Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση τριών Σωματείων για τη Συγέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 22 Μάη

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 5.00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ 

Οι εργαζόμενοι του κλάδου του τουρισμού και γύρω από αυτόν, ζουν αυτό το διάστημα μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα πιάσει δουλειά, με τι μεροκάματο, με ποιους όρους, για πόσο διάστημα. 
Όπως ήδη φαίνεται, ο κλάδος του τουρισμού θα χτυπηθεί, ήδη χτυπιέται, σκληρά από την καινούρια κρίση. 
Είναι φανερό, ότι εμείς σαν εργαζόμενοι, αφού δεν έχουμε στα χέρια μας την ιδιοκτησία των ξενοδοχείων, δεν μπορούμε να επηρρεάσουμε το αν θα ανοίξουν ή όχι. Αυτό το αποφασίζουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου, οι οποίοι είναι αδίστακτοι. Δε θα διστάσουν να πετάξουν χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο αν κρίνουν ότι το ποσοστό κέρδους, η διάρκεια της σαιζόν, η πληρότητα δεν είναι ικανοποιητικά. Είναι βέβαιο ότι στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν περισσότερα θα επιχειρήσουν να βάλουν μπροστά τους εργαζόμενους και την υποτιθέμενη προστασία των θέσεων εργασίας. 
Για όσους δουλέψουν θα αξιοποιήσουν παλιές και νέες δυνατότητες ελαστικής εργασίας, όπως το «έκτακτο» μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας κατά 50%. Με άλλα λόγια, έχουν στόχο να δουλέψουμε όσο, όποτε και με όποιους όρους θέλει ο εργοδότης, χωρίς άλλους περιορισμούς. 
Δε χωράει επίσης αυταπάτη για το αν θα είναι προσωρινά ή μόνιμα τα μέτρα. Τα όποια μέτρα περάσουν θα είναι αυτά που διαμορφώνουν μόνιμα το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο μας τα επόμενα χρόνια. 
Με άλλα λόγια, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι πράκτορες, οι tour operators, τη χασούρα που θα έχουν, τη βαθιά αυτή κρίση, θέλουν με όλους τους δυνατούς τρόπους να τη φορτώσουν στους εργαζόμενους του κλάδου μας. Να θωρακίσουν τα κέρδη τους, ισοπεδώνοντας ότι έμεινε όρθιο από το χτύπημα των δικαιωμάτων μας από το σφυροκόπημα της προηγούμενης κρίσης. 
Πρέπει να έχουμε καθαρό, πως ό,τι θυσίες και να κάνουμε, όσο πίσω και αν πάμε από τα δικαιώματά μας, ο καπιταλιστής, ο μεγαλοεργοδότης, το κέρδος θα βάλει στη ζυγαριά. 
Δεν μπορεί λοιπόν να είναι αίτημα των εργαζομένων η επιδότηση και κάθε είδους στήριξη των εργοδοτών, προκειμένου να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους. Πρόκειται για ένα κλάδο που θησαύρισε την πρηγούμενη δεκαετία. Αυτή η κρίση, όπως και κάθε καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν είναι δική μας ευθύνη, δεν μπορούμε να πληρώσουμε πάλι εμείς. Να πληρώσουν οι ξενοδόχοι. Έχουν συσσωρευμένα κέρδη από τα προηγούμενα χρόνια τα οποία μάλιστα αύξησαν από τους δικούς μας κομμένους μισθούς, τη δική μας εντατικοποιημένη δουλειά. 
Δικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας, Ο μόνος δρόμος να «σωθούν» είναι να αγωνιστούμε μαζικά και ανυποχώρητα το επόμενο διάστημα. 
Μπορούμε με οργάνωση, με συσπείρωση στα Σωματεία μας, αναδεικνύοντας νέους αγωνιστές και μπροστάρηδες, να έχουμε αποτελέσματα στον αγώνα μας. Εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς παράγουμε, εμείς έχουμε τη δύναμη. 
ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. 
Πλαίσιο αιτημάτων για τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό 
· Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει ο νόμος και η ΤΚΣΣΕ της Ρόδου, έως την 25η Μαΐου. Να προσληφθούν κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από το αν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης. Τέλος, εξασφάλιση του δικαιώματος επαναπρόσληψης για την σεζόν 2021 χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
· Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης (25 Μαΐου) δηλαδή για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο να δοθεί επίδομα ανεργίας του εφάπαξ ποσού 1200€ για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκαν ως σήμερα, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε τον Νοέμβρη. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την τετραετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους και επαναφορά στην αρχική του μορφή. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας άνευ όρων και προϋποθέσεων. 
· Ακύρωση όλων των απολύσεων και επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους με άμεση εφαρμογή της νέας ΤΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και των Επισιτιστικών καταστημάτων με άμεση κήρυξη των συμβάσεων ως υποχρεωτικές, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα (πχ εκ περιτροπής εργασία) μόνιμή και σταθερή δουλεία και κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων. 
· Να εξασφαλιστεί η απασχόληση του ήδη υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. 
· Οι μαθητές οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν την απαραίτητη για το πτυχίο τους πρακτική άσκηση, να αποφοιτήσουν χωρίς την πραγματοποίηση αυτής και να λάβουν το νόμιμο μισθό που θα τους αναλογούσε από το κράτος. 
· Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κλπ.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν το μισθό τους με βάση της ΤΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Ενίσχυση συνολικά του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. 
· Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση την περσινή περίοδο. 
· Διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες. 
· Αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Αναστολή πληρωμών πάγιων εξόδων π.χ. ρεύμα, νερό, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet. Μείωση ενοικίου κατοικίας όλων των εποχιακά εργαζομένων και ανέργων. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και 100% έκπτωση για όσο διαρκεί η κρίση. Απαλλαγή από το ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης: τρόφιμα, ένδυση, φάρμακα και υπηρεσίες (φροντιστήρια, ιατρικές εξετάσεις κ.α.) 
· Επίδομα ανεργίας άνευ όρων και προϋποθέσεων για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους έως την έναρξη της σεζόν 2021 με πλήρη ασφαλιστική ικανότητα. 

Μάϊος 2020 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/