Η έννοια της νησιωτικότητας μέσω θετικών δράσεων για την εξομάλυνση της ζωής των νησιωτών είναι εμπεδωμένη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη με νησιωτικά συμπλέγματα. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση την οποία έχουν επιβάλλει οι δανειστές επιβεβαιώνοντας κυνικά πως τελούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ή όπως χαρακτηρίζουμε εμείς την κατάσταση της χώρας, σε χρεοδουλοπαροικία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τους νησιώτες, τουλάχιστον βουλευτές, όλων των κομμάτων.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».
Θέμα: «Μείωση Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου»
Α. Αιτιολογική Έκθεση
Από 1.1.2018, αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ σε 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Τα 27 νησιά στα οποία αυξήθηκε ο ΦΠΑ είναι:
Λήμνος, Ικαρία. Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι και Κίναρος .
Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής 17%, 9% και 4% αυξήθηκε σε 24%, 13% και 6%. Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (στο πρώτο πρώτο κύμα αυξήσεων της 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (στο δεύτερο κύμα 1-6-2016) αυξήθηκαν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.
Η αύξηση αυτή αποτελεί παραγνώριση των ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα πλήγμα ενάντια στους νησιώτες μας, ειδικότερα στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά, ζημιώνοντας τον τουρισμό και αποτελώντας ένα περαιτέρω αντικίνητρο για την μετακίνηση σε αυτά διαφόρων αναγκαίων ειδικοτήτων επαγγελματιών, λειτουργώντας αρνητικά στη . Η νησιωτικότητα αποτελεί μια ιδιαιτερότητα που καθίσταται απολύτως σεβαστή στην υπόλοιπη ΕΕ, στα Κράτη-Μέλη με νησιωτικά συμπλέγματα, με διάφορες ειδικές ρυθμίσεις για την εξομάλυνση της ζωής των νησιωτών, μεταξύ των οποίων και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στα πλαίσια αυτά, το ΜέΡΑ25 καταθέτει τροπολογία για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου στην πρωθύστερη κλίμακα.
Β. Προτεινόμενη Διάταξη Προσθήκη άρθρου…
«Οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Λήμνος, Ικαρία. Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνος καθορίζεται ως εξής: σε 17%, 9% και 4% από 24%, 13% και 6%»
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου