Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Η εισήγηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ 2/7/2021
Προχωρούμε στη σημερινή συνέντευξη με αφορμή τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο του τουρισμού.
Οι λίγοι εργαζόμενοι που έχουν πιάσει δουλειά ως τώρα, υποφέρουν αφού οι μεγαλοξενοδόχοι κρατούν σε αναστολή την πλειοψηφία τους περισσότερους ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση, βάζοντας να δουλεύει ένας εκεί που χρειάζονται τρεις. Αξιοποιούν το πρόγραμμα συνεργασία και άλλες μορφές για να βάζουν τους εργαζόμενους να κάνουν ορισμένα μεροκάματα την εβδομάδα.
Δε διστάζουν σε αυτές τις συνθήκες να γεμίζουν τα ξενοδοχεία μαθητευόμενους και εργολαβικούς εργαζόμενους και κρατούν το προσωπικό τους εκτός δουλειάς ενώ έχει να κάνει μεροκάματο σχεδόν 2 χρόνια. Δε μιλάμε φυσικά για τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, από την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία, μέχρι τα εξοντωτικά ωράρια και την ένταση της δουλειάς.
Η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στους μεγαλοξενοδόχους να κάνουν ότι θέλουν και παράλληλα τους επιδοτεί με δικά μας χρήματα. Τους πληρώνει τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς, τους δίνει άλλες επιδοτήσεις. Όμως είμαστε στον Ιούλη και ακόμα δε φαίνεται φως στον ορίζοντα για το πότε θα πληρωθούν τα 534 ευρώ του Μάη στους εργαζόμενους του κλάδου που τελευταία φορά είχαν εισόδημα τον Απρίλιο. Τα χρέη στα νοικοκυριά έχουν συσσωρευτεί και τις προηγούμενες μέρες είχαμε καινούριο πογκρόμ διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η παλινωδία των προηγούμενων ημερών με το μέτρο της αναστολής να λήγει 30 Ιουνίου και τους μεγαλοξενοδόχους να εκβιάζουν με μαζικές απολύσεις και την κυβέρνηση να τους δίνει αυτό που ζητούσαν αντί να επιβάλλει να προσληφθεί όλο το προσωπικό είναι χαρακτηριστική για το ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετούνται.
Με τον καινούριο νόμο για τα εργασιακά, εκτός από όλα τα υπόλοιπα καταργείται ο μισθός υπερημερίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εξίσωση των αποζημιώσεων υπαλλήλων και εργατών θα ισχύσει από 1/1/2022 αλλά και το ότι στα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι που έχουν πτυχίο τουριστικής σχολής που κατοχυρώνει την υπαλληλική ιδιότητα δεν ξεπερνούν το 20-30%, αναμένεται τσουνάμι απολύσεων το επόμενο διάστημα.
Όλα αυτά που περιγράφουμε, συνθέτουν πραγματικά ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους της περιοχής μας.
Σε αυτές τις συνθήκες, ενώ θα έπρεπε το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων να βρίσκεται κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς να παρεμβαίνει για τα προβλήματα των εργαζομένων, να οργανώνει κινητοποιήσεις, να απαιτεί και να επιβάλλει να πιάσουν όλοι δουλειά, έχει διαλέξει να κάνει εένα πρωτοφανή στα χρονικά εκλογικό μαραθώνιο. Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 23 Ιουλίου και θα κρατήσουν τουλάχιστο ως τις 19 Ιουλίου.
Εκλογές φυσικά που δε διεξάγονται με ίσους όρους. Αναφέρουμε ορισμένα μόνο από τα πολλά που θα αρκούσαν για να γράψουμε βιβλίο:
Αφού μας ανάγκασαν να ψάχνουμε να βρούμε τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας τα οποία είχαν τυπωθεί χωρίς το όνομα του επικεφαλής και άλλων και δώσαμε μάχη για να ξανατυπωθούν έγκαιρα, αφού μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις και ενστάσεις μας έδωσαν τελικά ένα αντίγραφο του μητρώου των μελών το οποίο είχαν κατα τα τη συνήθη πρακτική τους, αφαιρέσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, ξεκίνησαν οι εκλογές.
Μόνο που δεν είχαν ανακοινώσει που συγκεκριμένα γίνονται! Αυτό είναι πρωτοφανές. Η εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει αμέσως το σύνολο του προγράμματος των εκλογών με συγκεκριμένη ημερομηνία τόπο και ωράριο. Παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις μας τις οποίες κοινοποιήσαμε και στην ομοσπονδία και στο δικηγορικό σύλλογο, μόλις σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε το πλήρες πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έως τις 19 Ιούλη. Το φαινόμενο τις προηγούμενες ημέρες να μη μπορούν οι συνάδελφοι να προγραμματίσουν πότε θα ψηφίσουν αφού δεν ήξεραν που βρίσκεται η κάλπη ήταν έντονο. Βεβαίως το πρόγραμμα το ήξερε η απερχόμενη πλειοψηφία του ΔΣ, αφού η ίδια το διαμορφώνει. Και το κοινοποιούσε εγκαίρως και επιλεκτικά σε συγκεκριμένη ομάδα μελών του σωματείου και όχι στο σύνολο.
Αλλά τα εμπόδια στη συμμετοχή όσων είναι μη αρεστοί, όσων είναι πολύ πιθανό να τους γυρίσουν την πλάτη δε σταματούν εδώ. Παρά τις συνθήκες ανέχειας και αναδουλειάς που κρατούν εδώ και δυο χρόνια φτάνουν στο σημείο να ζητούν από πολλούς συναδέλφους ως και 100 ευρώ, ορισμένες φορές και περισσότερα για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Απέρριψαν επανειλημμένα την πρότασή μας να μπορεί κάποιος να ψηφίσει με ένα συμβολικό ποσό αφού άλλωστε το ταμείο του σωματείου είναι εύρωστο. Όμως, αυτός ο σκληρός κανόνας, δεν ισχύει για όλους. Αρκεί κάποιος να είναι πρόθυμος να ψηφίσει την απερχόμενη πλειοψηφία και ως δια μαγείας τακτοποιείται οικονομικά!
Από αυτή την άποψη δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι έχουν συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά τους τον Ψαρομπά που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για την αθλιότητά του, αλλά και άλλον υποψήφιο ο οποίος είναι ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής στο νησί. Ανάμεσα φυσικά σε προϊσταμένους και διευθυντές τμημάτων στα μεγάλα ξενοδοχεία. Οι τίμιοι άνθρωποι που σίγουρα βρίσκονται ανάμεσά τους, πρέπει να αναρωτηθούν τι δουλειά έχουν σε ένα τέτοιο συνδυασμό.
Δεν πρέπει να προκαλεί επίσης εντύπωση ότι την ίδια στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαγράψει χιλιάδες εργαζόμενους από το σωματείο επειδή δεν τους ήταν αρεστοί, την ίδια στιγμή που βάζουν απίστευτα εμπόδια να γραφτεί ένας νέος εργαζόμενος μέλος εφόσον αυτό δε γίνεται μέσα από τα δικά τους κανάλια, στο μητρώο του σωματείου είναι μέχρι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου! Δεν ξέρουμε αν είναι και οικονομικά τακτοποιημένος ή αν ψήφισε. Την επόμενη φορά πάντως γιατί όχι και υποψήφιος! Θα έχει βέβαια σκληρό ανταγωνισμό στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ξενοδόχων.
Αφού ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πολύ περισσότερα από όσα λέμε, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για τη στάση μας παραπέρα.
Ωστόσο όλα αυτά, οι δύσκολες συνθήκες από τη μία και οι ατιμίες που κάνει η απερχόμενη πλειοψηφία του σωματείου για να διατηρήσει ή και να διευρύνει το συσχετισμό υπερ της, δεν πρέπει να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση, αλλά πρέπει να τους πεισμώσει. Να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που τους βάζουν και να έρθουν να ψηφίσουν το συνδυασμό της ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στελεχώνεται από έμπειρους και δοκιμασμένους αγωνιστές.
Θα είναι το αποκούμπι τους την επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι δύσκολη. Λέμε λοιπόν στους συναδέλφους, ψηλα το κεφάλι, γιατί οι εργαζόμενοι όταν σηκώσουν και δείξουν το μπόι τους στα αφεντικά και την κυβέρνηση δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/