4.3.2017
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση καταφεύγει συστηματικά στην απόκρυψη της αλήθειας και τη συσκότιση, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καρφίτσα» και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη. «Με αυτές τις συνθήκες, δεν εξυπηρετείται ο δημόσιος διάλογος και η δημοκρατία», υπογράμμισε.
Για τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι: «Η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι στο πάγο επί 18 μήνες μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στήνοντας επικοινωνιακά τρικ». Πρόσθεσεεπίσης ότι: «Εάν είχαν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία οι ίδιοι είχε συναποφασίσει μαζί με τους θεσμούς, κανένα νέο μέτρο δεν θα ήταν αναγκαίο σήμερα».
Ακόμη, για τις Τουρκικές προκλήσεις, επισήμανε ότι πρέπει να απαντάμε θεσμικά, με τρόπο επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα και όχι μέσω δηλώσεων σε τηλεοπτικά παράθυρα
Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ξεκαθάρισε ότι μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να αναδείξει αυτή την ανάγκη.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Ανδρουλάκη, βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, το κέντρο λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα. Τι είναι αυτό που ακούγεται στα «πηγαδάκια» για την χώρα μας; Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει ή έρχονται;
Η Ελλάδα προκαλεί αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης πάντοτε, αυτό δεν αλλάζει. Ωστόσο οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το 2010 ή ακόμα και με το 2015 και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και η ελληνική περίπτωση είναι μόνο μια από αυτές. Αυτό σημαίνει, ότι η προσοχή των θεσμών και των Κ-Μ διαθλάται και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται. Στους επομένους μήνες θα έχουμε προεκλογική κινητικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό, λόγω του εκλογικού κύκλου να έχουμε σημαντικές υποχωρήσεις από τους εκπροσώπους των άλλων Κ-Μ. Ακόμα χειρότερα, αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι ότι κάθε μέρα που περνά έχει τεράστιο κόστος. Κάθε μέρα αυξάνεται η αβεβαιότητα στην οικονομία, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται, το κόστος των ελληνικών ομόλογων εκτινάσσεται και μπαίνουμε πάλι σε μια κατάσταση εσωστρεφείας και αναμονής όπως έγινε και κατά την διάρκεια του εξαμήνου της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη το 2015. Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας, ο οποίος περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση, και αυτός είναι η συστηματική καταφυγή στην απόκρυψη της αλήθειας, και την συσκότιση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, μετά το Eurogroup,η κυβέρνηση πανηγύριζε για «το τέλος της λιτότητας» το οποίο είχε αποφασιστεί σύμφωνα με την δική της ανάγνωση. Βέβαια, προχθές, ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος αναγκάστηκε να το διαψεύσει. Με αυτές τις συνθήκες, δεν εξυπηρετείται ο δημόσιος διάλογος και η δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, όχι να βιώνουν μια καθημερινή σύγχυση και συσκότιση για την πραγματική κατάσταση της χώρας.
Από την εμπειρία που έχετε επί των ευρωπαϊκών ζητημάτων αλλά και τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μας, καλά κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη που αρνείται να ψηφίσει τη νέα συμφωνία; Τι να περιμένουν οι Έλληνες φορολογούμενοι;
Η δημοκρατική παράταξη ποτέ δεν αρνήθηκε να αναλάβει το βάρος που της αναλογούσε, ακόμα και σε εποχές όπου το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ήταν απέναντι μας και δηλητηρίαζε με λαϊκισμό τον δημόσιο διάλογο. Το ίδιο πράξαμε και το καλοκαίρι του 2015 όταν λόγω της ανευθυνότητας των Τσίπρα-Βαρουφάκη, η χώρα παραλίγο να επιστρέψει στην εποχή των σπηλαίων. Το ζήτημα των νέων μέτρων όμως είναι διαφορετικό. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία έχουν καταστεί αναγκαία έπειτα από το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο του ’15 και έπειτα. Εάν είχε προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ο ίδιος είχε συναποφασίσει μαζί με τους θεσμούς, κανένα νέο μέτρο δεν θα ήταν αναγκαίο σήμερα. Αντίθετα, η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι στο πάγο επί 18 μήνες μόνο και μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται στήνοντας επικοινωνιακά τρικ. Κατά συνέπεια φυσικά και δεν πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τα μέτρα έχουν την σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και πρέπει να ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ψηφίζουν αυτοί που διαπραγματεύονται.
Πρόσφατα, ο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, απαντώντας σε επιστολή σας κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας. Πως σχολιάζετε όλες τις τελευταίες παραβιάσεις από πλευράς γείτονος; Βρισκόμαστε σε… βεντέτα και δεν το έχουμε καταλάβει;
Στα εθνικά θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να βλέπουμε την συνολική εικόνα, γιατί αυτή είναι που έχει σημασία. Το σημαντικό ζήτημα για τον κ. Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που θα διεξαχθεί σε λίγες εβδομάδες. Εάν το κερδίσει, θα καταστεί παντοδύναμος, εάν χάσει το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι καθόλου προδιαγεγραμμένο. Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, οι οποίες δυνητικά μπορούν να επιδράσουν αρνητικά την επιλογή των ψηφοφόρων. Αυτή είναι και η αιτία των πρόσφατων Τούρκικων προκλήσεων. Οι στόχοι του κ. Ερντογάν εξυπηρετούνται από μια στρατηγική που θα δημιουργεί τεχνητές εντάσεις με γείτονες όπως η Ελλάδα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η Ελλάδα φυσικά και δεν πρέπει να αφήσει καμία Τουρκική πρόκλησή αναπάντητη. Το ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει να αντιδράσουμε, αλλά πως πρέπει να το κάνουμε με τρόπο επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα. Είναι δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται μέσω δηλώσεων σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά, θεσμικά, με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κυριάρχων κρατών. Επίσης, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά. Για το λόγο αυτό κάλεσα και τον κ. Χαν να λάβει θέση.Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθείστο παιχνίδι έντασης του κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα σήμερα που η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η υποτίμηση της λίρας και η απώλεια 11 εκατομμυρίων τουριστών λόγω ζητημάτων ασφαλείας.
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν να σας… προσκαλούν για να κυβερνήσετε. Ποια είναι η δική σας άποψη; Συμφωνείτε με την Φώφη Γεννηματά για συγκυβέρνηση και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ αφού πρώτα γίνουν εκλογές;
Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν δεν μπορούν να είναι συνεχώς αφορμή προβληματισμού. Μόνο ο λαός μπορεί με την βούληση του να τα επιβεβαιώσει ή να τα διαψεύσει. Πρώτα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και μετά να συζητήσουμε το μετεκλογικό τοπίο και το ενδεχόμενο συνεργασιών, στην περίπτωση που προκύπτει αντικειμενικά αυτή η ανάγκη. Οφείλουμε όμως να είμαστε ξεκάθαροι: οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει προγραμματική συμφωνία, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει πολιτικό πεδίο συνεννόησης. Η παράταξη μας άλλωστε έχει δώσει δείγματα της υπευθυνότητας που την χαρακτηρίζει σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Με πέντε λέξεις που θα χαρακτηρίζατε την σημερινή κυβέρνηση;
Διαστρέβλωση της πραγματικότητας χωρίς ντροπή.
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της Δημoκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμάται ότι θα γίνει τελικά το ιδρυτικό συνέδριο; Γιατί τόσο καιρό συνέδριο ακούμε και συνέδριο δεν βλέπουμε.
Το συνέδριο όταν πραγματοποιηθεί θα πρέπει να αντανακλά την νέα πολιτική ηθική που θέλουμε να εκφράσουμε. Τα αρχηγικά κόμματα και οι πελατειακοί μηχανισμοί είναι στοιχειό του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. Το συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό, δημοκρατικό, χωρίς σύνεδρους δυο ταχυτήτων. Συνέδριο επιβεβαίωσης προαποφασισμένων δεν χρειάζεται.
Θα σας ενδιέφερε προσωπικά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την αρχηγία του νέου σχήματος;
Στην παρούσα συγκυρία η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της παράταξης. Ας εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ολοκληρώσετε το έργο σας στην ευρωβουλή (το 2019) ή αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο εάν σας καλέσουν να πολιτευτείτε σε εθνικές εκλογές να το πράξετε; Πως «βλέπετε» το πολιτικό σας μέλλον μετά το 2019;
Πρωταρχικός μου στόχος είναι να κάνω σωστά τη δουλειά που μου εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές το 2014.
Πόσο εύκολο είναι να βρίσκεστε μεταξύ Βρυξελλών- Αθήνας και Κρήτης;
Κάθε Δευτέρα πηγαίνω στις Βρυξέλλες και επιστρέφω Πέμπτη - Παρασκευή. Μαζί και με τις υποχρεώσεις μου στην Αθήνα υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος μέσα στην εβδομάδα. Στην Κρήτη δυστυχώς δεν επιστρέφω συχνά παρόλο που είναι ο τόπος που μεγάλωσα και κατοικεί η οικογένεια μου μέχρι σήμερα.
Τι κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ελεύθερο του χρόνο, αν υπάρχει. Γήπεδο και ταβερνάκια με φίλους;
Τον ελεύθερο χρόνο, όταν υπάρχει, μου αρέσει να πηγαίνω σε αθλητικές δραστηριότητες με το γιο μου και να διαβάζω ενδιαφέροντα βιβλία. Μου αρέσει επίσης να παρακολουθώ αγώνες μπάσκετ μαζί με φίλους και να συζητάμε για θέματα της επικαιρότητας, δυστυχώς όμως όχι τόσο συχνά όσο στο παρελθόν.
Νίκος Ανδρουλάκης, Γραφείο Τύπου
Τηλ.: +30 210 3647682 - 3
press@androulakisnikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου