ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Δικαιοσύνη για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου
Γολγοθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, εξαιτίας των αφόρητων πιέσεων που τους ασκούνται είτε από τα στελέχη της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQS ή από τους υπαλλήλους της «INTRUM HELLAS Designated Activity Company» στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος των δανείων.
Οι άνθρωποι πολλοί από τους οποίους είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού διάδοσης της πανδημίας, καλούνται ακόμη και τώρα που υποτίθεται πως οι όποιες οφειλές παγώνουν , να πληρώσουν. Μόνο που σε αρκετές περιπτώσεις, οι οφειλές έχουν τριπλασιαστεί και είναι αδύνατο να αποπληρωθούν σε επτά ή οκτώ χρόνια.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπολογίζονται και τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι δανειολήπτες για την κάλυψη των οφειλών τους μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, στελέχη της ίδιας εταιρείας έχουν φθάσει στο σημείο, να ενοχλούν ακόμη και ανθρώπους που είχαν εγγυηθεί για δάνεια ενώ, σε περιπτώσεις που οι εγγυητές έχουν αποβιώσει, οι οχλήσεις στρέφονται προς τα μέλη των οικογενειών τους.
Στην κυβέρνηση πρέπει να θυμηθούν πως οι Δωδεκανήσιοι δεν είχαν δανειστεί μόνο χρήματα από την Συνεταιριστική Τράπεζα αλλά την στήριξαν κιόλας αγοράζοντας μερίδια τα οποία έχασαν μαζί με τα χρήματα που έδωσαν με το κλείσιμο της.Αυτό και μόνο, θα μπορούσε να είναι λόγος για να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστή περίπτωση οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να είναι αιτία, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να τους δώσει το δικαίωμα, να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε βάθος χρόνου όπως γίνεται με τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών.
Για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό και να φανεί αν στην κυβέρνηση υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστούν οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής όπως όλοι οι άλλοι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση που είναι η ακόλουθη:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Δανειολήπτες Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου»
Σε συνέχεια της από 16/6/2020 αναπάντητης ερώτησής μου με θέμα «Αβέβαιο το μέλλον των δανειοληπτών της υπό εκκαθάρισης συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου (Α.Π.7416), επανέρχομαι στο θέμα καθώς οι 26.000 δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή θέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική καθώς οι δανειολήπτες έχουν γίνει έρμαια των στελεχών της εταιρείας που έχει αγοράσει τα δάνεια τους από την εκκαθαρίστρια εταιρεία PQS.
Υπενθυμίζουμε πως στην «INTRUM HELLAS Designated Activity Company» έχει μεταβιβαστεί μέρος των δανείων που έχουν συναφθεί στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.Πρόκειται για δάνεια που έχουν συναφθεί χωρίς προσημειώσεις ακινήτων.Τα στελέχη της εταιρείας, έχοντας στην κατοχή τους όλα τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών, τους τηλεφωνούν όχι μια και δύο, αλλά μέχρι και δέκα φορές την ημέρα πιέζοντάς τους να πληρώσουν τις οφειλές.
Μέσα στην πανδημία ενοχλούν και πιέζουν επιχειρηματίες στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού Δωδεκανήσου, που δεν έχουν έσοδα αφού οι επιχειρήσεις τους δεν λειτούργησαν ή λειτούργησαν ελάχιστα. Ενοχλούν οικογενειάρχες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τα ελάχιστα και ανέργους, που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά για να ζήσουν. Τους πιέζουν αφόρητα και τους κάνουν διάφορες προτάσεις, προκειμένου εδώ και τώρα να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσά που ζητούνται είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τριπλάσια του αρχικού κεφαλαίου, που έχουν δανειστεί ιδιώτες και επιχειρηματίες. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπολογίζονται και τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι δανειολήπτες για την κάλυψη των οφειλών τους μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, στελέχη της ίδιας εταιρείας έχουν φθάσει στο σημείο να ενοχλούν ακόμη και ανθρώπους που είχαν εγγυηθεί για δάνεια ενώ, σε περιπτώσεις που οι εγγυητές έχουν αποβιώσει, οι οχλήσεις στρέφονται προς τα μέλη των οικογενειών τους.
Να σημειωθεί πως η διαδικασία της εκκαθάρισης από την PQS δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ουδείς γνωρίζει, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δάνεια της Συνεταιριστικής. Όμως, όλοι έχουν σχεδόν ξεχάσει πως οι Δωδεκανήσιοι δεν είχαν συνάψει μόνο δάνεια στη Συνεταιριστική τους τράπεζα. Είχαν αγοράσει και μερίδια, προκειμένου να στηρίξουν το δικό τους χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αυτά τα χρήματα που ήταν η βάση για να στηριχθεί η τράπεζα και να επεκταθεί, στη συνέχεια χάθηκαν.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως οι οφειλές είναι αδύνατο να πληρωθούν, σε επτά ή οκτώ χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία είναι σε κρίση και οι συνέπειές της επηρεάζουν και τους δανειολήπτες,
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου;
2. Αν όχι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;
3. Τι θα γίνει με τα δάνεια που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην «INTRUM HELLAS Designated Activity Company’»; Θα μείνουν στην εκκαθαρίστρια εταιρεία ή θα μεταβιβαστούν και αυτά;
4. Θα σταματήσουν οι οχλήσεις προς τους πολίτες των οποίων τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί στο εν λόγω Fund;
5. Γιατί δεν αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή περίπτωση οι δανειολήπτες της Δωδεκανησιακής Συνεταιριστικής Τράπεζας που ήταν και μεριδιούχοι της;
6. Για ποιους λόγους οι αποπληρωμές των δανείων δεν γίνονται με βάση το καθεστώς που ισχύει στις συστημικές τράπεζες, δηλαδή, σε βάθος χρόνου, και τα χρήματα γίνονται απαιτητά σε επτά χρόνια;
7. Γιατί δεν λογίζονται ως πληρωμή της οφειλής τα χρήματα που έχουν καταθέσει οι δανειολήπτες μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την αποπληρωμή των δανείων τους και οι υποχρεώσεις τους έχουν τριπλασιαστεί;
8. Ti θα συμβεί αν κάποιος από τους δανειολήπτες είναι σε αδυναμία να καταβάλει τις δόσεις για τις οφειλές του θα βγουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά του στοιχεία εν μέσω πανδημίας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου