Απάντηση του επιτρόπου Phil Hogan στην ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τη στήριξη του αμπελουργικού τομέα
Ο επίτροπος Phil Hogan, υπεύθυνος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, απάντησε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα τις Δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τη στήριξη του αμπελουργικού τομέα. Η ερώτηση είχε αρχικά κατατεθεί στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και σχέσης αλληλοενημέρωσης που διατηρεί ο κ. Ανδρουλάκης με εκπροσώπους του αμπελοοινικού κλάδου.
Στην απάντηση του, ο Επίτροπος, διευκρινίζει ότι νέες φυτεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 64 του κανονισμού αριθ. 1308/2013, δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.
Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος Hogan σημειώνει ότι το έγγραφο το οποίο αναφέρεται στην ερώτηση αφορά το κριτήρια εκλεξιμότητας όπως καθορίζονται από το άρθρο 46 του εν λόγω κανονισμού που καθορίζει τις δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν στήριξη στο πλαίσιο του μέτρου για την «αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων», ήτοι τη μετατροπή ποικιλίας, τη μετεγκατάσταση αμπελώνων, την αναφύτευση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους και τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων. Όλες οι προαναφερόμενες δραστηριότητες, απαιτούν την προΰπαρξη αμπελώνα.
Τέλος, παραπέμπει στις δυνατότητες χρηματοδότησης για νέες φυτεύσεις αμπέλου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαχείριση των οποίων αποτελεί αντικείμενο των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του επιτρόπου Phil Hogan, υπεύθυνου για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη στον Νίκο Ανδρουλάκη:
ELE-000080/2017Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Επιτροπής (1.3.2017)
Όσον αφορά το έγγραφο εργασίας για το οποίο γίνεται μνεία στην ερώτηση του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή επιθυμεί να διευκρινίσει ότι αυτό δεν τροποποιεί τον κανονισμό (EΕ) αριθ. 1308/2013 [1]. Πρόκειται για έγγραφο προσανατολισμού, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα. Το συγκεκριμένο τμήμα του ως άνω εγγράφου με τίτλο «κριτήρια επιλεξιμότητας» σχετίζεται με το άρθρο 46 του εν λόγω κανονισμού, που καθορίζει τις δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν στήριξη στο πλαίσιο του μέτρου για την «αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων», ήτοι τη μετατροπή ποικιλίας, τη μετεγκατάσταση αμπελώνων,·την αναφύτευση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους και τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων. Όλες οι προαναφερόμενες δραστηριότητες, από τη φύση τους, απαιτούν την προΰπαρξη αμπελώνα. Ως εκ τούτου, νέες φυτεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 64 του προαναφερόμενου κανονισμού, δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.
Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στις δυνατότητες χρηματοδότησης για νέες φυτεύσεις αμπέλου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαχείριση των οποίων αποτελεί αντικείμενο των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τη στήριξη του αμπελουργικού τομέα.
Με το άρθρο 63 του κανονισμού 1308/2013 προβλέπεται η δυνατότητα φύτευσης αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης ενός κράτους μέλους.
Σύμφωνα όμως με το έγγραφο εργασίας «Guidelines for the implementation of certain provisions of Commission Delegated Regulation (EU) […] and Implementing Regulation (EU) […] of XX.XX.2016, on the National Support Programs in the Wine Sector» που έχει συζητηθεί στην ομάδα εργασίας Οίνου (OMC-VIN), και συγκεκριμένα το σημείο 4.2 σχετικά με τα «κριτήρια επιλεξιμότητας», προβλέπεται η εξαίρεση των νέων φυτεύσεων που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 63 του ανωτέρω κανονισμού.
Έχοντας υπόψη πως, λόγω της οικονομικής κατάστασης των αμπελουργών και της άρνησης των τραπεζών στην οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους, χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής υποστήριξης η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά ακυρώνεται, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Έχει ελεγχθεί η χρησιμότητα του εν λόγω κανονισμού βάσει των αρχών της βέλτιστης νομοθεσίας (better regulation) και η συμβατότητά του με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τροποποιεί ουσιωδώς τον κανονισμό 1308/2013;
2. Πότε αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να σταλεί στο Κοινοβούλιο;
3. Ποιες άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης από τον πρώτο πυλώνα υπάρχουν, εκτός αυτών που προβλέπονται για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη φύτευσης νέων αμπέλων;
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου