Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εισήγηση της καθ. Λούκας Τ. Κατσέλη: «ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ»


Σημεία της εισήγησης της καθηγήτριας  Λούκας Τ. Κατσέλη στη διεθνή διημερίδα "Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας" που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής(ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης. ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: H ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ»
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 10/03/2013
Εισήγηση της καθ. Λούκας Τ. Κατσέλη

Την ανάγκη σύναψης προγραμματικής συμφωνίας αριστερών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής τόνισε η κ. Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της “Κοινωνικής Συμφωνίας”, κλείνοντας την διεθνή διημερίδα «Έξοδος από την Κρίση: η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής(ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης.
Το κοινωνικό μέτωπο της αντιμνημονιακής πολιτικής, είπε η κ. Κατσέλη, «χρειάζεται πολιτική έκφραση.» και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι ενώ «υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας, όλοι καλούμαστε να κάνουμε υπερβάσεις. Να αφήσουμε πίσω τον εγκλωβισμό μας στα όρια του γνώριμου περίγυρού μας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε να δράσουμε συλλογικά και ανατρεπτικά.»
Η συγκρότηση μιας τέτοιας συμπαράταξης, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το κοινωνικό κίνημα ανατροπής να αποκτήσει αξιόπιστη κυβερνητική προοπτική, κυβερνησιμότητα. Θα δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένα στρώματα και πολιτική έκφραση σε μεσαία στρώματα που βιώνουν τη «φτωχοποίηση» τους αλλά μένουν χωρίς πολιτική εκπροσώπηση. 
Θα διευρύνει, συνέχισε, σημαντικά  την διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας σε σχέση με τους πιστωτές της. «Θα υπάρξει επιτυχής έκβαση στις διαπραγματεύσεις μόνο αν οι πιστωτές μας γνωρίζουν πως από την άλλη μεριά του τραπεζιού υπάρχει μια αποφασισμένη ομάδα με ξεκάθαρη εντολή ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής,» είπε η κ. Κατσέλη.
Συγκεκριμένα, βασικές συνιστώσες της εναλλακτικής στρατηγικής οικονομικής ανασύνταξης αποτελούν, όπως είπε η πρόεδρος της “Κοινωνικής Συμφωνίας” είναι η μείωση του σωρευμένου χρέους με «εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης» με δημοσιονομική αναδόμηση καθώς και  η ανατροπή του δόγματος Μέρκελ, δηλαδή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της ύφεσης και της αδιέξοδης και καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης. 
Δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε η κ. Κατσέλη  με μείωση μισθών και συντάξεων, επιβολή υπέρογκων έμμεσων φόρων συμπεριλαμβανομένου και υψηλού ΦΠΑ, ούτε με την ουσιαστική δήμευση περιουσίας με επιβολή εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα. 
Αντίθετα, «η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να γίνει με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των οικονομικών υπηρεσιών και βάσεων δεδομένων, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Μπορεί να γίνει και με  αυστηρή εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων και υπηρεσιών για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.»
Παράλληλα, είπε η κ Κατσέλη, «μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση με ευνοϊκή ρύθμιση δανείων για καταναλωτές και επιχειρήσεις, με την  καταπολέμηση αδιαφανών και αθέμιτων πρακτικών στην τιμολόγηση προϊόντων» και στην συνέχεια «σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, καθώς και βελτίωση μισθών και εισοδημάτων στο μεν δημόσιο τομέα στη βάση ενός σύγχρονου μισθολογίου και στον ιδιωτικό στη βάση της εξέλιξης της παραγωγικότητας ιδιαίτερα στον εμπορεύσιμο τομέα της οικονομίας.»
Τέλος, σημαντικό βήμα προς την συγκρότηση εναλλακτικής, προοδευτικής στρατηγικής είναι, όπως τόνισε με έμφαση η κ. Κατσέλη, η αποδόμηση της προπαγάνδας ότι η ακολουθούμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομος.
«Το διήμερο αυτό,» είπε συνοψίζοντας, «απέδειξε το αντίθετο από αυτό που προωθεί η προπαγάνδα: Υπάρχει εναλλακτική και υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που μπορούν να την αναπτύξουν και να την τεκμηριώσουν. Πρέπει όμως να οργανωθούμε αποτελεσματικά ώστε να πεισθεί ο κόσμος για αυτό. Γιατί οι μηχανισμοί προπαγάνδας δουλεύουν ασταμάτητα. Ας γίνει η σύναξη αυτή σήμερα στη Αθήνα, η αφετηρία μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα που θα κινητοποιήσουν κόσμο, θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης που αναπτύχθηκε και θα διευκολύνουν τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού κοινωνικού μετώπου ανατροπής».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Κατσέλη βρίσκεται στην ιστοσελίδα της “Κοινωνικής Συμφωνίας” (www.koinonikisymfonia.gr) και στο προσωπικό της site (www.loukakatseli.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/