Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, αναφέρεται ρητά ότι η μείωση της φορολογίας στα κέρδη των μερισμάτων και στην φορολογία γίνεται για να μετατραπούν σε αύξηση στους εργαζόμενους.
Η πραγματικότητα όμως που εμφανίζεται αυτή την στιγμή στον ΟΤΕ (και όχι μόνο) είναι ακριβώς η αντίθετη.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΤΕ.
· Εκτίμηση συνόλου κερδών (EBITDA) 2019 1,4 δις. Το 2018 1,3 δισ EBITDA
· Το σύνολο των εργαζομένων είναι περίπου 16.000. Με ευθύνη της διοίκησης τα πραγματικά στοιχεία δεν έχουν δοθεί. To 2018 έχουμε στον όμιλο 19,343 με 10% στην Ρουμανία. Δηλαδή περίπου 17000 στην Ελλάδα.
· Ο ΟΤΕ θα δώσει μέρισμα στους μετόχους 350 εκατομμύρια τη στιγμή που το σύνολο της μισθοδοσίας είναι περίπου 260 εκατομμύρια!
· Περίπου 5000 είναι στα call centers μέσω θυγατρικών με μισθούς τετράωρων, εκ περιτροπής κ.λ.π. με ατομικές συμβάσεις
· Πάνω από το 80% αμείβεται με μισθούς κάτω των 800 ευρώ.
· Σε όλους τους εργαζόμενους πριν το 2006 έχει γίνει μείωση 12,5% με περικοπή μίας ώρας εργασίας.
· Ο ΟΤΕ, μετά την είσχώρηση της DT αποχώρησε από όλες τις επενδύσεις εκτός συνόρων εκτός Ρουμανίας, όπου επίσης υπάρχει πληροφόρηση για διαδικασία πώλησης. Μέσα σε αυτά που ξεπουλήθηκαν είναι και ο Hellas SAT
· Ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε διάφορους τομείς με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και 120.000 εκκρεμότητες σε εργασίες πεδίου πανελλαδικά.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, την Παρασκευή 14/12 υπήρχε συνάντηση (η 3η) των εργαζομένων με την Διοίκηση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Από την πλευρά της διοίκησης επαναλήφθηκαν οι αιτιάσεις, για απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, των εναπομείναντων (9) υπαλλήλων ΟΤΕ στην φυσική ασφάλεια (φύλακες), καθώς και η υπογραφή ΣΣΕ μόνο για ένα έτος ακόμη με την επίσημη δικαιολογία της ολοκλήρωσης του “μετασχηματισμού”.
Οι εργαζόμενοι που προσέρχονται καλόπιστα στον διάλογο προτείνουν την απορρόφηση των εναπομείναντων φυλάκων σε άλλες εργασίες. Πράγμα το οποίο προτείνει η Ομοσπονδία του ΟΤΕ και η διοίκηση το απορρίπτει κατηγορηματικά.
Επίσης απορρίπτει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε μορφή αύξησης ή νέων προσλήψεων, παρότι όπως αναφέρθηκε στην αρχή θα καρπωθεί και την μείωση φόρων σε τόκους και μερίσματα από τις αρχές του 2020.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια ακριβώς μέρα μετά την συνάντηση, και χωρίς πρότερη προειδοποίηση ή ενημέρωση, έκλεισε το γραφείο της OTE Academy στην Θεσσαλονίκη στέλνοντας στην ανεργία 3 ακόμα εργαζόμενους.
Συνεπώς στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των εργαζομένων στον ΟΤΕ και τις θυγατρικές εταιρείες για : τριετή συλλογική σύμβαση, ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες εργασίας, δικαιότερη κατανομή της κερδοφορίας και σταμάτημα των απολύσεων, οι οποίες ξεκινούν το Σάββατο 21/12.
Τομέας Εργασίας και Συνδικαλισμού ΜέΡΑ25
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου