Στην Βουλή με σχετική ερώτηση η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης
Παρόλο την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας η κυβέρνηση ακόμα και αυτή την στιγμή κωφεύει στις εκκλήσεις του δημάρχου Σύμης για την υποστελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης.
Για τον λόγο αυτόν κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον αρμόδιο υπουργό.
Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση.
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Ανύπαρκτη υγειονομική μέριμνα στη Σύμη»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να πηγαίνουν για εξετάσεις και γιατρούς στη Ρόδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, καθώς παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχει ιατρικό κέντρο, δεν υπάρχουν γιατροί για να το στελεχώσουν.
Οι 3000 μόνιμοι κάτοικοι της Σύμης, δηλαδή δεν έχουν την δυνατότητα καν να υποβληθούν σε τεστ κορoνοϊού στο νησί τους, όπως, καταγγέλλει ο δήμαρχος που κάνει λόγο για πλήρη εγκατάλειψη των νησιών, ενώ επισημαίνει πως σε όλο το νησί υπάρχουν μόνο δύο αγροτικοί ιατροί.
Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μονίμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).
Δεδομένου, περαιτέρω ότι:
είναι αδύνατο οι δύο ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου να αντεπεξέλθουν σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά,
η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου, ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από το γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με ένα γιατρό,
αμέσως ή εμμέσως, η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα στον τουρισμό καθώς η Σύμη αποτελεί πλέον δημοφιλή προορισμό την δε θερινή περίοδο οι διαμένοντες στο νησί ενίοτε φθάνουν και τους 10.000,
Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί, η οποία εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσφήμιζε την Σύμη ως τουριστικό προορισμό, αλλά και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη φροντίδα της υγείας των δημοτών μας.
Ζητούμε να μεριμνήσετε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού και όπως αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο τρόπο η σοβαρή κατάσταση που υπάρχει διαχρονικά στο νησί μας, με την άμεση τοποθέτηση δύο ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και καθαρίστριας.
Τέλος, σας αναφέρουμε ότι ο Δήμος μας ανέκαθεν διαθέτει την διαμονή-φιλοξενία των ιατρών σε δικούς του χώρους.»
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Είναι ενήμερος για την παραπάνω καταγγελία;
2. Έχει λάβει την επιστολή του δημάρχου Σύμης;
3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε οι 3000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να έχουν την υγειονομική φροντίδα που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος, ιδίως εν μέσω καραντίνας;
4. Υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν κίνητρα ώστε να μην αρνούνται ιατροί να μεταβαίνουν στα ακριτικά νησιά;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου