ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου : Με ερώτηση στη Βουλή η απαξίωση των Συμιακών από την κυβέρνηση
Την απραξία την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα μικρά νησιά και τους κατοίκους τους, «έδειξε» η περίπτωση του ασθενούς με εγκεφαλικό στη Σύμη που αναγκάστηκε να περιμένει 13 ώρες για να μεταφερθεί με το πλοίο της γραμμής στο νοσοκομείο της Ρόδου. Από τύχη ο άνθρωπος άντεξε, μέχρι να φθάσει στην πρωτεύουσα του νομού.
Τι και αν προσπάθησε ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας να μεταφερθεί ο ασθενής αεροπορικώς στη Ρόδο. Στις συνεχείς εκκλήσεις του λάμβανε αρνητικές απαντήσεις, με το επιχείρημα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την πραγματοποίηση πτήσης. Όσο για τα μέσα του λιμενικού στη Σύμη; . Είναι τέτοιας δυναμικότητας που συνιστούν από μόνα τους εμπαιγμό για τους κατοίκους..
Καθημερινά η υγεία των Συμιακών και των κατοίκων στα άλλα νησιά ιδίως τα μικρά , είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο, αφού είτε τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα ή δεν υπάρχουν μέσα για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο και να νοσηλευτούν.
Κίνδυνο όμως συνιστά και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό των κατοίκων της Σύμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αρχής έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μόνο οι 130 από τους 3.000 κατοίκους. Είναι δηλαδή, σαν να μην έχουν κάνει καν το εμβόλιο αφού η ανοσία « κτίζεται» σταδιακά και αφού γίνουν και οι δύο δόσεις του σκευάσματος. Οι κάτοικοι της Καλύμνου χρειάζεται να ταξιδεύουν στη Ρόδο για να εμβολιαστούν και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να γίνουν επισήμως πράξη οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να αιμορραγούν οικονομικά.
Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για την αδιαφορία τον εμπαιγμό και την κοροϊδία προς τους νησιώτες η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη.
Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Υγείας
τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: Νοσεί ο τομέας Υγείας στα Δωδεκάνησα
Νοσεί ο τομέας της Υγείας στα Δωδεκάνησα και μάλιστα βαρύτατα αφού η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά οι συνθήκες με τις οποίες όπου αντιμετωπίζονται τα περιστατικά θυμίζουν δεκαετίες του 50 και του 60.
Οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν νοσηλεία στα μικρά νησιά όπου μένουν και έτσι, όταν νοσήσουν ιδίως σοβαρά, μεταφέρονται, με τη συνδρομή του λιμενικού ή της πολεμικής αεροπορίας στο πλησιέστερο επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο που είναι αυτό της Ρόδου.
Αυτό έγινε προσφάτως και στην περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλικό στη Σύμη, που μεταφέρθηκε μετά από 13 ολόκληρες ώρες στη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής, καθώς, παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου Σύμης κ. Ελευθέριου Παπακαλοδούκα, δεν κατέστη δυνατό να απογειωθεί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τον ασθενή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Ο χρόνος δεν είναι βοηθός σε περιστατικά βαριά που έχουν να κάνουν με καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τους κυβερνώντες που θεωρούν ότι όσοι κατοικούν στα νησιά μικρά, αλλά και μεγάλα είναι πολίτες β’ διαλογής, χωρίς δικαίωμα στην υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Παράλληλα και ο εμβολιασμός καθυστερεί πολύ, με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της όποιας τουριστικής σεζόν. Η κυβέρνηση ζητά από τους επισκέπτες να έρχονται εμβολιασμένοι στην Ελλάδα και τα νησιά, αλλά οι κάτοικοι των νησιών δεν θα είναι εμβολιασμένοι το καλοκαίρι και ως εκ τούτου θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στον κορονοϊό.
Τα στοιχεία δείχνουν πως στην Σύμη έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου 130 άτομα από τους 3.000 που ζουν στο νησί, στην Πάτμο έχουν λάβει το εμβόλιο μόνο 13 άτομα, στους Λειψούς την πρώτη δόση εμβολίου έχουν κάνει 250 από τους 600 κατοίκους, ενώ οι κάτοικοι της Καλύμνου για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να ταξιδεύουν στη Ρόδο.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
Προβλέπεται, και αν ναι εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το ιατρείο της Σύμης, αλλά και των άλλων μικρών νησιών της Δωδεκανήσου;
Πότε θα καλυφθούν οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πάτμου;
Με ποιο τρόπο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων στη Σύμη, την Πάτμο και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου;
Προβλέπεται να ενισχυθεί, και αν ναι πότε, με μεγαλύτερο σκάφος παντός καιρού το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αλλά και ο λιμενικός σταθμός της Σύμης για τη μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο Ρόδου;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου