Αντιπροσωπεία εκλεγμένων του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια συνάντησης του υφυπουργού τουρισμού Μ. Κόνσολα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, έθεσε σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους της περιοχής, για την τουριστική εκπαίδευση αλλά και συνολικά για τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του ΔΣ Στέλιος Φαρμακίδης και Κώστας Γιαννόπουλος που πήραν μέρος στη συνάντηση εκπροσωπώντας το ΠΑΜΕ, απαίτησαν μέτρα εξασφάλισης εισοδήματος χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις που εξαιρούν την πλειοψηφία των εργαζομένων της περιοχής από στοιχειώδη μέτρα όπως η επιδότηση ανεργίας.
Όπως τόνισαν, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που έτσι κι αλλιώς ζούσαν με πενιχρά εισοδήματα, τώρα καλούνται να ζήσουν είτε με το ένα τρίτο όσοι «τυχεροί» είναι ενταγμένοι στην αναστολή, είτε χωρίς καθόλου εισόδημα. Από αυτή την άποψη χρειάζεται και εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος αλλά και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Να εξασφαλιστεί δηλαδή ότι δε θα κόβεται το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το ίντερνετ στις οικογένειες των εποχικών εργαζομένων. Ότι δε θα απειλούνται με κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, στο Δήμο, στις τράπεζες. Ότι θα απαλλαγούν από φόρους, ΦΠΑ, Δημοτικά τέλη.
Για όλα αυτά ο υπουργός απέφυγε να πάρει σαφή θέση και αρκέστηκε να επαναλάβει το χιλιοειπωμένο ότι «η κυβέρνηση δε θα αφήσει κανέναν εργαζόμενο μόνο του», τη στιγμή που τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους εδώ και πολλούς μήνες. Απέφυγε να απαντήσει καθαρά ακόμα και για το αν πρόκειται τελικά να δοθεί το δικαίωμα ένταξης στην αναστολή για τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες με μονομερείς δηλώσεις σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν μέσα στον Οκτώβριο είτε παρέμειναν κλειστές όλη τη σαιζόν.
Βεβαίως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης τις αποκάλυψε παρακάτω όταν θέλοντας να δώσει το στίγμα είπε ότι… «λεφτά δεν υπάρχουν»!
Σε ότι αφορά την τουριστική εκπαίδευση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της ΑΣΤΕΡ με δια ζώσης εκπαίδευση, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα φυσικά και της επαναλειτουργίας της εστίας και της λέσχης που έχει η σχολή αλλά παραμένει κλειστή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με ευθύνη των κυβερνήσεων. Τέθηκε επίσης το ζήτημα των ΙΕΚ του υπουργείου τουρισμού αλλά και των σχολών μετεκπαίδευσης.
Ο υπουργός απάντησε ότι τα ζητήματα θα «αντιμετωπιστούν» με το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση που αναμένεται τις επόμενες μέρες να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.
Το σε ποια κατεύθυνση θα αντιμετωπιστούν ωστόσο, φάνηκε από μια σειρά αποκαλύψεις που έκανε ο υπουργός στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κτίρια των τουριστικών σχολών είναι «παραχωρημένα» για ακόμη 1,5 χρόνο από την ΕΤΑΔ και είναι άγνωστο τι θα γίνει στη συνέχεια!
Αποκαλυπτικός ήταν επίσης και για μέρος του περιεχομένου του νομοσχεδίου που όπως φαίνεται φέρνει ανατροπές και στην τουριστική εκπαίδευση. Το χρόνιο αίτημα σπουδαστών και καθηγητών για ένταξη στο υπουργείο παιδείας, φαίνεται ότι έχει απορριφθεί, ενώ και τα πτυχία των ανώτερων σχολών Ρόδου και Αγ. Νικολάου θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο…κενό!
Τέλος η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έθεσε το ζήτημα συνολικά των απανωτών αντεργατικών μέτρων: πτωχευτικό κώδικα, υπερωρίες, το νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, για τα οποία πέρα από «λόγια συμπάθειας», ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί.
Στην καινούρια επίθεση που ξετυλίγεται αυτό το διάστημα σε ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων η απάντηση μπορεί να είναι μόνο ο οργανωμένος αγώνας. Οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν αποκούμπι το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης τους.
Ρόδος, 27 Οκτωβρίου 2020
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου