενειακό εισόδημα. 
· Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία. 

Ρόδος, 20/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/