ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)
e-mail : oge.rhodos@gmail.com
Ρόδος, 9/03/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πολύμορφη δράση ανέπτυξε η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, για να τιμήσει την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την Παρασκευή 5 Μάρτη πραγματοποίησε διαδικτυακή σύσκεψη με εκπρόσωπους από εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, με σκοπό αφενός να αναδειχθεί η σημασία της 8ης Μάρτη και το επίκαιρο νόημα της στο σήμερα και αφετέρου να καταλήξει σε κοινή δράση. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Επιτροπή Αγώνα Ξ/Υ, την Ένωση Γονέων και Μαθητών Ρόδου, από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καθώς και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρόδου και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ήρθε εμπειρία από όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και από τη Νότια Ρόδο σχετικά με το τι συνθήκες αντιμετωπίζουν η εργαζόμενη γυναίκα και πώς επιβεβαιώνεται η διπλή φύση της εκμετάλλευσής της ως εργαζόμενη και ως γυναίκα, καθώς έχει φορτωθεί στις πλάτες της και τα βάρη του νυκοκοιριού, της φροντίδας παιδιών και ανήμπορων μελών της οικογένειας, λόγω έλλειψης ή ανυπαρξίας των αντίστοιχων δημόσιων και δωρεάν δομών. Η σύσκεψη κατέληξε να πραγματοποιθούν τη Δευτέρα 8 Μάρτη δυο κινητοποιήσεις.
Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα στις 12.30 πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία μελών της Ομάδας Γυναικών Ρόδου, της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καθώς και κατοίκων της περιοχής συμβολική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Η κινητοποίηση ανέδειξε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και συνολικά ο λαός του νησιού, αλλά και πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής της Αρχαγγέλου και όλης της Ν. Ρόδου σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Στις 2 σύντομες ομιλίες που έγιναν αναδείχθηκαν από την Ομάδα Γυναικών Ρόδου η υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου και παράλληλα η εγκατάλειψη της ΠΦΥ που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες πρόληψης, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, μαζί με τον εμβολιασμό, αν ήταν πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Αντί γι’ αυτό στο Κ.Υ. Αρχαγγέλου πάνω από τις μισές θέσεις είναι κενές, διαθέτει μόνο γιατρούς γενικής ιατρικής και αγροτικούς, η θέση του παιδιάτρου είναι κενή, ενώ δεν προβλέπεται καν θέση για απαραίτητες ειδικότητες, όπως ο γυναικολόγος και ο καρδιολόγος.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου ανέδειξε την ανάγκη για Κέντρο Υγείας στη Νότια Ρόδο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, με 24ωρη λειτουργία, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και των χιλιάδων τουριστών τα καλοκαίρια. Αντί γι’ αυτό την κατάσταση σήμερα προσπαθεί με τα χίλια ζόρια να καλύψει το περιφερειακό κέντρο υγείας με αγροτικούς γιατρούς, με εφημερίες ετοιμότητας, χωρίς ειδικότητες, χωρίς 24ωρη λειτουργία, χωρίς ασθενοφόρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.
Και από τις δυο ομιλίες αναδείχθηκε η στάση της κυβέρνησης που αντί να δίνει λεφτά για την ενίσχυση ΕΣΥ και ΠΦΥ μειώνει τον προυπολογισμό γι’ αυτά εν μέσω πανδημίας, αλλά απλόχερα μοιράζει λεφτά για να επιδοτεί επιχειρήσεις, κανάλια, για εξοπλισμούς και συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Απλόχερα διπλασιάζει την αποζημίωση για τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές αντί να τις επιτάξει.
Το απόγευμα της 8ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Γυναικών Ρόδου και εργατικά σωματεία του νησιού, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ και τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου. Από την κεντρική ομιλία αναδείχθηκε η επικαιρότητα της 8ης Μάρτη σήμερα και του αγώνα του γυναικείου κινήματος για την κατάκτηση της ισοτιμίας, μαζί με το εργατικό κίνημα για υγεία και ζωή με δικαιώματα.
Έγινε αναφορά στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και αναδείχθηκαν η αιτία που δημιουργούν θύτες και θύματα που δεν είναι άλλο από τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμούς που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
Η εργασιακή ανασφάλεια, οι ανεπαρκείς δομές φροντίδας και οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες, το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο (με την αλλαγή του ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη διατήρησή του από τη σημερινή της ΝΔ) είναι κάποιοι από τους παράγοντες που εμποδίζουν μια γυναίκα, ένα νέο άνθρωπο να «σπάσει τη σιωπή του», όπως του ζητάνε αυτοί που έχουν δημιουργήσει αυτά τα εμπόδια, ως άλλοι φαρισαίοι.
Τονίστηκε πως μέσα από το συλλογικό αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση το οργανωμένο εργατικό και γυναικείο κίνημα πιο εύκολα κάποιος ξεπερνάει το φόβο του και βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει περιστατικά σεξουαλικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας και να διεκδικήσει μέτρα προστασίας, κατάλληλες και επαρκείς δομές και υπηρεσίες πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες που θα μπορεί ένα θύμα με ασφάλεια να καταφύγει.
Τέλος και με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Του λαού η πάλη θα τη σπάσει!» καταγγέλθηκε το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που έλαβε χώρα την Κυριακή 7 Μάρτη στη Νέα Σμύρνη από δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε περαστικούς και οικογένειες με μικρά παιδιά.
ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου